Геодезия

Среща на жените-геодезисти


Инж. Иванка.Колева, секретар на СГЗБ

На 7 април 2009 г, в Дома на науката и техниката в София,  комисията за социална дейност и проблемите на жените в професията към управителния съвет на Съюза на геодезистите и земеустроителите в България (СГЗБ) проведе среща, на която бяха поканени и присъстваха жени-геодезисти от фирми и служби, преподавателки и общественички.

Специален гост на срещата бе журналистката от вестник „Женски свят“ Лилия Янкова.

Информация за състоялата се на 6 март 2009 г. Десета национална среща на неправителствените  организации (НПО) в България под надслов „Жените в действие“, изнесе доц. Венета Коцева, представител на СГЗБ на форума. Присъстващите се запознаха с дискутираните основни проблеми:

– Постиженията и предизвикателствата пред жените, участнички в партийния и политически живот;

– Равнопоставеността на половете и  проблемите на жените.

Подчертани бяха предимствата на жените, които са по-малко податливи на корупционни практики и недисциплинираност, и като цяло са по-добронамерени, както и различните подходи и  методи, използвани от жените и предначертаващи успехите им.

С много голям интерес беше посрещнато изказването на Лилия Янкова. Тя отбеляза икономическите, политическите, социалните и не на последно място – спортните постижения на българката и подчерта нейната сила, амбициозност, забележителна хубост и елегантност. Журналистката представи имиджа на българската жена, погледната през очите на  приятели, колеги и партньори в бизнеса.

Изказването й предизвика провеждането на интересен и откровен  разговор за мястото на жената в науката, в ръководните политически и стопански органи. Наблегна се и на продължаващата дискриминация и неравенството на пазара на труда, които водят до разликата в доходите на мъжете и жените. Призванието на жената да бъде майка се оказва пречка в кариерата и. В обсъждането и решаването на тези проблеми е мястото на комисиите, клубовете и организациите на жените в България.

Всички дами получиха лирични поздравления от секретаря на СГЗБ – инж. Стоян Богданов и цветя, което допринесе за пролетни усмивки и ведро настроение. Срещата се оказа приятна и полезна. Присъстващите изявиха желание СГЗБ отново да организира подобни прояви.

Автор

Super User
От категорията
 • ГЕОДЕЗИЯ И ВОДОПАДИ: Мечкулският водопад
  ГЕОДЕЗИЯ И ВОДОПАДИ: Мечкулският водопад

  На 8 септември 2023 г., по инициатива на планинския водач на „Планинария“ и автор на книгата „Българските планини“ – Момчил Цветанов, беше направено официално измерване

 • Книга за моделиране на дигитални двойници
  Книга за моделиране на дигитални двойници

  Издателство Whittles Publishing публикува нова книга, озаглавена „3D/4D моделиране на градове – от сензорите до приложения“. Този изчерпателен ресурс е предназначен за напреднали студенти, докторанти,

 • Геодезия и водопади: новата поредица на Геомедия
  Геодезия и водопади: новата поредица на Геомедия

    На 8 септември 2023 г., по инициатива на планинския водач на „Планинария“ и автор на книгата „Българските планини“ – Момчил Цветанов, беше направено официално

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us