Геодезия

Събития, изложения, новини

ЕС отпуска пари за културното наследство

Възстановяването на културното наследство на страните от Западните Балкани и насърчаване на туризма в региона е целта на отпуснатите от Европейския съюз 50 милиона евро, които ще бъдат вложени в 26 проекта. Те ще спомогнат за развитието на културния диалог между страните, както и ще подобрят инфраструктурата за развитието на културния туризъм, смята еврокомисарят по образованието и културата Ян Фигел. По тази линия ще бъде възстановена базиликата “Света София” в столицата.

 

Лихтенщайн, Норвегия и Исландия дават 21 милиона евро за екология

 

Програма на Норвегия, Лихтенщайн и Исландия ще отпусне безвъзмездна помощ на България от 21,5 милиона евро. Подадените 84 проекта за опазване на околната среда и 64 за културното наследство, са част от общо 264 предложения на общини, държавни институции, неправителствени организации и частни фирми. Общата им стойност от 190 млн. евро надхвърлят десетократно бюджета на програмата.

 

Германски проект развива Родопите

Германия дава 400 000 евро по проект „Регионално развитие на Родопите“. Общо 4 млн. евро възнамерява да предостави Германия по техническа спогодба за консултантски дейности и трансфер на знания и опит.

 

България стана член на Комитета по прилагане на Конвенцията за ОВОС

България стана член на Комитета по прилагане на Конвенцията за Оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС) – трансграничен контекст. Кандидатурата ни бе одобрена от осемчленна комисия на състоялата се в Букурещ четвърта среща на страните по конвенцията, в която участва делегация от Министерството на околната среда и водите.

Изкуствените острови вече разрешени

Стопаните на плажовете ще могат да изграждат изкуствени острови. Атракционите ще могат да се разполагат в прилежащата акватория – до 200 м. Собствеността върху островите ще бъда публична. Изграждането им ще е съобразено с екологична оценка и разрешение от екоминистреството.

 

Наши архитекти в Торино

На провеждащия се в Торино 23-и международен конгрес по архитектура, за който сп. „Геомедия” вече писа, ще бъде представена камарата на архитектите и съюза на архитектите с общ щанд.
Темата на конгреса е Transmitting Architecture, като са организирани и две две изложения – „Архитектоника“ и „Архитекст”. Първото е за материали за проектиране, архитектура, дизайн и строителство, а второто – за обзавеждане и облагородяване на градски пространства.
Щандът на КАБ и САБ е по проект на арх. Майа Бужашка. На форума ще има и т. нар. Ден на България, който ще събере всички български архитекти на конгреса от много държави.

 

Десетки хиляди загинаха при земетресение в Китай

На 12 май светът китайската провинция Съчуан бе разлюляна от земетресение с магнитуд 7,9 по скалата на Рихтер. По последни данни загиналите са над 65 000 души.
Най-голямото земетресение през последните 30 години доведе до оформяне но ново езеро. В продължение на месец областта беше разтърсвана от вторични трусове.
Темата за използването на сателитни снимки за предотвратяване кризи, повдигната и от последната трагедия, ще бъде в центъра на обсъжданията на срещата INTERGEO в Бремен.

Байкал завира

Температурата на водата в езерото Байкал през последния над половин век се е увеличавала три пъти по-бързо, отколкото е нараствала средната температура на въздуха на планетата.
Причината е в глобалното затопляне, смятат американски и руски учени в разработка, озаглавена „60 години екологични промени в най-голямото сладководно езеро в света“.
Според тях покачването на температурата води до дълготрайни промени в базовата хранителна система на най-голямото и древно езеро в света. То не може да не се отрази и на неговия уникален животински и растителен свят.
От 1946 г. насам температурата на водата в езерото е нараснала с 1,21 градуса по Целзий, а броят на животните, които се хранят със зоопланктон – с 335%.
През 1996 г. езерото Байкал бе включено в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО заради огромното си биологично многообразие. В езерото има над 2500 вида растения и животни, повечето от които не се срещат другаде по света. В Байкал са съсредоточени 20 процента от всички запаси със сладководна вода в света. То е най-дълбокото и най-старото на планетата, като възрастта му се изчислява на 25 млн. години.

