Геодезия

Приемственост в министерството на регионалното развитие – как си тръгна Шишков и влезе Цеков

“За мен е огромно удоволствие да приема тази позиция именно от министър Шишков, защото имам наблюдения от съвместната ни работа в предходен парламент и съм много удовлетворен“. Това каза новият министър на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков.

Той коментира още, че политическото противоборство, на което сме свидетели в последно време, възпрепятства инвестиционния процес и регионалната политика, а те стоят в основата на целия прогрес и технократските действия трябва да преобладават.

„Аз лично смятам да продължа линията на министър Шишков“, коментира Андрей Цеков.

Цеков пое министерството от служебния министър арх. Иван Шишков, който му пожела: „България има нужда да се работи бързо и енергично, аз завещавам на Андрей Цеков едно вече работещо министерство, защото събудихме магистралите”.

Новият министър заяви, че през първата седмица ще се запознае с отчета на министерството и ще се заеме с разрешаване на най-належащите проблеми с основен фокус бюджетната процедура, както и формирането на политическия си кабинет от заместник-министри.

По неговите думи липсващата стратегическа политика за пътната ситуация в страната вече е преодоляна и ще облекчи драстично вземането на стратегически решения. Арх. Шишков допълни, че и преди време е искал от АПИ да изготвят подробна пълна карта с реалното състояние на пътната мрежа на България, която ще послужи като пътеводител на наследника му при вземане на предстоящи решения.

Министър Андрей Цеков е роден в град София на 13 април 1973 г. Завършил е Първа английска езикова гимназия и Юридическия факултет на Софийски университет “Св. Климент Охридски”. Специализирал е право на Европейския съюз в Университета в Амстердам, Нидерландия и мениджмънт в Станфорд, Великобритания. Цеков притежава 20-годишен опит в управлението на инвестиционни процеси в големи корпоративни структури. Преподавател е по дисциплините “Строително законодателство” и “Договорно право” в Университета по архитектура, строителство и геодезия и във Висшето строително училище “Любен Каравелов” в столицата. В периода декември 2021 г. – август 2022 Андрей Цеков заемаше поста заместник-министър на финансите. В 49-ото Народно събрание той бе депутат от ПП-ДБ. Цеков бе предложение за поста на регионален министър и в проектокабинета на акад. Денков преди време.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us