Геодезия

Сър Джордж Еверест – геодезист и картограф

Доц. д-р инж. Венета Коцева

През 2016 г. се навършват 150 години от смъртта на сър Джордж Еверест –уелският геодезист и картограф, полковник от британската армията, чието име носи най-високият връх на планетата. Еверест е известен и с огромната си дейност като научен сътрудник на Кралското географско дружество и като директор на Индийската топографска служба в течение на 14 години.

Преди да го кръстят на сър Еверест, 8848-метровият връх носи името Пик 15.

Какво знаем и не знаем за сър Джордж Еверест

За Еверест е писано много в различни енциклопедии и книги. Идеята за наричането на върха на Еверест е на ученика му Ендрю Во. Екипът на Джордж Еверест заснема върха геодезически и го картира, но отдалече, и никога не стъпва на него. Цели 9 години е имало спорове по преименуването на първенеца.

Джордж Еверест е роден на 4 юли 1790 г. в Крикхауел, Поуис, Уелс. Син е на Тристрам Еверест от Гюенав, Брекнокшир. След училището в Марлоу, постъпва във Военно-инженерната академия в Уолуич, която завършва предсрочно, едва 16-годишен, и става „магистър по математика” още преди навърши необходимата възраст за това. Заминава за Индия като кадет в Бенгалската артилерия през 1806 г. Той е избран от сър Стамфорд Рафлес да участва в теренните изследвания и картирането на остров Ява от 1814 до 1816 г. След това е участвал в различни инженерни работи на територията на Индия. През 1818 г. става помощник на полк. Ламбтън – основоположникът на голямото тригонометрично измерване на Индия. През 1823 г., след смъртта на полк. Ламбтън, Еверест заема поста на т.нар. „суперинтендант”, т.е. завеждащ геодезическите работи в Индия. През 1830 г. Джордж Еверест е назначен от Съвета на директорите на Източно-индийската компания за т. нар. „главен геодезист”, т.е. за генерален директор на Геодезическата и картографска служба на Индия. От тази дата до пенсионирането си през 1843 г. Джордж Еверест работи непрекъснато и неуморно на този пост. През 1843 г. се завръща в Англия, където живее до края на живота си. Става научен сътрудник на Кралското географско дружество и активен член на други научни организации. През 1861 г. е награден с рицарско звание. От 1862 г. е заместник-председател на Кралското географско дружество, в което членува 35 години.

Независимо от 53-годишната си възраст, заслужилият геодезист, завърнал се през 1843 г. в родната Англия, решава да се заеме с онова, с което не му е останало време – да създаде собствено семейство. Умира на 76-годишна възраст на 1 декември 1866 г. в Гринуич, където е погребан. Трудовете му са основно в три области: география, геодезия и картография.

GTSI-tip Custom

surveying-in-india Custom

Геодезическото заснемане на Индия.

Геодезическите работи на сър Джордж Еверест

Достиженията на Джордж Еверест в областта на геодезията са високи и най-вече ръководеното от него измерване на дъгата от меридиана на Индия с дължина от 11,5º, което е нещо нечувано и непостижимо от гледна точка на историята на науката тогава. Еверест е човекът, който е направил най-много за геодезията на Индия. Неговите трудове са строго научни:

–           Труд в 1 том: Memoirs of the Royal Astronomical Society (Спомени на Кралското астрономическо общество), показвайки една грешка в измерването на La Caille’s на дъгата от меридиана, която е открита от него по време на отпуска му по болест на нос Добра надежда;

–           An account of the measurement of the arc of the meridian between the parallels of 18º 3′ and 24º 7′, being a continuation of the Grand Meridional Arc of India, as detailed by Lieut.-Col. Lambton in the volumes of the Asiatic Society of Calcutta (London, 1830) – Отчет за измерването на дъгата на меридиана между паралелите 18º03′ и 24º07′ като продължение на Голямата меридианна дъга на Индия;

–           An account of the measurement of two sections of the Meridional Arc of India bounded by the parallels of 18º3’15“, 24º7’11“, and 20º30’48“ (London, 1847) – Отчет за измерването на две части от Меридианната дъга на Индия, заключена между паралелите 18º03’15“, 24º07’11“ и 20º30’48“.

Известно е, че връх Еверест се намира в Махалунгурския дял на планината Хималаи, като западният и югоизточният склон на върха представляват граничната линия между Непал и Китай. Най-високият връх на Земята е с актуална височина 8 848,20 m. Откъм Непал е националният парк „Сагарматха”, който е биосферен резерват, защитен от ЮНЕСКО. Официално върхът има три имена: англоезичното – Еверест; тибетското Джомолунгма (Qomolangma), което в превод означава „Богинята-майка на света“, и непалското Сагарматха (Sagarmāthā), значещо „Високо в небесата“.

