Геодезия

Седмият международен симпозиум Digital Earth, ГИС форумът WALIS и конференцията по управление на природните ресурси NRM в Австралия


Теменужка Бандрова, УАСГ

 

bandrova_avstraliq1.JPG

 

 

Западно-австралийският град Пърт стана домакин на три важни събития за геодезическата общност в света. В периода 23-25 август 2011 г. там се проведоха Седмият международен симпозиум Digital Earth, ГИС форумът WALIS и конференцията по управление на природните ресурси NRM.

Международният симпозиум Digital Earth е в рамките на академичното събитие, организирано от Международното общество за създаване на дигиталната Земя (ISDE). ISDE е неполитическа неправителствена организация с нестопанска цел. Първият международен симпозиум Digital Earth беше успешно проведен в Пекин през 1999 г. Следващите симпозиуми на ISDE бяха проведени съответно в Канада (2001 г.), Чехия (2003 г.), Япония (2005 г.), САЩ (2007 г.), Китай (2009 г.), Пърт, Западна Австралия (2011 г.). В годините между симпозиумите се провеждат срещи, като последната беше организирана от УАСГ в Несебър, през юни 2010 г. Следващата четвърта среща ще се проведе в Нова Зеландия през 2012 г., а осмият симпозиум ще бъде в Малайзия през 2013 г.

WALIS Форумът е една от водещите ГИС конференция в Австралия. Тази година WALIS (Западна Австралийска Информационна Система за Земята) чества своята 30-та годишнина чрез провеждане на международна конференция от световна класа с участието на лектори в семинари по ключови въпроси, съпътствани от търговско изложение и брилянтна културна програма, с която се показа гостоприемството на гр. Пърт.

Успоредно с това се проведе и конференцията за управление на природните ресурси NRM, която предостави отлична възможност за обмяна на опит на специалисти, занимаващи се с устойчивото управление на природните ресурси. Бяха споделени най-добрите съвременни практики в управлението на природните ресурси.

Комбинацията от ISDE7, WALIS форум и Западна Австралия NRM конференция предложиха вълнуваща програма, свързана с възможностите на дигиталното моделиране на земята. Бяха поканени експерти в областта на пространствените и геонауки и управление на природните ресурси. Над 700 участници от цял свят се насладиха на богатата научна програма.

Преди научните конференции се състоя избор на ново ръководство на ISDE. За президент беше избран австралийският професор Джон Ричард от Националния австралийски университет в гр. Канбера. За член на управителния съвет беше избрана доц. Т. Бандрова, УАСГ, София. Поздравителен постер на тема „Детското виждане за дигиталната земя“ беше изработен по случая.

Българското участие се състоя и в изнасяне на главен доклад на тема „Multifunctional Cartographic Application of 3D Model of Mountain Territory“ с автори Т. Бандрова и Ст. Бончев, УАСГ, София.

Осъществени бяха и срещи в университета в Мелбърн, в Института по инфраструктурно инженерство и Института по инфраструктура на пространствени данни. Директорът, проф. Раджабифард Абас предложи сътрудничество с Геодезически факултет на УАСГ чрез възможност за докторантури на дипломирани студенти. В Сидни бе проведена среща с бившият президент на ISPRS проф. Джон Триндер.

За повече информация: https://www.isde7.net или www.digitalearth-isde.org .

 

bandrova_avstraliq2.JPG

Автор

Super User

И все пак тя се върти…
Rotating_earth
Rotating_earth
От категорията
 • Аерофото помага за планиране на кризи в Австралия
  Аерофото помага за планиране на кризи в Австралия

  Нов инструмент помага на властите в Австралия да се справят с тежки метеорологични условия, съобщава GIM International. Платформата за въздушни снимки и анализ на местоположението

 • Пуснаха джобни версии на важни закони
  Пуснаха джобни версии на важни закони

  Пуснаха джобни издания на закона за кадастъра и имотния регистър и на закона за устройство на територията.

 • МРРБ: 4000 дка свлачища са картирани с аерофото
  МРРБ: 4000 дка свлачища са картирани с аерофото

  В изпълнение на проект BG16M1OP002-4.003-0003-C03 „Превантивни дейности чрез изграждане/възстановяване на контролно-измервателни системи в регистрирани свлачищни райони”, Министерството на регионалното развитие и благоустройството е извършило аерофото

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us