Геодезия

С лупа и телескоп при… Антоанела Банкова


Един разговор с „общинар” за кадастъра и звездите

 

Представете се с няколко думи пред нашите читатели.

 

Казвам се Антоанела Николаева Банкова и съм родена в годината на кафявата георги-димитровка – банкнотата от двадесет лева, емисия 1962 г. Работя в технически отдел на район “Връбница”, Столична община, като началник отдел “Кадастър и регулации”. Средното си образование за върших в образцов техникум по фина механика и оптика, специалност – оптика, а висшето – в УАСГ, специалност ГФК.

 

От какво ви откъсваме в момента, за да отговорите на нашите въпроси?

Часът е 21.30 ч и в момента довършвам работния си ден.

И в тази връзка – коя е темата, която ви вдъхновява най-много напоследък, било в професионален, било в личен план?

На кратко – винаги съм се вдъхновявала от дадените ми възможности да помагам на хората, както в личен план, така и в служебен. Денят ми е пълноценен, ако съм успяла в забързаното всекидневие да отделя няколко минути, за да помогна на приятел или на непознат, с каквото мога. Спомням си моята баба, която ме учеше на една поговорка: “Ако можеш да помогнеш, свърши го добре, ако не можеш – не пречи на човека сам да си свърши работата.”

Да поговорим малко повече за вашата професия – как си избрахте това поприще и каква искахте да станете, когато бяхте дете?

Винаги съм обичала да бъда сред природата, така си избрах и геодезията. За приятелите ми не е тайна, че следвах две години в бившето МЕИ, днес Технически университет. Убедих се, че “тоците” не са за мен и запраших към тогавашния ВИАС. Винаги ще бъда благодарна на преподавателите, от които научих не само геодезия, но и много истини за живота. Гордея се, че се съм възпитаник на ВИАС. 

Трудно ли е една жена да се занимава с геодезия? Това не е ли мъжка професия все още?

Мисля, че няма мъжки и женски професии. Всяка работа, която се извършва с желание и себеотдаване, води до професионализъм. Най-общо казано аз съм “общинар”. Работата ми се състои в това да помагам на гражданите да получават по-лесно административно-техническите услуги. Във всекидневието ми се налага да излизам на полето, занимавам се с проучване и проектиране на подробни устройствени  планове, както и създаване на кадастрални планове за отделни имоти. Във всеки проект ще откриете стремеж към професионален резултат. Всяка задача се разглежда по нов начин. Перфектните резултати са следствие на индивидуалния подход и професионалния ми опит.

Какви са основните пречки, с които се сблъсквате в работата си?

Да си “общинар” не е лесен занаят. Прилагаш закона, а в същото време пред теб стои жив човек със своите проблеми и грижи. Понякога е трудно да съвместиш професионализма с всекидневните потребности на хората. Основна пречка в работата ми е недостигът на време. Нямам време за приятелите си, за хобитата си. Постоянно трябва да си в крак с промените в нормите, свързани с прилагането на закона за устройство на територията. Вместо прочит на един хубав роман, чета законови текстове, които биха помогнали на мен и хората около мен.

Усещате ли кризата и може ли да се каже, че тя се отразява и на строителния сектор?

Според мен няма човек, който да не усеща кризата, която е със световно значение.

България е част от една отворена икономика, от което следва, че финансовата кризата няма как да ни подмине. Въпросът е до каква степен ще ни обхване. Мисля, че истинска заплаха е кризата в реалния сектор на икономиката. Бизнесът е слабо иновативен. Липсват и нови технологии.

Вашите надежди за обстановката у нас – какво би трябвало да се промени, според вас, за да се развива геодезическата гилдия по-добре?

Имаме си Закон за геодезията и картографията от 2006 г., имаме си Камара на инженерите по геодезия, имаме си браншова организация на геодезическите фирми. Няма да изреждам всички останали, за да не пропусна някоя. Мисля, че няма други специалности с толкова добре организирани структури. Иска ми се обаче всички да помогнем тези структури да работят по-ефективно. Взаимно да работим за повишаване качеството на квалификацията “Геодезист”. Смятам, че тогава няма да има нужда да се питаме:“Доколко колегите умеят да работят заедно?” или пък “Как да надвием конкуренцията?”

За какво мечтаете и искате да постигнете?

Ще отговоря с текста на една от любимите ми песни на “Щурците”:

Върви живота ден след ден
И все не може времето да спре.
А между смях или тъга
Полека се изнизва младостта.

