Геодезия

Руанда – пионери във фотограметрията с дрони

1 N0527IX9QN195LRgxyMx g

Събирането на геопространствени данни е важно за планирането на икономиката на всяка страна. Централноафриканската страна Руанда, който през последните години е в постоянен растеж, изпитва сериозна необходимост от редовно актуализиране картите си, за да може администрацията да прави по-добро планиране. Страната вече има базова карта, произведена по време на ортофотокампания през 2008 г. и именно тя се използва за планиране и анализи.

Въпреки това продължава актуализацията й с конвенционалните методи за събиране на пространствените данни с фотограметрия и геодезия.

В допълнение се прилага и новият подход за бързо набиране на геопространствени данни на ниска цена – с помощта на безпилотни летателни апарати (БЛА). През 2015 г. се прави такова заснемане с квадракоптер DJI Phantom 2 Vision Plus, който заснема 954 снимки от височина 50 м.

След като Руанда стана първата страна, която разреши използването на безпилотни летателни апарати за доставка на кръв и материали за първа помощ, все повече инвеститори започват да й обръщат внимание.

Хълмистата централно африканска страна е с една от най-бързо развиващите се икономики. Със законодателството си за БЛА тя се превърна в авангард, не само за региона, но и за целия свят. Вдъхновени от развитието на технологиите и от възможностите, които дава страната, през 2016 г. холандският университет Твенте организира курс по картографиране с дрони.

Според Франческо Некс, главен асистент в университета, Африка е огромен пазар за БЛА, икономиката се развива бързо, а картите не достигат. Некс започна да преподава приложна фотограметрия за картографиране в института INES-Ruhengeri в Руанда, заедно с колегите си Роан Бенет и Антон Врилинг.

От 196 кандидати са избрани 20 участници от 8 съседни страни. Повечето от тях имат конкретни въпроси и решават конкретни проблеми.

Обучението се състои от няколко части: създаване на ортофото карти, създаване на 3D и топографски модели на базата на събрани от БЛА изображения чрез софтуерът Pix4Dmapper; картографски приложения за администрирането на земя, както и картографиране за осигуряване на здравословни храни.

12313

Картографиране

1 dZooAr6u6eX2WxC41bf3AQ

Възможността да се прави карта на земеделските култури, като се използват многоспектрални изображения, за да се види по-добре качество им, има огромен потенциал за развитието на селското стопанство. Водещият учен на дистанционните изследвания Джералд Форкър обяснява, че тъй като в региона преобладават малките размери посеви, абсолютно е необходимо да има система, която да следи развитието им. Именно благодарение на фотограметрията това е възможно.

Друг от участниците – Леонард Суета, който GIS анализатор в Центъра за картографиране на ресурсите за развитие в Кения, заяви, че изучаването на това как да се създадат 3D модели и изчисляване на индекси за растителността в Pix4Dmapper са най-ценната част от обучението. Той има за цел да извлече нови техники за анализирането на посевите.

Обновяване на съществуващи карти

Изображенията от БЛА могат да бъдат използвани за актуализиране на кадастрални карти. По-голямата част от страната има кадастър, който обаче е много остарял. Полетите са извършени преди над 20 години. През това време са се появили и нови големи неформални неотбелязани поселища. Това означава, че има големи площи, където не се знае какво се случва. Облитането, организирано от картографските агенции с въздухоплавателни средства, е скъпо и непрактично решение.

Шефът на поземлената администрация и управление на земята в INES-Ruhengeri Мирей Бираро също присъства на курса. Тя отбелязва, че досега в Руанда са ползвани въздушни снимки за създаването на кадастъра, но те са получавани от самолети, затова БЛА може да бъде потенциален инструмент за придобиване на нови образи, за да се актуализират съществуващите.

Не само в Руанда, а в целия свят дроните започват да бъдат признавани за мощен геодезичен инструмент. Причината е достъпната им цена и бързото събиране на данни, които могат да се превърнат в ценен топографски източник както и да подпомогнат земеделието.

o WOMEN RWANDA facebook

Untitled

Rwanda physical map

Геноцид в края на ХХ век

Днешна Руанда още помни геноцида от 1994 г. Тогава са избити около 937 000 тутси и умерени хуту от две екстремистки бойни групи на хуту – Интерахамве и Импузамугамби, за период само от 100 дни от 6 април до средата на юли 1994 г.

Независимо от многобройните предупреждения преди и по време на конфликта от канадския генерал-лейтенант Ромео Далер на умиротворителните сили на ООН в Руанда е забранено да стрелят, освен ако не се стреля по тях. В седмиците преди атаките ООН пренебрегва докладите за това, че отрядите на хуту трупат оръжия, и отхвърля плановете за превантивна забрана.

Това бездействие става причина за тежки обвинения срещу отделни личности, както и организациите ООН и правителствата на Франция и САЩ и по-специално тогавашния президента на САЩ Бил Клинтън. Според данните Клинтън е бил информиран ежедневно от най-близките си съветници и от посолството на САЩ за случващото се в Руанда. Самият той признава, че това е най-голямата грешка в живота му.“

На 4 юли отряди на Руандийския патриотичен фронт влизат в столицата. Два милиона хуту, опасявайки се от разплата за геноцида, напускат страната.

7 неща, с които Руанда може да се хвали пред света

women in rwanda parliament

По данни на Световната банка, Руанда е най-доброто място за правене на бизнес в Източна и Централна Африка и на трето място на Черния континент. Наричат я „Земята на хилядите хълмове“.

1. Може да започнете бизнес само 48 часа. В развитите страни това отнема средно 11 дена.
2. В Руанда се провежда дигитална революция – инициативата Smart Kigali създава достъп до безплатен безжичен интернет на обществения транспорт, в болниците, в търговските сгради и ресторантите. Амбицията е с Корея Телеком да се създаде 4G достъп за 95% от населението.
3. В периода 2001 г. и 2012 г., ръстът на реалния БВП в Руанда е средно 8,1% годишно. Според агенция Фич, Руанда е с бърз икономически растеж и е задвижвана от надеждна икономическа политика.
4. Руанда е страната в света с най-високо представителство на жените в парламента – 64% от членовете на парламента на Руанда са жени.
5. Над 90% от жителите на руанда имат достъп до медицинска застраховка.
6. През 2007 г., Руанда стана първата страна в света, която забрани пластмасови торбички.
7. В последната събота на всеки месец, всеки жител на Руанда, начело с президента, участва в т. нар. Umuganda – ден за общественополезен труд. Благодарение на тази инициатива вече са построени училища, медицински центрове, водноелектрически централи, създадени са високо продуктивни земеделски парцели.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us