Геодезия

Събития, изложения, новини за май-юни/ 2008

CeBIT показа най-новото от технологиите

Най-голямото в света изложение за компютри CeBIT (или Centrum der Buro- und Informationstechnik, т.е. World Center for office, information and communication technology) се проведе по традиция в началото на март 2008 г. в Хановер. От 4 до 9 март на площ от на 240 декара в 26 палати бяха представени над 5800 изложители.
Целта на CeBIT през тази година бе и преструктурирането му. Идеята е на неговите създатели, които държат за по-ясен профил и повече съдържание. Изложението бе съкратено с един ден, което трябваше да намали разходите за предприемачите, но и повиши ползата. Три са основните стълба на CeBIT. Първият е областта “Бизнес” – става дума за демонстрация и предлагане на услуги и делови модели, които предимно са ориентирани към работещите в индустрията, търговията, банките. Вторият базов стълб е „Публичният сектор”. В него влизат приложения, подходящи за държавни администрации, агенции и публичния сектор изибщо. Третият стълб е определен като „Дом и мобилност”. Основен акцент е “Green IT” – за устойчивото развитие на технологиите, еко иновации и по-голяма ефикасност. 6 март беше българският ден, на който участваха 19 наши компании от сферата на високите технологии, и български студенти, обучаващи се в Германия. Той беше открит от председателя на Държавната агенция за информационни и комуникационни технологии (ДАИТС) Пламен Вачков. Технологичното развитие изисква увеличаване на обема и качеството на научните изследвания, както и засилване на дългосрочното партньорство и технологичния трансфер между изследователските организации и индустрията, заяви Вачков. Той поясни, че у нас ще бъде развит Национален иновационен център, който ще подкрепя компаниите да участват в програми, свързани с информационните технологии, ще подпомага приложението на разработки в бизнеса. Според ДАИТС повече от 5000 са фирмите в сектора, които успешно развиват бизнеса си в България, а ръстът е 23,4% за 2007г. Износът на ИТ продукти нараства значително – с 57,7% за 2005 г. и с 63,6% за 2006г. Повече от 90 000 човека работят в ИТ сектора у нас, а 12% от информатиците в Европа са българи. Страната ни е един от 10-те най-предпочитани центъра на аутсорсинг през 2007 г.
CeBIT се провежда от пролетта на 1986 г. Тъй като интересът е огромен, CeBIT вече е изнесен и извън Германия. Събитията от изложението вече ще се случват и в Турция, Австралия, САЩ и Китай. Така CeBIT остава с марката „произведено в Хановер“, но отговаря на растящия световен пазар. През периода 20 – 22 май 2008 г. Сидни ще стане домакин на второто изложение за годината CeBIT. От 07 до 12 октомври 2008 г. Истанбул ще приюти изложението за региона Евразия, а от 27 до 30 октомври 2008 г. – Шанхай, за област Азия.
Над 79 000 земеделци са ползвали ИСАК
Статистиката, предоставена от Държавен фонд „Земеделие” сочи, че през 2007 г. над 79 000 земеделски стопани са се ползвали от ИСАК(Интегрирана Система за Администриране и Контрол). Те са кандидатствали за субсидии за директни плащания, като над 73 000 от тях са били физически лица.
ИСАК е централизирана система за достъп през стандартен уеб-браузър. Това позволява единен подход при въвеждането, съхранението и обработката на информацията свързана с кандидатите и заявленията за подпомагане. Достъп до системата имат всички служители на областните разплащателни агенции и земеделските стопани е достатъчно само да посетят някоя от тях и да попълнят заявление и да посочат обработваните от тях земеделски земи. Това е напълно безплатно. Съгласно чл. 17 на Рег. 1782/2003 г. всяка страна членка трябва да създаде подобна интегрирана система, която да е изградена от следните елементи: компютъризирана база данни; система за идентификация на земеделските парцели; система за идентификация и регистрация на правата за плащане; заявления за подпомагане; интегрирана система за контрол; система за идентификация на кандидатите за подпомагане.
В началото на 2006 г. е подписана Спецификация за изискванията към софтуер, в която са конкретизирани всички необходими функционалности. След редица работни срещи с представители на ДФЗ и „Технологика” и уточняване на необходимите промени, и съгласно приетия времеви график на 01.06. 2006г. в Държавен фонд „Земеделие” е инсталирана версия на системата.
