Геодезия

Райчо Райчев: От наука може да се печели

Българин създава най-голямата платформа за космическо образование

 DSC1029 Custom

Райчо Райчев е на 33 години. Основава образователната програма „Космически предизвикателства“ (Space Challenges) и създава компанията за наносателити EnduroSat. Той е първият българин, участвал в технологичната програма „Singularity University“ в НАСА Ames Research Center. Преди това е работил в Бразилската космическа програма и в Института за Космически изследвания и технологии.

От януари 2011 г. до януари 2015 г. е национален представител за България в Космическия консултативен съвет към ООН. Партньор е и на първото по рода си в България Space Expo с подкрепата на Европейската комисия.

Райчо Райчев е съучредител на сдружение „Циолковски”.

Да започнем с това – по случайност или целенасочено започнахте да се занимавате с космоса? Едно от любимите ви изречения е, че космосът е по-близо, отколкото си мислим (Space is closer than you think). Достатъчно ли сме далновидни, за да „овладяваме” космоса, както се казваше едно време?

Райчо Райчев: Не смятам, че точният термин е “овладяване” на Космоса. Във всеки случай вярвам, че бъдещето на човечеството е свързано неизменно с все по-доброто ни разбиране за Космоса. Длъжни сме да създаваме все по-добри технологии, които да позволят да направим следващите стъпки в изследването на Слънчевата система и отвъд нея. Всяка крачка напред отваря нови хоризонти и прави според мен Космоса привлекателен за милиони хора.

Създавате сам преди седем години програма за космическо образование. Кой има полза от нея? Има ли възрастови и някакви други ограничения – предварителна подготовка, образование? Само за математици, физици и информатици ли е? Могат ли да се включат и геодезисти – в крайна сметка те са едни от най-запознатите потребители и създатели на ГНСС технологии?

Райчо РАЙЧЕВ: Създадох програмата с идеята, че всеки млад човек трябва да има достъп до качествено образование. Космическият сектор се развива изключително бързо в последните години, благодарение на навлизането на нови компании. Единственият начин да имаме шанс да участваме активно в настоящите процеси на развитие е да създадем среда, в която младите хора да получават адекватни познания и подготовка. Програмата “Космически предизвикателства” е напълно достъпна за младежи от 18 до 28 години, идващи от различни специалности и с напълно различен опит, както математици, физици и инженери, така и хора с хуманитарен профил, хора на изкуството. Всяка година избираме млади хора, които имат желание наистина да научат нови неща и са готови да работят здраво, защото практическата подготовка е в основата на програмата ни.

Платформата е онлайн, лекциите свободни ли са? Може ли да дадете адрес?

Райчо РАЙЧЕВ: Стартирахме успешно и платформа за онлайн космическо обучение: SPACEPORT: https://www.spaceport.spaceedu.net – в нея са събрани познанията на десетки водещи експерти и всички лекции и презентации са вече преведени на български език. Това е поредна стъпка в посока на подобряване на образованието в областта на космическите науки и технологии.

По колко студенти излизат от програмата? Колко човека досега сте обучили?

Райчо РАЙЧЕВ: Не знам точния брой, но са около четиристотин човека.

В програмата са участвали над 100 експерти от НАСА, от ЕКА, от Станфорд, Харвард, МИТ. Трудно ли ви беше да убедите българските институции в ползата от начинанието ви?

Райчо РАЙЧЕВ: За мен е гордост, че Софийски университет приеха предложението ни за партньорство. Иначе проектът е изграден като напълно независима инициатива и не зависи по никакъв начин от държавни институции или програми.

Т.е. не получавате държавна подкрепа?

Райчо РАЙЧЕВ: Програмата никога не е субсидирана на държавно ниво – гордост за мен и за екипа ни. Успяхме с много усилия и със силни партньори да създадем стойностен проект, който се развива успешно вече 7 години.

Разказвате, как при един от експериментите във вашата програма, студентите създават дистанционно управляем дрон, който може да картира, наблюдава мястото. Това е по повод наводненията преди три години във Варна. Къде е сега този дрон, ползвал ли се е?

Райчо РАЙЧЕВ: Създаването на дрон беше с учебна цел и се радвам, че нашите Космически кадети успяха да създадат работещ прототип. Част от екипа, създал дрона, продължава дейностите по разработката му. Участниците разрешават всяка година напълно различни технологични предизвикателства. Тук можете да намерите по-пълна информация за част от проектите: https://www.spaceedu.net/space-challenges-projects/

Пак като успех от програмата пратихте първия български екип на космодрума на ЕКА във Френска Гвиана през 2010 г. Има ли други българи от тогава, които да участват в общи проекти с ЕКА?

