Геодезия

Сертифицират картографски издания в България

Мила Ст. Пейкова, културолог

Преди няколко години в навечерието на новогодишните празници Българската картографска асоциация (БКА) официално съобщи, че е издала първия сертификат за качество на картографски продукт, създаден в България след приемането на страната в Европейския съюз. 

Сертифицираното издание №1 е Туристическа карта на Странджа планина – район разположен между България и Турция, известен с богатото си природно и културно наследство. Тук са разположени големите защитени територии на двете съседни страни и най-старите дъбови гори. Оттук тръгва и древното нестинарство – мистична игра върху жарава, обявено за световно нематериално културно наследство от ЮНЕСКО. Картата на Странджа бе последвана от карта на Община Созопол (древната Аполония), както и от българо-турската карта „Странджа – Йълдъз – планината без пожари“ и иновацията „Релефна карта на България”.

Пионерното картографско решение на „Туристическа карта на Странджа“ бе  осъществено от две реномирани български дружества КартГео – Троян и ГЕОПАН – Бургас и е резултат от дългогодишна работа на труден терен. Обхваната е значителна част от територията на Източна Тракия и Западното Черноморско крайбрежие. Изданието стана събитие за туристическата общественост на двете страни и прокара своеобразен „картографски мост“ между тях. Картата се радва на заслужено внимание и от многобройните европейски приятели и почитатели на  магията на Странджа.

Създателите й, поощрени от интереса към „планината между две морета”, продължават своята мисия. На дневен ред е картата „Странджа – Петрова нива” за предстоящия сезон`2021. Тематично тя е свързана с физико-географското единство на Македония и Тракия и тяхното население,като очертава във времето забележителната роля на една  историческа местност каквато е Петрова нива. Заслужава да се отбележи, че Странджа – планината, която лежи между тракийския Босфор и протока Форос край Бургас, е от малкото райони на Балканите, къдетодревност и съвремие се сплитат по неповторим начин. Древното изкуство на географските карти ни помага да го усетим и разчетем.

Автор

Geomedia Magazine

И все пак тя се върти…
Rotating_earth
Rotating_earth
От категорията
 • Аерофото помага за планиране на кризи в Австралия
  Аерофото помага за планиране на кризи в Австралия

  Нов инструмент помага на властите в Австралия да се справят с тежки метеорологични условия, съобщава GIM International. Платформата за въздушни снимки и анализ на местоположението

 • Пуснаха джобни версии на важни закони
  Пуснаха джобни версии на важни закони

  Пуснаха джобни издания на закона за кадастъра и имотния регистър и на закона за устройство на територията.

 • МРРБ: 4000 дка свлачища са картирани с аерофото
  МРРБ: 4000 дка свлачища са картирани с аерофото

  В изпълнение на проект BG16M1OP002-4.003-0003-C03 „Превантивни дейности чрез изграждане/възстановяване на контролно-измервателни системи в регистрирани свлачищни райони”, Министерството на регионалното развитие и благоустройството е извършило аерофото

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us