Геодезия

Руската навигационна система ГЛОНАСС вече е финансово независима

Руското правителство обяви, че е спряло да финансира държавния оператор на системата ГЛОНАСС, тъй като е станал финансово самодостатъчен. Това съобщи руският заместник министър-председател Дмитрий Рогозин. „Това е много важно, тъй като доказва успеха на решението за комерсиализация на продуктите, създадени от руските орбитални системи“, заяви Рогозин.

Той поясни, че от изстрелването на първия сателит ГЛОНАСС през 1982 г. до сега системата е постигнала точността на американската GPS. Рогозин добави, че пазарът на оборудване за сателитна навигация през 2017 г. вече възлиза на 15 милиарда рубли (242 милиона щатски долара), докато през 2015 е бил едва 2,4 милиарда рубли (39 милиона щатски долара).

Той отбеляза също, че към момента оборудване, поддържащо ГЛОНАСС, е инсталирано на 107 летища, 76 пристанища, 8 791 кораба, 670 самолета и над 1,8 милиона превозни средства.

Руската навигационна система се състои от 24 спътника работещи в орбита и един резервен също в орбита. Освен това Русия разполага с шест сателита на земята, готови за изстрелване в случай на необходимост.

{module [180]}

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us