Геодезия

Росен Плевнелиев пред сп. „Геомедия”


Най-често коментираните приоритети на министерството на регионалното развитие и благоустройството са най-вече магистралите и пътният сектор. Друг приоритет е ускоряването на усвояването на средствата по оперативна програма „Регионално развитие“ – „спасителната инжекция“ за българските общини. Дългосрочните приоритети на министерството вече са очертани в стратегията за 2014-2020 година, която се очаква да бъде обявена през януари.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството откри срещата на комисия 3 и 7 на международната федерация на геодезистите, където отговори на няколко въпроси.

 

–         В обръщението си към геодезистите в началото на конференцията вие казахте нещо много важно – че те вършат съществена за държавата работа, макар да не тръбят за това. Признахте, че професионализмът им е от значение за икономиката на цялата държава. Вие разбирате техните проблеми, но какво те да очакват от държавата те?

 

– Тъй като в момента държавата няма финансови възможности, това, което се опитвам да постигна, е да създадем платформата, върху която да се работи в перспектива. Не става дума за решаване само на конкретни моментни проблеми, а за изграждането на  визия за развитието през предстоящите години. И ние смятаме да заложим на създаването именно на такава платформа, върху която индустрията да се развива в бъдеще. Това е, което държавата в момента може да направи: да създаде условия и да създаде перспектива за развитие на тази платформата за следващия бюджетен период на Европейския съюз 2014-2020 г., като основите са достатъчно добри и за бизнеса, и за цялата държава.

 

–         Какво бихте изисквали от геодезистите, какви са вашите очаквания от тях?

 

– Работил съм дълги години в Германия и затова знам, че зад всяка голяма машина стоят хиляди малки добре смазани механизми, които трябва да работят добре, за да се превърне един часовник в швейцарски, германски или нигерийски. За съжаление, тук този факт още не се разбира – хората не си дават сметка, че зад голямото стои малко и важно нещо и ако всеки на място си върши работата, голямата машина ще е достатъчно добре смазана и голямата цел – ще е напълно постижима. Това ми се иска да стане в българската индустрия – всяка нейна част да работи добре, да е самостойна, да играе своята важна роля, а след това цялото със сигурност ще се движи добре.

За съжаление България в момента е в криза и държавата не може да направи онова, което би искала, но геодезическата гилдия трябва да е проактивна, да действа проактивно, за да се справим с проблемите. Кризата ни прави по-силни и по-способни да преодолеем предизвикателствата. Ако стоим на едно място и нищо не правим – и нищо няма да се промени и нищо няма да се получи, затова призовавам геодезистите да са активни както са били досега, да работят, както досега, а средствата ще се изплатят.

Искам да отбележа и нещо друго – очаквам повече действия на общинско ниво. Общините трябва да действат много повече. За тях има много средства, но далеч не всички общини реагират, както трябва и са на едно и също ниво. Смисълът е в отключването на потенциала на регионите. В момента само три общини във всяко направление успяват да защитят проектите си, но това е само началото. Регионите трябва да се борят за своите инвестиционни програми.

 

–         Не мога да не ви попитам за бюджета, за неизплатените средства за догодина.

–         Новината от днес, е, че държавата ще намери 3 милиона евро до края на годината, за да изплати досегашните си задължения. В бюджет от 10 милиона лева за 2010 г. ще има и три допълнителни. Те ще са свежите пари, които да се инвестират в бизнеса и той да се съживи и да продължи да работи. За следващата година пак е предвиден такъв бюджет, но да се надяваме, че за хората които работят, ще се намерят някакви допълнителни пари, за да се закрепи индустрията. Убеден съм обаче, че през 2012 г. всичко вече ще се оправи.

Освен това трябва да се мисли за европейските програми. Ефективното използване на европейски средства ще е инструментът, на който България трябва да разчита и Европейският съюз е най-големият инвеститор за страната ни.

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us