В нея е интегриран специализиран ГИС модул, който също е разработен от Технологика”. Той позволява да се дигитализират земеделските парцели в момента на подаване на заявлението за подпомагане. Подобен подход позволява въвеждането на контроли още на ниво подаване на заявлението, което улеснява процеса на последващи обработки. Модулът поддържа визуализиране на растерни и векторни изображения, редакция на векторни данни и автоматични проверки за коректност на въведените геометрични данни. Използваните орто-фотоизображения са с точност 50 см.
Целта на системата е да администрира и контролира процесите по усвояване на европейските субсидии. Изградени са три основни модула: администрация; регистър; обработки.
Милан Конечни стана почетен доктор на УАСГ
Предишният президент на Международната картографска асоциация Милан Конечни бе удостоен с титлата Doctor honoris causa на Университета по архитектура, строителство и геодезия. Конечни е специалист в областта на управлението на кризи и голям приятел на България. В предишния брой на сп. „Геомедия” читателите можеха да прочетат интервюто му, посветено на кризисния мениджмънт.
Autodesk обявиха рекордни постъпления
Autodesk обявиха, че през финансовата 2007 г. те са направили рекордни постъпления. Те представиха и намеренията си за нови продукти, които ще пуснат на пазара през 2008 г.
Приходът е достигнал рекордните 2,172 милиарда долара, което е с 18% от предходната година. Като чистата печалба е 356 милиона долара. Ръстът на продажбите на решенията за архитектурата и строителството(Revit, AutoCAD Architecture, AutoCAD MEP, AutoCAD Civil 3D) е 160%. През 2007 г. са регистрирани 15 000 нови потребители на 3D решенията.
Основните тенденции в развитието, които трябва да бъдат взети под внимание при новите технологии, според шефа по развитие на Autodesk Йозеф Швенда са следните: живот в цифров формат, глобализация, индустриален бум, изменение на климата.
Нов сайт за специалистите по ГИС
GeographyJobs.com е новият сайт, който подпомага работния пазар в областта на ГИС, географията, картографията. На него могат да бъдат намерени университетите за обучение по тези специалности, плановете за икономическо развитие на областта, създадените ГИС приложения. Сайтът има раздели за САЩ, Европа, Индия, Близкия изток, Азия, Австралия и Нова Зеландия.
415 кв. км се отчупиха от шелфа на Антарктида
Огромни парчета са започнали да се отчупват от полярния шелф на Антарктида.
Повърхността на последната откъсната земя е около 415 кв. км. от полярния шелф Уилкинс, съгласно сателитни снимки, направени от Университета в Колорадо.
Шелфът Уилкинс е широко поле постоянно плуващ лед, което е с размер 13 хил. кв. км. и се намира на около 1600 км. южно от Южна Америка. Рушенето е започнало на 28 февруари, сочат сателитните снимки.
Жан Нувел взе наградата за архитектура „Прицкър“
Французинът Жан Нувел стана носител на тазгодишната награда „Прицкер“, най-престистижното отличие в света за постижения в архитектурата. Това обяви председателят на фондацията „Хаят“ Томас Прицкър.
62-годишният Нувел получи „архитектурния Нобел“ за цялостната си дейност. Отличието ще бъде връчено на Нувел на тържество в Библиотеката на Конгреса на САЩ на 2 юни. За четирийсет години работа Нувел е създал над 200 проекта в родната си Франция, в Европа, в Азия и в САЩ, борейки се с това, което той самият определя като обичайно и обикновено в архитектурата. Сред най-ярките му постижения от последните години са централата на Картие и Института на арабския свят в Париж, Операта в Лион и концертна зала в Люцерн.
Катастрофата в Керченския пролив, заснета от сателити
През ноември 2007 г. в района на Керченския пролив, свързващ Черно с Азовско море, настъпи екологична катастрофа, след като при силна буря потънаха четири кораба, танкерът „Волганефт 139″ се разцепи на две и се изляха 1 300 тона мазут. Във водата се изсипаха и 7 000 тона сяра. Петима руски и 15 украински моряци загинаха. Малко по-късно там паднаха киселинни дъждове, измряха най-малко 30 000 птици и тонове риба. На мястото бяха изпратени 500 войници, 17 руски и украински кораби-чистачи с бонови заграждания и абсорбиращи реагенти, 6 самолета-катамарани, 71 единици друга почистваща техника.
