Геодезия

Служителите в АГКК стачкуват

Служители от Агенция по геодезия, картография и кадастър (АГКК) излязоха на предупредителна стачка пред сградата на институцията в София. Исканията им са да бъде реализирано увеличение на средствата за работни заплати в системата на АГКК с минимум 20%. Стачката е организирана от Синдиката на административните служители (САС) „Подкрепа“.

Те настояват също така увеличените средства да се разходват за нарастване на основната заплата на всички служители на АГКК по съгласуван с и одобрен от синдикалната секция на КТ „Подкрепа“ в АГКК механизъм, както и увеличението на основните заплати да има ретроактивно действие и да влезе в сила, считано от октомври 2022 г.

По изчисления на САС „Подкрепа“ е необходимо да бъдат осигурени средства в размер на 600 000 лева.

Служители от Службата по геодезия, картография и кадастър в Русе също организираха днес предупредителна стачка.

Председателят на синдикалния регионален съюз на КТ „Подкрепа“ Кирил Черкезов каза, че исканията на работещите във всички структури на Агенцията по геодезия, картография и кадастър в страната са увеличение на работните заплати с над 20 процента, което да влезе в сила от 1 октомври тази година.

„За целта е необходимо да бъдат осигурени средства в размер на 600 000 лева“, каза Черкезов.

Диана Иванова – началник на Службата по геодезия, картография и кадастър в Русе, обясни, че заплатите им не са увеличавани от две години.

„В Службата в града работят деветима служители. Нашата професия е висококвалифицирана и много отговорна. През последните две години се забелязва текучество на кадри. Имаме много работа.

Средната работна заплата е 1000 лева бруто“, каза Иванова.

По думите на Черкезов, ако исканията на служителите не бъдат чути, те ще обявят безсрочни стачни действия.

Работещите в Службата по геодезия, картография и кадастър и в Ямбол излязоха на протест и спряха работа за час днес. В знак на подкрепа, към тях се присъединиха архитекти, синдикалисти и служители на общински администрации.

Недоволството в Ямбол е част от предупредителната национална стачка с искане за достойно заплащане на 350 служители в страната на Агенцията по геодезия, картография и кадастър. Те настояват за минимум 20 процента увеличение на заплатите, със задна дата от 1 октомври.

Девет са служителите на Агенцията в Ямбол, които обслужват 104 населени места в областта. Желаещи да постъпят няма, при стартова основна заплата 900 лева за висшист. Обемът на работа е огромен, каза началникът на звеното инж. Румяна Христова.

„Средно на ден между 80 и 120 човека преминават. Изключително натоварено е, а работата е много отговорна, защото все пак става въпрос за имотите на хората. Работим с общините, с областната управа, съдилищата, частни фирми, нотариуси“, каза още тя.

„Изисква се голям кръг с информация, с която да сме подготвени – не е само геодезия, има и правна страна. Буквално е унизително заплащането“, коментира Галена Блажева. Тя посочи, че работи в службата от 14 години и заплатата ѝ в момента е 1000 лева.

Настояванията на стачкуващите са с Постановление на Министерския съвет да бъдат осигурени 600 000 лева за увеличение на заплатите им, но не изключват и друга възможност.

„Агенцията генерира немалко приходи, тъй като услугите се заплащат. Дори едно отчисление от тези приходи, би задоволило очакваното повишение“, каза старши експертът от службата в Ямбол Камен Карастоянов.

Протестиращите заявиха, че стачните действия ще продължат всеки ден, докато исканията им не бъдат чути.

 

Снимки БГНЕС

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
 • ГЕОДЕЗИЯ И ВОДОПАДИ: Мечкулският водопад
  ГЕОДЕЗИЯ И ВОДОПАДИ: Мечкулският водопад

  На 8 септември 2023 г., по инициатива на планинския водач на „Планинария“ и автор на книгата „Българските планини“ – Момчил Цветанов, беше направено официално измерване

 • Книга за моделиране на дигитални двойници
  Книга за моделиране на дигитални двойници

  Издателство Whittles Publishing публикува нова книга, озаглавена „3D/4D моделиране на градове – от сензорите до приложения“. Този изчерпателен ресурс е предназначен за напреднали студенти, докторанти,

 • Геодезия и водопади: новата поредица на Геомедия
  Геодезия и водопади: новата поредица на Геомедия

    На 8 септември 2023 г., по инициатива на планинския водач на „Планинария“ и автор на книгата „Българските планини“ – Момчил Цветанов, беше направено официално

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us