Геодезия

Сава Станкович началник на граничната служба на Република Сърбия:


– Какво става с Балканската асоциация?

– Асоциацията беше учредена, а сега предстои регистрацията й според законодателството на България. Вече има договореност и за управителния орган на Балканската асоциация, така че тя може действително да заработи.

 

– Как ще стане това в кризата?

– Тя е световен проблем – в България, в Македония, в Сърбия, на Балканите, в Европа и изобщо в света. Ние наскоро излизаме от друга криза, дължаща се на санкциите над Сърбия. Надяваме се Балканската асоциация да помогне на нашите страни, а и на други балкански, за да работим заедно и да участваме в различни фондове на финансиране. На Сърбия й предстои да усвоява предприсъединителните фондове на Европейския съюз. Освен това има и планове за погранично сътрудничество, където геодезията може да играе решителна роля. Дали за изграждането на коридор №10, или за разни други погранични проекти. Но във всеки случай геодезията има своето място, а Балканската асоциация ще е водеща при работата по различните фондове за погранично сътрудничество.

Кризата е в целия свят, но ние не трябва да се оставяме тя да ни унищожи, а трябва да се борим, за да я преодолеем. Единият начин тя да бъде победена е работата заедно.

 

–  Смятате ли, че ще можете да работите заедно с българските си колеги по тези предприсъединителни фондове?

– Убеден съм, че ще работим не само с българите, но и с други колеги. Засега три страни са основатели на Балканската асоциация, но има и други, които са проявили интерес – представителите на Румъния и на Гърция, а очакваме и включването на колеги от бивша Югославия – Босна и Херцеговина, Хърватия, Черна гора. Макар в момента да съществува някаква нерешителност от тези страни и да има известно разминаване между мненията на представителите на различните държави, смятам, че това е временно и Балканската асоциация на геодезистите ще заработи и то добре и ще развиваме заедно всички проектите.

Вече има опити на обявени търгове да участват и български компании. Така че надеждите ни са големи.

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us