Връх Еверест е най-високият от 14-те планински върхове осемхилядници. Височината му е коригирана на 8 848 m през 1955 г. след измерване от индийския топограф Гулатий, но тъй като Хималаите се издигат с 5 cm годишно е възможно височината му вече да е над 8850 m. През 2007 г. се появиха съобщения, че е висок 8863 m, но това не е доказано.

everest holland lg Custom

Untitled Custom

Теодолитът, с който е работил Джордж Еверест. Фото: www.globallookpress.com

Хронология на геодезическите измервания на котата на връх Еверест

За първи път рекордната височина на Еверест е измерена през 1856 г., като по онова далечно време планинското възвишение се е наричало просто: Пик 15. Тогавашните измервания сочат височината на Еверест с 8 m по-малко от реалните му 8 848 m. Едва през 1955 г. са измерени реалните височини на върха.

Измерването на Еверест през 1852 г. е свързано с големи трудности, тъй като властите на Китай и Непал забраняват достъпа на Индийската топографска служба до Хималаите. Връх Еверест е измерен благодарение на дългогодишни усилия и с помощта на теодолити с много голямо увеличение, които дават възможност да се установят точки на разстояния над 200 km. Самият връх Еверест е измерен от разстояние 170 km лично от тогавашния директор на Индийската топографска служба Андрю Уо. Резултатите от измерването са потвърдени от началника на Изчислителния отдел Радханатх Сикдхар. Тогава Андрю Уо, един от учениците и последователите на сър Джордж Еверест, предлага този връх да бъде наречен с името Еверест заради огромните заслуги на полк. Джордж Еверест, който от 1823 до 1843 г. е създал първата подробна триангулачна мрежа в Британска Индия. Официално върхът носи името Еверест от 1865 г.

Първото по-прецизно измерване на височината, описано в геодезическата литература и в енциклопедиите на различни държави, е през 1993 г., по крупната международна програма Ev-K2-CNR, с участието на специалисти от Китай, Непал, Италия, Швейцария. В екипа са проф. Ардито Десио от Обсерваторията Ev-K2-CNR, проф. Джорджо Порети от Университета в Триест, проф. Клаудио Марчесини от Университета в Удине, проф. Джън Йонг Чен от NBSM- Пекин, Риши Шах – секретар на RONAST, Катманду. Използвана е GPS-апаратура (Leica System 200), а резултатът е 8846 m над нивото на Индийския океан. В геодезическите измервания са включени алпинисти, които изкачват връх Еверест, екипирани с GPS-приемник, както и с призмени отражатели за точно определяне на разстояния от 6 точки, разположени в съседните масиви. Разстоянията са определени с далекомери ME5000 на Kern и Distomat Т2000 на Leica.

През 1998 г. американска експедиция изчислява, отново с GPS, височина 8850 m, но данните не са признати официално. Държавното управление по геодезия и картография на Китай обявява по-точни изчисления за върха от измервания през май 2005 г., като скалната височината е 8844,43 m ± 0,21 m. От 8 април 2010 г. официалната височина на връх Еверест се определя на 8848 m над морското равнище. Разликата се получава заради наличието на снежна шапка.

Хронология на изкачванията на връх Еверест

За първи път в човешката история връх Еверест е изкачен едва на 29 май 1953 г. На върха първи стъпват новозеландският алпинист Едмънд Пърсивал Хилари и шерпът Тензинг Норгей. Стигнали до най-високата точка на света, двамата алпинисти развяват четири флага – на Великобритания, на Непал, на Индия и на ООН. Ръководител на експедицията е англичанинът Джон Хънт.

Статутът на най-висок връх в света привлича катерачи от целия свят – от най-опитните до новаците, които са готови да заплатят солидни суми на професионални планински водачи, за да се осигури успешно изкачването им. Експедициите до върха са значителен туристически приходоизточник за Непал, където правителство изисква от експедициите разрешително за изкачване, струващо от 10 000 до 25 000 долара на човек и отделно за други разноски около 65 000 долара на човек по данни към 2014 г. Условията в „Зоната на смъртта“ са толкова тежки, че повечето трупове са оставени там, където човекът е загинал, и понякога са силно демотивиращ фактор, тъй като тъжните факти се виждат както по стандартния, така и по другите маршрути.

