Геодезия

Студенти по геодезия с приз на IGSM Hannover&Hamburg

Студенти от Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) са избрани да организират Международната среща на студентите по геодезия (IGSM) през 2024 г. Събитието се провежда всяка година в различна страна и цели да събере активни студенти от цял свят и всички направления на геодезията, съобщиха от УАСГ.

От 1988 г. до днес България е организирала събитието само веднъж, преди 15 години. През юни тази година трима студенти от УАСГ са взели участие в международния студентски геодезически форум IGSM Hannover&Hamburg 2022 в Германия. Представителите на УАСГ Петя Ангелова – Коевска (5-ти курс), Димитър Делев (4-ти курс) и Васил Димитров (3-ти курс) са спечелили първа награда за най-добър научен постер.

Проектът им е свързан с реконструкция на Учебно-спортна база „Веринско“, където се провеждат много от практиките по специалността. Младите геодезисти използват въздушна фотограметрия, за да създадат цифров модел на терена, и правят 3D лазерно заснемане на сградите отвън и отвътре. След това данните се използват от студенти по „Архитектура“, за да създадат модел на настоящето състояние на сградите, както и да предложат архитектурни концепции за бъдещия вид на базата.

Очаква се проектът да създаде възможност студентите от различните факултети в УАСГ да си сътрудничат върху практическа задача в реални условия, а самата база да разшири функциите си и да се използва като образователен център за разнородни работилници и практически занимания. Инициативата е на „Клуб Геодезия“, обединяващ млади и амбициозни студенти, надграждащи уменията си с разнообразни дейности. Клубът и занапред ще продължи работа по проекта, разказват от УАСГ.

Постерът на младите геодезисти, както и кандидатурата на България за домакин на събитието през 2024, получават подкрепа от участниците в IGSM Hannover&Hamburg. След този международен успех младите специалисти вече започват дейности по планиране и организация на събитието. Надяват се, че ще намерят подкрепа за това престижно за българската геодезия домакинство.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us