Геодезия

ПЛОВДИВСКИЯТ ПАНАИР ПРЕДСТАВИ НОВОСТИТЕ В ГЕОДЕЗИЯТА

Инж. И. Колева, секретар на СГЗБ
Тази година Международният пловдивски панаир се проведе през периода 24.09 до 29.09. На него бяха представени 49 държави с общ брой на изложителите 3661, от които 2325 от чужбина. Разбира се, имаше и фирми, представящи геодезически инструменти. Такива бяха Геотрейд, представител на SOKKIA, Геохайд, представител на Topcon, и редица др.
Началото на панаирното дело в България е поставено през 1892 г., когато в Пловдив се провежда Първото българско земеделскопромишлено изложение. Международен панаир – Пловдив е негов наследник мисията му е да спомага за просперитета на българския народ, като стимулира развитието на националната промишленост.
Панаирното градче е най-голямото в Югоизточна Европа – разположено е на 352 000 кв. метра и има 19 многофункционални изложбени палати, съоръжени с всичко необходимо за експониране на всякакъв вид стоки. Общата изложбената площ възлиза на 138 000 кв. метра, от които 69 300 кв. Метра покрита. Панаирът разполага със съвременен Международен конгресен център с общо 8 модерно оборудвани зали от 20 до 550 места. На разположение са и други 13 зали в отделни панаирни палати, с които общият брой места нараства до 2 500
ПРОФЕСИОНАЛЕН СЕМИНАР
От 24 до 29 септември 2007 г. в гр. Пловдив се проведе 63-ият Международен технически панаир. На него български и европейски представители на водещи наши и чуждестранни компании срещнаха стремежа и готовността на българския бизнес успешнода се адаптира към новата среда в Европейския съюз и пълноценно да използва всички шансове, които тя дава. Българските специалисти имаха възможността да се запознаят с мащабната картина на световните постижения, сред които безспорно достойно място заемат съвременните геодезически инструменти и технологии.
И тази година Съюзът на геодезистите и земеустроителите в България и Регионалния съюз на геодезистите и земеустроителите – Пловдив, заедно с Дома на науката и техниката – гр. Пловдив, организираха традиционния съпътстващ панаира семинар на тема: „Нови геодезически инструменти и технологии ”.
На 28.09.2007 г. Домът на науката и техниката гостоприемно разтвори врати за геодезистите от цялата страна. Приятната обстановка, осигурена и със съдействието на фирма „НАВИТЕК”, предразположи специалистите към делово и откровено общуване. С интерес бяха изслушани информациите на фирма „НАВИТЕК” за професионални GPS услуги в реално време, новостите и тенденциите на развитие на фирма „МЕТРИСИС” – официален представител на фирма „Leica” в България, както и новости и софуер от фирма „Гео +”. Представител на фирма „Геохайд” покани присъстващите да посетят изложбен а т а площ на фирмата в панаирното градче.
Специално поканен на семинара беше инж. Иван Евтимов, представител на ръководството на Агенцията по геодезия, картография и кадастър. Той отговори на въпроси на присъстващите относно лицензирането на специалистите, перспективите на младите специалисти – инженери и техници, промените в нормативната уредба и апелира за по- голяма обществена активност от страна на колегията при обсъждане на проекти за нови изменения и допълнения към Закона за геодезията, картографията и кадастъра.
Любезните домакини изпратиха присъстващите с пожелание за нови срещи.

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us