Райчо РАЙЧЕВ: Има, разбира се, много кадърни българи, които от години работят в програми, свързани с Европейската космическа агенция, и броят им се увеличава постоянно, което е радостен факт.

SpaceChallenges вече е на седем години. Смятате ли да правите някаква нова програма, в друга посока?

Райчо РАЙЧЕВ: Имаме доста конкретен план. Когато дойде моментът да споделим следващите стъпки, ще го направим с удоволствие. Програмата има дългогодишна визия за развитие и се надявам да имаме шанса и енергията да я реализираме.

Как вие сам поддържате познанията си, за да бъдете в час с най-новото в областта и да запазите нивото си?

Райчо РАЙЧЕВ: Много ми помага самата програмата. Самият аз често опреснявам познанията си чрез директните ми контакти с лекторите от програмата. Всяка година се случват нови неща в космическия сектор, създават се нови компании и проекти и съм длъжен да се информирам.

Може ли да се печели от наука?

Райчо РАЙЧЕВ: Абсолютно да. Няма технологичен продукт, който да се е развил без научни и инженерни разработки.

Какви проекти правите заедно с ЕКА? Коя е най-голямата онлайн платформа за образование в космонавтиката? Вашата ли?

Райчо РАЙЧЕВ: Относно платформата за обучение – Spaceport наистина е една от най-големите платформи в момента, което ни мотивира да продължаваме да я развиваме непрекъснато.

С ЕКА имаме проект за популяризиране на космическите технологии и наука и тяхното значение за развитието на модерното общество и икономика. Цялата информация за публичните събития, които организираме можете да намерите тук: https://space4bg.spaceedu.net/bg/bg/начало/

България вече е европейска кооперираща държава на ЕКА за период от пет години. Каква полза ще имаме? Какви врати ви отвори на вас това подписване?

Райчо РАЙЧЕВ: Важно е България да стане пълноправен член на ЕКА. Имаме много различни възможности да допринесем за бъдещото развитие на европейската космическа програма и да научим още повече в процеса. Не става дума за моите дейности, а за стратегически важна за България цел.

Кои са отраслите, които печелят от космическите нововъведения?

Райчо РАЙЧЕВ: Няма икономически отрасъл, който да не е свързан пряко с космическия сектор.

Няколко въпроса, пряко свързани със сателитите. Създавате компания за наносателити – какво значи, че можем да си конфигурираме сателит за 5 минути (така е посочено на вашия сайт)? Какво означава един сателит да има гаранция, нали в крайна сметка го изпращаме в орбита, където няма как да го поправим? Колко време работи един наносателит – кога се превръща в космически боклук?

Райчо РАЙЧЕВ: Създадохме компания, чиято цел е да проектира и произвежда изцяло ново поколение наносателитни системи. Част от усилията ни са насочени и към създаването на абсолютно различен подход към клиента. Да построиш сателит е изключително сложна задача, но тази сложност не бива да се пренася и върху крайния клиент. Имаме много различен подход по отношение на продажбата на сателитни системи (нашите клиенти могат да изберат подходяща конфигурация, удачна за конкретните им цели и нужди, директно онлайн, да направят заявка към нас и да разчитат на пълна инженерна поддръжка). Това е много различно от подхода на голяма част от конкурентите ни.

Ние сме и едни от първите компании на планетата, които дават допълнителна гаранция при интегрирането на системите ни преди изстрелване. Всяка дейност по подготовка за изстрелване, интеграция на полезен товар и наземни тестове, създават опасност от технически проблеми. Именно затова нашата компания предлага гаранционен период за сателитните ни системи. Продължителността на мисията на един наносателит в орбита е много различна и зависи както от характеристиките на самата орбита, така и от конкретната конфигурация на сателита (дали има двигателна система и други фактори). Мисията може да продължи от няколко месеца до няколко години.

И малко по-различен въпрос: съществува ли извънземен разум?

Райчо РАЙЧЕВ: Надявам се, че да, защото иначе във Вселената би било ужасно самотно.

Имате ли някакво послание към хората?

Райчо РАЙЧЕВ: Аз съм оптимист и вярвам, че въпреки всички трудности, човечеството се развива и ще продължава да разбира все по-добре заобикалящия ни Космос.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us