Геодезия

Служители на румънския кадастър обслужват олигарх

Румънският олигарх Йоан Николае е разследван от местната дирекцията за борба с организираната престъпност и тероризма (DIICOT) по обвинения, в имотни измами, злоупотреба със служебно положение и пране на пари чрез румънската газова компания Ромгаз. Прокурорите започнаха и наказателно производство срещу някои служители на кадастъра и имотния регистър на Румъния (OCPI), които са обвинени, че са помогнали на Николае да заобиколи закона. Разследват се и бившата съпруга на бизнесмена и неговата дъщеря.

През 2012 г. румънската дирекция за борба с престъпността започва разследването и поставя под запор няколко от неговите имоти, но румънският кадастър бави процедурите и бизнесменът успява да продаде редица от своите блокирани имоти, благодарение на машинациите на държавните служители от агенцията. Първоначално освен Николае са разследвани още 40 души – представители на различни румънски държавни служби като министерство на икономиката, енергийния регулатор, на все още държавната компания Ромгаз, приватизирана през 2013 г., на частни компании. Всички те са действали в ущърб на държавата и на икономическите, като са съсипали енергетиката и са нанесли щети в размер на 126 милиона долара. Бившият министър на икономиката Адриян Видяну също е сред обвиняемите.

Според прокуратурата, обвинените са предоставяли значителни количества природен газ за фабриката за торове Interagro, притежавана от Николае на далеч по-малки цени от пазарните. Това освен ощетяване на държавата е довело и до срив в енергийната система.

На своето последно заседание съдиите от Върховния касационен съд на Румъния отхвърлиха жалбата на Йон Николае, в която държавата е наложила запор на част от движимото и недвижимотому имущество. Решение на Върховния съд е окончателно.

Николае е сочен като най-богатия румънец, според румънското издание Romania Insider. Той разполага с 1,1 милиарда долара. Николае е собственик на водеща земеделска компания и един от най-големите земевладелци в Румъния. Според данни на румънските медии притежава 50 000 хектара земя и 170 хектара лозя.

Николае има и земя в България. През 2013 г. закупува парцел от 59 дка в покрайнините на Свищов срещу 4 лева на квадратен метър или по скромните 4000 за декар, след като кани българските общинари на гости в румънския град Зимнич. Организира се търг за продажба, на който в края на януари тази година се явява само представител на румънския милиардер. Свищовски медии отбелязват, че почетният гражданин на Свищов Николае вече си е построил незаконно порт за ферибота си на свищовския бряг. Присъщо на всеки олигарх, Николае , собственик на румънския футболен отбор Астра Джурджу, имаше и желание да подкрепи свищовския футболен отбор „Академик”, както и да гради Дунав мост ІІІ – в най-късата отсечка Белене – Чоара. Естествено мнозина свързват миналото на Николае с румънските тайни служби.

каре

Букурещ обвини над 1000 държавници за корупция

Румъния може да бъде давана за пример като държава, в която се разследват бивши и настоящи политици за корупция. В момента под ударите на закона попадна и президентът Траян Бъсеску, косвено. Като дългогодишен борец срещу корупцията и политизираната съдебна система, той бе силно засрамен от ареста на собствения си брат за опит за търговия с влияние. Мирча Бъсеску е получил 250 000 евро чрез посредник срещу обещание да се намеси в наказателно дело.

Само дни по-късно прокурорите от Висшия касационен съд в Румъния започнаха наказателно преследване срещу зетя на президента Траян Бъсеску. Раду Прикоп, съпруг на по-голямата му дъщеря Йоана Бъсеску, е обвинен в измама и фалшификация във връзка с реституция на земя. Президентът Бъсеску заяви, че не знае за какво става дума.

Броят на високопоставените служители в администрацията осъдени за корупция значително се увеличи. Повече от 1000 души бяха обвинени в корупция само през 2013 г. Сред хората, изпратени в съда, има 6 министри и депутати, 5 председатели на общински съвети, 34 кмета и заместник-кметове, съдии, адвокати и мениджъри на държавни компании. Повечето от делата включваха подкупи, търговия с влияние, укриване на данъци и измами, свързани с европейски фондове. За сравнение нито един член на правителството или парламента не е обвинен в корупция между 2002 и 2009 г.

Copy of 221109 Traian Basescu ANP-11428103 0

Бъсеску


От архивите: Плюсовете на системата

Преди години сп. Геомедия запозна читателите с особеностите на румънския кадастър в статията „Регистрация на недвижимите имоти и кадастралната система в Румъния” на Иван Георгиев (https://www.geomedia.bg/index.php/article:348?PHPSESSID=55d3755bc9d822ed06e50d5ea7dec842).

Тогава заключенията на автора бяха, че румънският кадастър функционира добре заради координацията и взаимодействието, които румънският закон се опитва да осигури между институциите – данните от агенцията по кадастър са свързани с данните в агенцията по приходите, а информацията се актуализира служебно. Тогава авторът подчерта, че в България все още се разчита в голяма степен на добросъвестността на собствениците, което често води до грешки в облагането. Като друг плюс на румънския кадастър бе отбелязано регистрирането на споровете за границите между имотите, което дава възможност на всеки да провери дали собствеността му е конфликтна при придобиване на даден имот.

Copy of iniculae

Йон Николае

Автор

Теодора
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us