Изкуствени слънчеви острови дават ток

Швейцарският учен Томас Хиндерлинг предлага електрическата енергия да се добива от слънчеви острови. За целта в океана трябва да бъдат създадени огромни конструкции, покрити със слънчеви батерии. Самите острови се правят от пластмаса, закрепена за скеле. Швейцарските специалисти са изчислили, че при слънчево време квадратен метър от т.нар. слънчев остров може да гарантира мощност до 250 вата, като на година генерира до 220 киловатчаса енергия (коефициентът на преобразуване на слънчевата енергия в електрическа не надхвърля 10 процента).
Остров с радиус от 1,5 километра ще осигури до 0,96 гигавата електрическа енергия, генерирайки до 1,5 милиарда киловатчаса на година. А това количество е сравнимо с показателите на неголяма АЕЦ.
Слънчевите острови са един от проектите на швейцарския център CSEM – Centre Suisse d’Electronique et de Microtechnique SA, и вече са получили финансиране от 5 млн. долара от Обединените арабски емирства за създаването им в страната.

Лифт ще свързва двата бряга на Темза

Въжен лифт ще свързва двата лондонски квартала Бектън и Темзмид. Проектът предвижда лифтът да осигурява придвижването на 5000 човека за час, при разписание през 22 секунди. Според инженерите подобно начинание е няма да вреди на околната среда, а също така ще се радва и на голяма популярност сред туристите. Лифтът ще бъде пуснат през 2012 г.

 

Сигнална кула ще конкурира Айфел

Нов 71-етажен небостъргач, наречен „Сигналната кула”, ще бъде построен в покрайнините на Париж, съобщи АП. Той ще бъде построен до неговата главна забележителност – Голямата арка, която е на една линия с Триумфалната арка и обелиска на площад „Конкорд“ в бизнес квартала „Дефанс“ и ще отстъпва само на Айфеловата кула по височина.
Неин автор е френският архитект Жан Нувел. Очаква се да бъде завършена през 2015 г. Кулата ще бъде разделен на четири нива, в които ще има магазини, луксозен хотел, офиси и апартаменти.
Всеки от четирите сегмента ще има голям тематичен цветен атриум, който ще осигурява вентилацията. За генериране на електроенергия за сградата ще допринасят слънчеви панели и вятърни турбини.

Мини къща изложи музей

Нюйорксият музей за съвременно изкуство МоМА ще представи изложба с най-атрактивните съвременни сглобяеми къщи, като един от проектите, който се смята за абсолютен хит, е малката къща от студиото Хордън Чери Лий.
Микро домът е от олекотена сглобяема конструкция с изключително ниска консумация на енергия. Архитектите са направили така, че въпреки малкото място, къщата да разполага с дневна, спалня, кухня и санитарни помещения.

 

GPS III правят Локхийд Мартин

Корпорацията „Локхийд Мартин“ спечели договор за потенциалните 3,6 млрд. долара за изграждането на ново поколение глобална сателитна позиционираща система, известна още като GPS III.
„Локхийд“, които са доставчик номер едно на Пентагона, се наложиха над другия кандидат и втори в листата за доставки на военното ведомство на САЩ, „Боинг“.
GPS сателитите, разположени в една от шестте земни орбити, обикалят глобуса за 12 часа, излъчвайки сигнали за прецизна навигация и измерване на времето. Употребяват се за всичко, от картографиране през бизнес дейности до насочване на оръжейни системи.
Първият от новите GPS III сателити трябва да бъде изстрелян в орбита в началото на 2014 г. Системата ще включва общо 32 сателита.
GPS III сателитите ще имат по-мощен сигнал от досега произвежданите и използвани конфигурации, което ще помогне за преодоляването на съществуващи в момента откъслечни проблеми със заглушаване на сигнала.
Новата мрежа ще предава сигнал за граждански цели, съвместим с този на системата Галилео, финансирана от Европейския съюз, както и сигнал на военни честоти, наричан „М-сигнал“ за подобрения антизаглушителен капацитет.