Катастрофата е заснета от спътниците RADARSAT-1 (Канада), ENVISAT-1 (Европа), ALOS (Япония), TerraSAR-X (Германия). Русия обаче няма право на достъп то тези кадри, защото не е член на Международната харта „Космос и големи бедствия” (Space and Major Disaster). Това възпрепятства и оценката на щетите и стратегията за възстановяване на района. След конференцията UNISPACE III, проведена във Виена през юли 1999 г., европейската космическа агенция ESA и френската космическа агенция CNES инициират създаването на тази харта. Канадската космическа агенция CSA я подписва през 2000 г., а до днес към нея се присъединяват Националната океанска и атмосферна администрация (NOAA) и Индийската космическа научна организация ISRO, Аржентинската космическа агенция CONAE, Японската аерокосмическа изследователска агенция JAXA, Американската геоложка служба USGS, Китайската национална космическа агенция CNSA. Целта на хартата е да предоставя информация за бедствия на всички асоциирани страни с цел управление на възникналите кризи. Тя обединява ресурсите на RADARSAT, ERS, ENVISAT, SPOT, IRS, SAC-C, NOAA, LANDSAT, ALOS, DMC. Днес руските учени настояват Москва също да подпише тази харта.
Мол като вулкан
Италианският архитект Ренцо Пиано създаде проект за търговски център под формата на вулкан. Молът на Пиано е с височина от 41 м. В средата има своеобразен кратер – вътрешен площад, с диаметър от 160 м.
Най-големият по рода си търговски център в Италия, наречен Vulcano Buono (Добрият вулкан) ще бъде открит до Неапол. По външност съоръжението напомня намиращия се наблизо вулкан Везувий. Проектът на световноизвестния италиански архитект струва 250 млн. евро. Външната повърхност е изцяло покрита със зеленина. Вътре има гигантската търговска мрежа с частна железница. Има и хотел, кино с девет салона, гигантски клуб на здравето, галерия, ресторанти и барове, огромен супермаркет, подземен и надземен паркинг с хиляди места. В новоизградения център ще работят 7500 души.
Архитектът разказва, че идеята за вулканоподобието му дошла от самото място. „Не можех да създам нещо, без да взема предвид Везувий“, твърди Пиано. Той подчертава обаче, че един архитект не трябва да изпада под диктатурата на собствения си стил.
Това не е първият проект, който му донася световна слава. През 1977 г. Ренцо Пиано заедно с Ричард Роджърс създават Центъра за съвременно изкуство „Жорж Помпиду“ в Париж, който предизвика грандиозен скандал, но с годините и жителите, и гостите на френската столица го обикнаха. Италианецът създава своята „Работилница за сгради – Ренцо Пиано“, която има две представителства – в Генуа и в Париж.
Органична супа откриха на Енцелад
Космическият апарат „Касини“ премина през гейзери, извиращи от повърхността на сатурновата луна Енцелад, и взе проби от „органична супа“ от вътрешността й.
Наличието на подобна субстанция заинтригува изследователите, които смятат, че бъдещите изследвания ще отговорят на въпроса дали на ледената луна Енцелад има среда, подходяща за извънземен живот.
Химичният анализ, направен от уредите на „Касини“, показва, че вътрешността на Енцелад е сходна с тази на комета. Открита са и следи от метан и прости органични съставки“.
„Касини“ е прелетял на разстояние 50 км от повърхността на Енцелад – най-яркия обект в Слънчевата система. При тази „среща“ космическият апарат премина със скорост 51 500 км/ч през гейзери от ледени частици на височина 195 км. Детайлното картографиране повърхността показва, че южният полюс е по-горещ, отколкото се смяташе досега. Според Джон Спенсър от Югозападния изследователски институт на САЩ високата температура подсказва, че под повърхността на Енцелад може да има вода в течно състояние. Наличието на вода, органични съставки и стабилен източник на топлина е необходимо за поддържане на примитивен живот.