Тогава почва да боли,
Че нещо си пропуснал, може би.
Един сезон, една любов
Неповторими в този твой живот.

От бързане да хванеш влак,
Не забелязваш някой първи сняг,
Заплеснат по една мечта,
Не си видял , че е до тебе тя.

Задъхан си вървял напред,
За щастието търсейки билет,
Ала разбираш помъдрял
От бързане си закъснял.

И кое определяте като най-голямо ваше завоевание?

Постиженията в областта на устройственото проектиране. Имам приети и вече реализирани няколко по-големи ПУП – за Драгалевци и за Банкя.

Най-добрият ви съветник е?

Съвестта ми.

Може ли да посочите един инструмент, без която не се разделяте и без който не си представяте делника ви?

Да, мога. Единият инструмент, без който не мога, са очилата, а другият – е компютърът. И двата инструмента ми дават възможност да погледна напред.

Обичате да слушате…..

Рок, рок и после пак рок, и малко диско. Обичам да слушам Щурците, защото имат незабравими текстове, Dare Straits и популярните песни на Alphaville, сред които Big in Japan и Forever Young.

Почивате си най-добре с/ като ….

В свободното време обичам да разпускам в парка с моята любимка. Тя е малка, само 35 кг. и много обича разходките. Казва се Лейла. Обича да се вози на кола, обича да ходи в парка и въобще постоянно да е с мен. Аз не възразявам много, защото кучето е най- добрияj приятел на човека. Лейла никога не ми създава грижи, а много често весели емоции…

Ако имахте достатъчно възможности, какво бихте променили…

Най-трудното според мен е да се промени съзнанието на хората. Ако всички се стремим да бъдем по-добри един към друг, ако се научим повече да се уважаваме и слушаме, мисля, че ще живеем по-добре.

Ако имате лупа в момента, какво бихте огледали с нея?

Лупата е оптичен инструмент и в повечето случаи се състои от двойноизпъкнала леща, ако е в комбинация от лещи, тогава имаме обектив, предназначена за увеличение и наблюдение. Лъчите от изображението попадат в окото под по-голям пространствен ъгъл и се получава увеличаващо действие. Най-значимите параметри на лупата са нейният диаметър и фокусното разстояние. Лупата е основата на повечето оптични системи.

Трудно е да се каже какво бих искала да огледам в увеличен мащаб.

А телескоп?

Телескопът представлява сбор от оптични и механични елементи, сглобени в уред за наблюдение на астрономични обекти. Изобретен е от Галилей в началото на 17 век. Винаги съм свързвала телескопа със съзвездията. Дори да не познаваме съзвездията, когато се взираме в звездното небе, въображението ни като че ли само започва да рисува странни фигури от линии, съединяващи бляскавите звезди, в които виждаме различни образи, познати ни от всекидневието.
Легенда разказва, че веднъж един дървар отишъл в гората за дърва и докато работел, мечка-стръвница нападнала единия от воловете, впрегнати във волската му кола. Но храбрият дървар уловил мечката и дори я впрегнал във впряга на мястото на убития вол. Така на връщане той вървял най-отпред, водейки след себе си мечката, впрегната заедно с другия вол във волската кола. Близо до мечката бягало и настървено лаело по нея кучето на дърваря – звездичката Алкор. Поради приликата във фигурите, съзвездието Малка мечка било наречено Малката кола. Например според друга легенда орачът впрегнал мечката е Св. Наум Охридски. На един печат от манастира на Св. Наум край Охрид, датиран от около 1497 г., е изобразен самият той, а до него – впрегнати вол и мечка в рало.

Красивата светла ивица на Млечния път, пресичаща небосвода от край до край през лятото и есента, е отразена в народните предания под името Кумовата слама. Легендата разказва как през една зимна нощ един бедняк решил да открадне слама за животните си от своя кръстник. На връщане обаче, от продънения му кош по пътя изпопадала слама, оставяйки зад него следа. На сутринта, по следата крадецът бил разкрит. Проклел кръстникът делото на кумеца си и така разпръснатата слама останала да гори вечно в небето.

Любима фраза, мото или виц?

Имам една любима поговорка:“Бъди готов да промениш целите си, но никога не променяй ценностите си”.

Как ще свърши денят ви?

Денят е добър, когато започва и завършва с добро. Една чаша рубинено мерло е добър финал.

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us