Геодезия

Правят електронен кадастър на гробището в Дупница с пари от дарители

Започна изработване на електронен кадастър на старото гробище при храм „Св. Никола” в Дупница по инициатива на дарителя на черквата и неин църковен настоятел Юлиан Манов. Той е възложил изпълнението и ще плати поръчката с лични средства, съобщиха от Църковното настоятелство при храм „Св. Николай Чудотворец”. Целта е гражданите лесно да могат да откриват гробовете на своите близки в гробището, в което погребенията са прекратени през 80-те години на миналия век и което в продължение на десетилетия бе обрасло в растителност и тънеше в боклуци.

Заради запустяването му и липсата на достъпност много от гробовете са изоставени, въпреки че поне около 40 от тях все още се поддържат и посещават на всяка Задушница. Не са малко случаите, в които наследници, отсъствали дълго време от града или родени другаде, идват да търсят гробовете на своите прародители и други близки и роднини, но ги откриват трудно или въобще не могат да ги открият. Този проблем до голяма степен ще бъде решен, въпреки че вероятно и впоследствие ще останат неидентифицирани гробове, тъй като много от тях са рухнали или паметните им знаци са заличени от времето. В момента се изясняват юридически спънки относно поддръжката на електронния кадастър след неговото изготвяне, тъй като се оказа, че според законодателството Юлиан Манов няма право да го притежава и поддържа. Как да бъде уредено ползването изясняват правоспособните експерти, които работят по изготвянето на кадастъра, с юристите на Община Дупница, която е собственик на гробището. Същевременно продължава неговото благоустрояване. В момента в двора на черквата се изгражда арка, през която ще се влиза към гробищния парк, а от двете й страни ще има ограда от жив плет.

Старото гробище до храм „Св. Никола” съществува отпреди Освобождението от османско владичество. Тук лежат костите на редица духовни водачи на Дупница. Сред тях са народният будител Димитър Бисеров – Окулията – духовен апостол на Дупница и Северна Македония, основател на читалище „Зора“; Никола Лазарков, от чиито записки черпим сведения за историята на Дупница отпреди и след Освобождението; Димитър Радев – един от спасителите на Самарското знаме, кметът, изградил Градската градина, депутат, активен общественик, баща на Тодор Радев – министър на просвещението (1935г.) и създател на Учителския институт в Дупница; генерал-майор Иван Радойнов – командващ VII-ма пехотна Рилска дивизия; д-р Иван Лобутов; архиерейският наместник и читалищен деец Еню Маников и редица други видни дупничани и почетни граждани на Дупница.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us