Геодезия

Приложение на космическа геодезия за картографиране на океанското дъно

Повече от 10 000 неизвестни досега подводни планини бяха включени в най-пълната карта на океанското дъно, съставена от учени от института Scripps.

Екип, ръководен от д-р Дейвид Сандуел и д-р Брук Тозер в Института по океанография в Калифорния, САЩ, събра и анализира данните, които може да се използват за прогнозиране на бъдещите промени в климата и за предсказване за възникването на приливните вълни цунами.

През 2005 г. американска ядрена подводница се сблъска с пълна скорост с неизвестна по-рано морска планина близо до Гуам, разкривайки степента, до която тази среда все още е до голяма степен загадка.

Според Сандуел е постигнат огромен напредък в извършването на картирането на морския релеф.

Планините са открити по данни от спътници, които регистрират и най-малките промени в океанската повърхност, дължащи се на подводни структури.
Картата ще послужи за прогнози на промените в климата и за корабоплаването.

Нова карта на морското дъно в света създава много по-ясна картина на структурите, които съставляват най-дълбоките, най-малко проучени части от океана. Хиляди по-рано неизследвани планини, издигащи се от морското дъно и нови доказателства за формирането на континентите се появиха благодарение на новата карта, която е два пъти по-точна от предишната версия, произведена преди почти 20 години.
Картата е разработена с помощта на научен модел на морското дъно, като – новата карта извлича данни от сателита на Европейската космическа агенция (ESA) CryoSat-2 и Jason-1 на НАСА, който бе насочен да картографира гравитационното поле през последната година от своята 12-годишна мисия.

01 atlantic quakes noland md
В комбинация със съществуващите данни и драстично подобрени инструменти за дистанционно наблюдение, новата карта дава подробности за хиляди подводни планини, които са с височина над километър и половина от дъното на океана. Така новата карта дава на геофизиците нови инструменти за слабо изучени отдалечени океански басейни.
Абисалните хълмове, които са малки издатини, са най-често срещани на планетата, коментира Дейвид Сандуел.
Авторите на проучването казват, че картата дава нов поглед в тектониката на дълбоките океани. В картата са включени нови изследвания на Южна Америка и Африка, като се разкриват и непознати досега тектонични движения в Мексиканския залив, които са били активни преди 150 милиона години.

06 SWIR VGG md

14anegada noroit looking ne hires 800x533
„Въпреки че основната мисия на CryoSat-2 е в криосферата, ние знаехме веднага, след като избрахме орбитата му, че тя ще стане безценна за морската геодезия и тази работа доказва смисъла“, казва Ричард Франсис, съавтор на проекта и разработването на CryoSat-2 от Европейската космическа агенция и почетен професор в катедра „Науки за Земята“ в University College London.
Според Дон Райс, директор на Националната научна фондация (NSF), отдел „Океанография“, казва: „Екипът е разработил и доказал, че има нов мощен инструмент за проучване на морска структура и геофизични процеси.“

grav7

 

grav map sm

Благодарение на новите уреди са подобрени данните за морската гравитация и батиметрията в световен мащаб, включително в отдалечените райони, коментира Джоан Кливланд, заместник-директор на Службата за военноморски изследвания (ONR) в отдел „Околна среда и системи“. Именно батиметрия и идентифицирането на местоположението на морските възвишения са важни за безопасното корабоплаване за САЩ.
В допълнение към Сандуел и Франсис, съавторите на статията включват Р. Дитмар Мюлер от Университета в Сидни, Валтер Смит от лабораторията NOAA за сателитна алтиметрия и Емануел Гарсия от Скрипс.
Новите технологии помагат много за картографирането на океанското дъно, изтъкна ръководителят на екипа д-р Дейвид Сандуел. Докато преди пет години специалистите са можели да регистрират структури с височина над 2 км по спътникови данни, сега височината им е около 1,5 км.
НАСА е планирала да изстреля спътника SWOT до две години, който ще регистрира възвишения с височина 1 км на морското дъно.

Друг проект, подкрепен от инициатива на ООН за морското дъно трябва да направи единна карта с висока резолюция на подводната среда на планетата.

Екипът на проекта възнамерява да събере данни от широк кръг държави и частни компании. Това може да включва оборудване на риболовни кораби и други кораби.

Проектът за заснемане на морското дъно 2030 г. започна през 2017 г. и се очаква да струва около 3 млрд. долара.

SALD sandwell cut Large

Дейвид Сандул

Невероятната катастрофата в Гуам

gallery 148096730452072880

Разбилата се подводница Сан Франциско

Снимка www.popularmechanics.com

През 2005 г. ядрената подводница USS San Francisco се удря внезапно в подводна планина с пълна сила. По-голямата част от 137-членния екипаж претърпява едно или друго нараняване.

На този ден, 8 януари 2005 г. навигационните карти, използвани от екипажа на кораба, не показват подводната планина и подводницата се разбива в нея. Машината се прибира на собствен ход до пристанището на остров Гуам.

Геолози откриха „невъзможни“ скали на отдалечен тропически остров

Геолози вече цял век откриват „невъзможни“ скали на тропическия остров Анжуан, разположен между източното крайбрежие на Африка и Мадагаскар.
Островът е вулканичен. Образувал се е преди около четири милиона години. Заради огнения си произход той би трябвало да се състои от базалт. Специалистите обаче намират на него кварцит, какъвто не би трябвало да съществува там.
„Това противоречи на тектониката на плочите“ – каза геохимикът Корнелия Клас от Колумбийския университет.
Миналата година Клас и колегите й са потвърдили наличието на кварцит на Анжуан по време на експедиция. Той бил почти навсякъде като малки камъчета. Пътека от кварцит ги отвела към хребети, където открили цели блокове от него. Местните хора им казали, че полята им са пълни с такива камъни и ги използват, за да острят ножовете си.
Изследването още продължава, но специалистите имат хипотеза, че когато Мадагаскар се е отделил от суперконтинента Гондвана преди 130 милиона години, континентални скали, включително и кварцит, са останали на океанското дъно. Преди около четири милиона години вулканичното изригване, образувало остров Анжуан, ги е повдигнало и те са се смесили с базалта.
За да потвърдят хипотезата, специалистите датират кварцита и се опитват да определят количеството му на острова.

{module [180]}

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us