Геодезия

С лупа и телескоп при инж. Георги Кукурин


С лупа и телескоп при инж. Георги Кукурин

Георги Василев Кукурин в момента ръководи консорциум „Дейта груп“, в който членуват още десет фирми, като четири от тях са лицензирани към Агенция по геодезия, картография и кадастър. Ръководи и три фирми, които са представители в България на фирми от Германия, Италия, Чехия и Швеция в областта на геодезията, пътищата и водния сектор. В сферата на геодезията е от 1993 г. като управител на „Консултантска агенция Аргус“ – София.

Иначе е роден на 10 октомври 1954 г. в с. Горна Диканя, община Радомир, а завършва висше образование в Техническия университет в гр. София и второ висше в специалността „Мениджмънт и управление на икономическите процеси“.

Последното нещо, което току що завършихте, беше…..

Срещата с колегите от офиса и последни уточнения по предаване на кадастрална карта и кадастрални регистри на три административни района на гр. Пловдив.

Как се случи, че избрахте геодезията и какъв искахте да станете като малък?

Не аз избрах геодезията, а тя мен избра. С геодезия се занимавам от 1993 г., когато на мода беше да работиш това, което не ти е професия. При толкова много и добри геодезисти единствената възможност беше да ги събереш заедно, да ги организираш и защитаваш техните интереси. Така геодезията стана и моя професия.

Като малък исках да стана футболист и да играя в „Левски“. Когато пораснах разбрах, че мечтите са велико нещо, но действителността е следната: учи, работи и се радвай на спорта от трибуните.

Какво е за вас работата?

При 30-годишен трудов стаж мога да кажа, че това е животът ми. Тя ми помогна да намеря жена си, приятелите, враговете си. Тя ме прави в определени моменти щастлив и горд от това, което съм свършил, а в други ситуации- да се заканвам, че повече няма да работя, защото нямам сили, но на сутринта ставам и отново пак тръгвам. Работата е по-силна от мен.

Най-голямото ви вдъхновение е …

Моето семейство! Веднага след тях са приятелите ми, с които работя.

Инструментът, без който не можете в работата си?

Те са няколко. На първо място е чувството за хумор. На второ – мобилният телефон. И за добра и лоша новина той е пръв. Не мога без химикалката, защото написаното остава и се изпълнява. Не забравям и колата, независимо, че в последно време с нея е все по-трудно.

Какво са за вас клиентите?

Продуктът, който произвеждаме, определя и нащите клиенти. Много често това са граждани, които не познават изискванията на ЗКИР и смятат, че няма нужда от това, което правим. Но аз и колегите ми с търпимост и уважение ги обслужваме. Крайният резултат в повечето случай е добър и за двете страни.

Случвало ли се е да им отказвате?

Да. За съжаление, това се случва с хора, които приемат нашия труд като възможност за скандали, обиди и заплахи.

Ако може с няколко думи да опишете онова, което най-много ви дразни, било в работата, било по принцип?

Най-много ме дразни липсата на почтеност, морал и уважение между хората в работата, а и в държавата като цяло. Дразни ме лъжата и предателството. Последните не мога да простя на никого.

За какво мечтаете и искате да постигнете?

Мечтите ми на 54 години се свеждат до най-обикновени житейски неща – да съм здрав, да е здраво семейството ми, да не разочаровам хората, които ми вярват и ми се доверяват. И… колегите да не съжаляват, че работят с мен.

И кое определяте като най-голямо ваше завоевание?

Това е любим въпрос за спортисти и фолкпевици. Какви завоевания като цял живот само работа, работа и пак работа! За справка Т. Живков, Избрани произведения.

Съжалявате за…

Съжалявам, че затрупан във всекидневните задачи и проблеми, не винаги отделям достатъчно време и внимание на близките и приятелите си.

 

Как побеждавате конкуренцията?

Този въпрос да не е опит за създаване на напрежение между колегите от другите фирми? При нас конкуренцията я няма във вид, какъвто я търсите. Качеството на продукта, който създаваме, уважението на нашите колеги и клиенти е единственото, което преследваме и желаем да постигнем.

Като най-успешна инвестиция определяте…..

Хората, с които работя.

За вас геодезията е…

Наука и професия, която много харесвам и всеки ден се убеждавам, че в професионален план не важи поговорката за първата любов.

Коя е най-голямата ви награда?

Синовете ми! Като награда приемам и чувството си за хумор.

Най-добрият ви съветник е?

Отново провокация.

Каквото и да кажа все някой ще изпусна, но затварям очи и скачам:

1-во – жена ми

2-ро – колегите в работата

3-то – банката, която обслужва сметките на фирмата

и 4-то – инж. Георги Кукурин (последните ще станат първи)

Кое най-много ви развеселява?

Хората, които са смешни, а се вземат на сериозно и си вярват.

Обичате да слушате…..

Обичам да слушам и да чувам добри новини от Агенцията по геодезия, картография и кадастър. Също така умни и добронамерени думи, в които чувството за хумор не стига до простотия.

Почивате си най-добре с/ като ….

Телевизора.

Ако имахте достатъчно възможности, какво бихте променили…

Когато човек е в активна трудова дейност, винаги първият му отговор е свързан с работата. Затова сега в 2008 г. бих променил много неща свързани със ЗКИР и сериозно бих ангажирал всички онези институции, които в момента стоят отстрани и с нищо не помагат.

Ако имате лупа в момента, какво бихте огледали с нея?

Бих огледал всичко онова, което пропуснах забързан във всекидневието.

А телескоп?

Бих се зарадвал да прочета хилядния брой на списание „Геомедия“.

Любима фраза, мото или виц?

Ако не намеря, път ще прокарам. За вицовете трябва червена точка.

В заключение моля читателите на списанието, които нямат чувство за хумор да не обръщат внимание на написаното и спокойно да преминат на следващата страница.

Искам да се извиня на онези, които в някои от отговорите са намерили неподходящи думи и изрази, засягащи интелектуалното им ниво, и да пожелая много усмивки и настроение на тези, които в отговорите са видяли едно усмихнато момче.

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us