ПРЕДСТОЯЩО
МАЙ
6 – 8 май
? Хирона, Испания
11 AGILE 2008, Конференция по географска информация
https://www.agile-online.org
12 – 15 май
? Португалия
13-и Симпозиум по деформационни измервания и анализ на Международната федерация на геодезистите FIG
https://www.measuringchanges.lnec.pt
13 – 22 май
? Лондон, Манчестър, Кардиф и Глазгоу, Великобритания
GeoDATA 2008
https://www.citiesrevealed.com/events
14 май
? Кралски институт на британските архитекти, 66 Portland Place, Лондон, Великобритания Географски информационни системи (GIS) в публичния сектор
https://www.headstar-events.com/gis08
15 – 16 май
? Тайпей, Тайван
6-и Международен симпозиум
Digital Earth
https://www.deconf.pccu.edu.tw
19 – 21 май
? Виена, Австрия
13-а Международна конференция за информационно подсигуряване на градовете REAL CORP
https://www.corp.at/corp_e/index.
php?random=112275&option=com_
wrapper&Itemid=116
21 – 23 май
? Лас Вегас, САЩ
MapWorld 2008
https://www.mapinfo.com/promo/
mapworld2008/
26 – 30 май
? Барселона, Испания
Дигитални фотограметрични системи
https://www.ideg.es
Юни
2 – 5 юни
? Лас Вегас, САЩ
Intergraph 2008
https://www.intergraph2008.com
2 – 5 юни
? Истанбул, Турция
28 EARSeL Симпозиум „Дистанционните методи за променяща се Европа“, приложения на геоинформацията и дистанционните методи
https://www.earsel28.itu.edu.tr
2 – 3 юни
? Естес парк, Колорадо GeoGathering 2008
GeoGathering е конференция, по-светена на системите за изваждане на нефт и газ
https://www.geogathering.com
2 – 6 юни
? Санкт Петербург, Русия
15 Международна конференция по интегрирани навигационни системи.
https://www.elektropribor.spb.ru/enfrset.html
4 – 7 юни
? Истанбул, Турция
Developing Countries in conjunction with GISDECO 8
4 Уъркшоп по приложение на ГИС в развиващите се страни: „Интегриране на ГИС и дистанционните методи в динамичния свят“
https://www.earsel-dc.uni-hannover.de
4 – 5 юни
? Marriot Hotel, Амстердам, Холандия Навигация – Европа, навигация и локация
https://www.telematicsupdate.com
4 – 5 юни
? Мюнхен, Германия 4 Международна среща за лазерно сканиране “Measuring new horizons”
https://www.optech.ca/
measuringnewhorizons.html
10 – 12 юни
? Цюрих, Швейцария GIS/SIT 2008
E-Mail: info@sogi.ch
https://www.akm.ch/gis_sit2008
14 – 19 юни
? Стокхолм, Швеция Работна среща на Международната федерация на геодезистите (FIG) и XXXI Генерална асамблея
https://www.fig.net/fig2008
15 – 19 юни
? Бърмингъм Международна конференция GPR-2008
16 – 20 юни
? Албена, България Осма научна конференция SGEM 2008
https://www.sgem.org
16 – 19 юни
? Варшава, Полша Международен симпозиум и уъркшоп – оценка на FOSS4G за приложение в околната среда
https://www.cascadoss.eu
18 – 20 юни
? Лондон
Обучение XYZ MapInfo
https://www.xyzmaps.com
23 – 25 юни
? Монпелие, Франция Международна конференция Spatial Data Handling
https://www.sdh-sageo.teledetection.fr/
24 – 26 юни
? Саратов, Русия
INTERCARTO – INTERGIS 14
https://www.sgu.ru/faculties/geographic
28 – 29 юни
? Гуанджоу, Китай Geoinformatics 2008
https://www.geoinformatics2008.cn
29 юни – 01 юли
? Лхаса
INTERCARTO – INTERGIS 14 159.226.132.203/intercarto14/
30 юни – 3 юли
? Перуджа, Италия Международен уъркшоп по компютърна геоинформатика COMPGEO’08
https://www.gdmc.nl/compgeo/

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us