„Феникс” кацна на Марс

Космическият апарат на НАСА „Феникс Марс Лендър“ кацна на Марс на 25 май. Изстреляният на 4 август 2007 г. робот се приземи в северния полярен район на Марс, наречен Зелената долина, на 68 градуса северна ширина и 234 градуса източна дължина. Европейската космическа агенция (ЕКА) и Националното управление за аеронавтника и космически изследвания на САЩ (НАСА) преместиха космическите си апарати, които са на орбита около Марс, за да наблюдават кацането на американската сонда.
За първи път в историята Марс е наблюдавам отблизо от три апарата – „Марс Одисей“ и „Марс рикънисънс орбитър“ на НАСА и „Марс експрес“ на ЕКА.
Мисията на „Феникс” е планирана да продължи три месеца. Макар от време на време апаратът да губи връзка със земното командване, учените смятат, че начинанието е успешно.
Сред първите кристално чисти снимки, направени от стереоскопичната камера на „Феникс“, е тази на северните равнини на планетата. Тя показва повърхност, осеяна с камъче и пукнатини, подобни на онези в арктическите райони и на Земята.
Апаратът „Феникс“ бе първият, който докосна вода на друга планета, но под формата на лед.
Преди 4 милиарда години Марс е бил горещ и влажен, преди да се превърне в огромна студена пустиня.
Марсианската атмосфера се състои от 95% въглероден двуокис, 2,7% азот, 1,6% аргон. Освен това са открити следи от водни пари и 0,13% кислород. За разлика от марсианската, земната атмосфера съдържа 78% азот и 20,6% кислород.
На Марс се намира най-високият планински масив в Слънчевата система – Монт Олимпус с височина 25 км, а основата му е с диаметър 600 км.
Надпреварата за изследване на Марс започна през 1960 г. В нея са участвали 38 американски, руски, японски и европейски мисии. Само пет космически апарата от общо 15, включително „Феникс“, са успели да достигнат марсианската повърхност.

 

Стоунхендж бил гробница

Стоунхендж е бил погребален комплекс на древно кралско семейство, съобщиха британски учени. Те стигнали до това заключение, след като са провели ново радиовъглеродно изследване на човешки останки, изкопани под древния каменен монумент в Югозападна Англия. Мястото е било използвано за погребения още от създаването му около 3000 г. пр. н. е. Това предназначение се е запазило и след издигането на каменните блокове около 2500 г. пр. н. е.
Стоунхендж е възможно да е бил и астрономически календар. През миналата година бяха открити и следи от голямо селище наблизо. Новите данни затвърждават теорията им, че селището и Стоунхендж са били в по-голям древен церемониален комплекс край р. Ейвън.

 

Откриха двореца на Саавската царица

Екип от археолози от Хамбургския университет е открил в етиопския град Аксум останките от двореца на легендарната Савска царица. Разкопките започват още през 1999 г., като целта им е била да се установят подробности за произхода на етиопската православна църква.
Дворецът датира от X век преди Христа. Той е бил разрушен от сина й Менелик, но по-късно бил реконструиран, като пак Менелик го ориентирал спрямо звездата Сириус, която Менелик почитал. Смята се, че баща на Менелик е цар Соломон.
Савската царица се споменава в Библията, в Корана и в етиопската история. Императорската фамилия на Етиопия твърди, че произлиза от цар Соломон и Савската царица, наричана там Македа.

 

Американци строят град в морето

Идеята за създаване на град в открито море в ничия територия може да бъде реализирана, след като основателят на електронната система PayPal Питър Тил ще финансира идеята на двама американски ентусиасти.
Проектът The Seasteading Institute, представлява една люлееща се платформа върху баластни цистерни, пълни от водоустойчив железобетон. На откритата част от платформата ще са разположени градини и оранжерии, съоръжения за добив на електроенергия, като соларни панели и въздушни турбини, а за всеки жител е осигурена площ от 30 кв.м.
Изпълнението на първият етап от проекта на Питър Тил се предвижда да започне до две години в залива