Макар връх Еверест да не е най-трудният в техническо отношение осемхилядник, той си остава фактическия „Покрив на света”, привлекателна сила за голям брой алпинисти и пътешественици. Според официалната статистика до момента върхът е изкачен успешно от над 5000 души, сред които са и 12 българи.

1a92f10 Custom

По-известните изкачвания на връх Еверест са:

•          Жени: първа се качва японката Джунко Табей през 1975 г., а най-възрастната дама, стигнала до върха, отново е от Страната на изгряващото слънце – 64-годишната Тамае Уатанабе. Най-млада е 19-годишната индийка Дики Долма.

•          Мъже: най-възрастен е 80-годишният японец Юичиро Миура през 2013 г., най-младият е 13-годишният американец Джордан Ромеро през 2010 г.

Българите, изкачили върха, са:

1984 г.

Христо Проданов на 20 април става 13-тият човек в света без кислороден апарат, Методи Савов и Иван Вълчев на 8 май; Кирил Досков и Николай Петков на 9 май. Ръководител на експедицията е Аврам Аврамов.

1997 г.

На 20 май върхът е качен от Дойчин Василев.

2004 г.

Петко Тотев изкачва върха на 18 май.

Христо Христов (без кислороден апарат), Дойчин Боянов (без кислороден апарат) и Николай Петков (второ изкачване) изкачват върха на19 май.

2009 г.

Камен Колчев и съпругата му Петя Колчева изкачват Еверест на 22 май.

2014 г.

Атанас Скатов на 24 май.

Тук е мястото да припомним, че през октомври 2012 г. за първи път двама преподаватели-геодезисти от Геодезическия факултет на УАСГ се изкачиха на надморска височина от 5360 m на вр. Гокио, в района Солокхумбу в Хималаите. На страниците на сп. „Геомедия” бяха публикувани няколко интересни материала за тази експедиция от доц. д-р инж. Борислав Александров, който лично е участвал в нея.

Геоложката история на Хималаите и споровете за височината на връх Еверест

Въпреки че Хималаите са се формирали преди 60 милиона години, историята на Еверест е още по-древна. Според геолозите, варовиковите скали и пясъчниците са били част от седиментните слоеве под морското равнище преди 450 милиона години. В горните части на Еверест могат да се намерят фосили на морски създания, които някога са обитавали първичния океан. Спорът за височината на връх Еверест между Китай и Непал продължава и в наши дни. Според Китай, Еверест е висок 8 844 m, а според Непал – 8 848 m. Разликата идва от факта, че според китайците върхът трябва да се измерва само до височината на скалите, без дебелината на снега, а според непалците дебелината на снега също трябва да се включва. През 2010 г. двете държави се споразумяват официално, че височината е 8 848 m. Всъщност може би нито китайците, нито непалците са прави, защото според учените актуалната височина на вр. Еверест расте с около 4 mm на година. Двете земни плочи, на които са се формирали Хималаите, продължават да се движат една към друга, издигайки Еверест още по-високо, както беше споменато – Хималаите се издигат с 5 см на година.

sir-edmund-hillary-tenzing-norgay 49965 600x450 Custom

Хилари и Норгей

long-lines-up-everest fe Custom

Снимката от 2012 г. на немския планинар Ралф Дуймовиц в подножието на вр. Еверест

EverestMosaic Custom

Мозайка на Хималаите, направена от Международната космическа станция през 2004 г.

Въпреки, че изкачването на Еверест не е никак евтино, все повече хора се опитват да го покорят. През 2012 г. немският планинар Ралф Дуймовиц успява да заснеме тази шокираща снимка, показваща стотици алпинисти, подредени в колона на път към върха. За съжаление, сега на Еверест има около 50 тона боклуци и те се увеличават с всяка изминала година. Непалското правителство е приело закон, според който всеки турист трябва да слезе от планината с 8 kg боклук, в противен случай губи депозита си от 4 000 долара.

Интересно е да се отбележи, че племенницата на сър Джордж Еверест – Мери Еверест е била съпруга на знаменития английски математик Джордж Бул – създателят на Булевата алгебра, и майка на световно известната писателка Етел Лилиан Войнич.

Като геодезисти и картографи, с професионална гордост да отбележим 150-тата годишнина от кончината на световноизвестния английски военен геодезист и картограф сър Джордж Еверест и да си припомним факта, че най-високият връх на планетата ни – носи неговото име!

ЛИТЕРАТУРА

1.         Дж. Р. Смит – 1999. Everest: The Man and the Mountain. ISBN 1-870325-72-9.

2.         https://bg.wikipedia.org.

3.         https://www.aif.ru.

4.         www.globallookpress.com.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us