Астрономи замислят мисия до астероид
     
Сътрудници от два от центровете на НАСА – космическия „Линдън Джонсън“ и изследователския „Еймс“ – ще публикуват разработката си, в която се предлага изпращането на пилотирана мисия до астероида 2000 SG344.
През 2000 г. учените прогнозираха, че след 30 години астероидът 2000 SG344 може да се сблъска със Земята. Те изчислиха вероятността на 1:500. Последвалите оттогава наблюдения обаче показаха, че реалната опасност е значително по-малка.
Макар че астероидът ще се приближи няколко пъти до нашата планета, сблъсък с нея не се очаква. Диаметърът на 2000 SG344 е около 40 метра. По данни на програмата на НАСА за изследване на околоземни обекти масата му е около 70 000 тона.
Специалистите на НАСА предлагат да бъде изстрелян космическият кораб „Орион“, който ще замени совалките. Продължителността на полета до астероида и обратно да продължи между 3 и 6 месеца. На борда може да има двама астронавти, които да прекарат на повърхността на астероида 1-2 седмици.
Според един от авторите на проекта Роб Лендис, инженер от центъра „Линдън Джонсън“ експедицията ще позволи да бъде изследвана историята на Слънчевата система, а също методите за защита от потенциално опасни астероиди. Освен това тя може да бъде репетиция за пилотирани мисии до Луната и Марс.

Юли

Юли 2008
1-4 юли, Залцбург, Австрия
GI Forum 2008, швейцарски форум по географска информация
https://www.gi-forum.org

 

2-5 юли Истанбул, Турция
5-а Международна конференция по геоинформационни системи (ICGIS-2008)
Fatih University, Department of Geography
34500 Buyukcekmece / ISTANBUL
Phone: +90 (212) 866 33 00 – 2030
Fax: +90 (212) 866 34 02
icgis@fatih.edu.tr
https://icgis2008.fatih.edu.tr .

2 юли, Кингсли Дънхам, Нотингъм
Годишна конференция по околна среда: как ГИС може да подпомогне за зелено бъдеще
https://www.agi.org.uk/pooled/articles/BF_EVENTART/view.asp?Q=BF_EVENTART_296747%3e%20
3-11 юли, Пекин, Китай
21 конгрес по фотограметрия и дистанционни изследвания ISPRS 2008
https://www.isprs2008-beijing.org

4-7 юли, Истанбул, Турция
4 Работна среща на европейската асоциация по дистанционни измервания и приложението им в развиващите се страни
https://www.earsel-dc.uni-hannover.de

6-11 юли, Бостън, САЩ
IGARSS 2008
1.Цифрово прогнозиране на времето (NWP) 2.Океан и метеорология 3.Климат и глобално затопляне 4.Околна среда и човешко здраве
https://www.igarss08.org

13-20 юли, Монреал, Канада
COSPAR 2008
https://www.cospar2008.org

21-25 юли, Ванкувър, Канада
GeoWeb 2008
https://www.geoweb.org

 

Август 2008

 

4-8 август, Сан Диего, САЩ
ESRI UC 2008
https://www.esri.com

25-29 август, Давос, Швейцария
Международна конференция по бедствия и риск, IDRC Davos 2008 очаква 1300 представители от цял свят, с подкрепата на ООН
https://www.idrc.info

 

Септември 2008

7- 9 септември, Баска, Хърватия
GNSS Vulnerabiliteis And Solutions 2008 Conference
https://www.rin.org

8 -10 септември, Будапеща, Унгария
Сanalys Navigation Forum
https://www.emea.canalysnavigationforum.com

9 -10 септември, Верона, Италия
Международен семинар по държавно управление на земята, организиран от FIG
https://www.fig.net/commission7

11 – 15 септември, Верона, Италия
Годишна среща на комисия 7 на FIG
https://www.fig.net/commission7

17-19 септември, Страсбург, Франция
39-и форум на европейските геодезисти
https://www.geometre-strasbourg2008/eu

22 – 24 септември, Задар, Хърватия
Първа международна конференция по дистанционни методи при управление на кризи https://www.earsel.geosat.hr

22-26 септември, Хилтън, Бат, Великобритания
CARIS 2008 – Как се прави пространствена връзка
https://www.caris.com/caris2008

30 – 2 октомври, Бремен, Германия
Intergeo 2008
https://www.intergeo.de

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us