Геодезия

Световен GIS ден за 20-ти пореден път

България вече е част от световната карта със събития

България за поредна година отбеляза световния GIS ден. Този път събитието бе юбилейно – провежда се за 20 път, а София вече е на картата на света с организираните събития, благодарение на усилията водещи специалисти. Все повече хора и институции чуват и разбират какво е ГИС, а за поредна година бяха организирани две успоредни събития от два основни организатора – българския GIS алианс от една страна и от ЕСРИ България от друга. Традиционно събитието обединява професионалисти от цял свят, използващи и развиващи географските информационни системи.

„Геопространствената информация е тази, която променя парадигмата на живота и е движеща сила на икономиката днес. Верните и изчерпателни пространствени данни са ключът към успеха, а основата, на която стъпват, са подробните проучвания и точни измервания“. Това заяви зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Валентин Йовев на откриването на конференцията LBS – България 2018 – Приложения, данни, услуги, по случай Световният ГИС Ден, организирана от GIS Алианс на 14 ноември в Гранд Хотел София. Зам.-министър Йовев изтъкна, че GIS технологиите показват, улавят и анализират данните за местоположението, което помага за взимането на сложни решения. „Добре функциониращият кадастър e един от основните компоненти на управлението в областта на градоустройството и развитието на инфраструктурата, защитата на поземлената собственост и др. Важен приоритет на МРРБ е финализирането на реформата в областта на кадастъра, чрез ускорено покритие на страната с кадастрална карта и събирането на кадастралната информация, защото само с пълни и качествени данни ще можем да осигуряваме качествени услуги и данни“, коментира той. Важна задача е след това към основния кадастър да се добавят нови информационни слоеве, описващи различни аспекти на използването и собствеността на земята, както и пространствата под и над нея, с географско, стопанско, устройствено и други значения, специализирани картографски и геодезически данни, данни и снимки от спътникови заснемания и др. Същевременно кадастралните данни могат да се комбинират с географската информация, като се добавят такива и за пространствата (3D кадастър), времето (4D кадастър), инфраструктурата и др. Зам.-министър Йовев изтъкна и значението на GIS технологиите в създаването на „умни градове“.

Конференцията на ГИС Алианс стана част от стотиците подобни събития, организирани на пет континента, демонстриращи как ГИС технологиите подпомагат и намират все по-широко приложение във всички аспекти на съвременното общество. Специални гости на конференцията освен инж. Йовев, бяха председателят на УС на Съюза на архитектите в България Георги Бакалов, Фернанда Лонардони и Гулнара Рол от Организацията на Обединените Нации (ООН).

Своите най-нови решения в областите, свързани с географските информационни системи представиха 14 български софтуерни компании и научни организации, работещи в областта на ГИС технологиите. Опитът в Норвегия сподели Хелге Онсруд от Националната агенция за картографиране на Норвегия.

В презентацията на „Географска информационна система-София“ ЕООД се анонсираха наскоро въведените електронни услуги за обслужване на гражданите и бизнеса и се представиха най-новите функционалности на интернет приложението iSofMap.

В изпълнение на стратегическите цели на ГИС-София да облекчи потребителите си осигурявайки лесен и удобен достъп до необходимата и полезна за тях пространствена информация, дружеството очаква решението с електронни услуги значително да повиши клиентската удовлетвореност и да гарантира на потребителите удобство при подаване на заявленията, спестяване на време и разходи, бързо обслужване, достъп до услугите по всяко време и от всяко място. На конференцията се обяви и намерението на дружеството да реализира нови услуги като Предоставяне на данни в цифров вид за проектиране – слой регулация, както и комбинирана скица с повече от два слоя.

По същото време, в зала Роял на София Хотел Балкан (Шератон) се проведе конференция организирана от ЕСРИ България, под надслов „20 години проектираме света заедно“. Участваха близо 700 представители на над 150 организации. На тържествена церемония по награждаване полковник Иван Инковски, председател на Военно-географска служба, доц. д-р Стелиян Димитров, катедра „Картография и ГИС“ в Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и Евгения Караджова, управител на ЕСРИ България – официален организатор на Световния ГИС Ден в България, обявиха победителите и връчиха награди във всяка една от категориите на конкурса.

Пак там се състоя и официалното награждаване на победителите в националния конкурс за карти „Преоткриваме България с ГИС“. Конкурсът се организира от ЕСРИ България в партньорство с министерство на образованието и науката, министерство на туризма, министерство на културата и сп. National Geographic Bulgaria по повод честването на юбилейния 20-ти Световен ГИС ден у нас.

В течение на месец десетки организации и индивидуални участници изготвиха печатни и интерактивни карти със специално разработените апликации, разказвайки своята неповторима история, с помощта на ГИС технологиите.

Категория печатна карта: Първа награда получи Картгео Троян и ГЕОПАН Бургас за първата сертифицирана Едромащабна туристическа карта на Община Созопол.

Втора награда в категорията получи SAINED за печатна офроуд карта на България.

karta

Едромащабна туристическа карта на Община Созопол

karta1

Образователна инициатива „Космическо училище” на Института за космически изследвания и технологии към Българска академия на науките

karta2

Печатна офроуд карта на България

Отличията за интерактивни карти отидоха в категория „Пътуване и туризъм“ отиде при държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ с карта „Корабоплаването в българските пристанища”; в категория „Устойчиво развитие“ при Ваня Стойчева, Софийски университет „Св. Климент Охридски“ с карта „Възстановяващи се влажни зони по българското дунавско крайбрежие“; категория „История и култура“ при Български червен кръст  с карта „140 години помагаме заедно“; категория „Образование“ при образователната инициатива „Космическо училище“ на Института за космически изследвания и технологии към Българска академия на науките, Society for Conservation GIS—клон България и Българско астронавтическо дружество с карта „Космическо училище“.

Публиката на конференцията „20 години проектираме света заедно“ също се включи в гласуването, за да избере своята любима карта. Специалната награда „Карта на публиката“ беше присъдена на Главна дирекция „Гранична полиция“ – МВР за едноименната карта.

Всички интерактивни карти, които участваха в конкурса, могат да бъдат разгледани тук (https://1633608.site123.me/).

Отличените във всяка една от категориите в конкурса получиха едногодишен лиценз за водещия в света ГИС софтуер Esri ArcGIS Desktop; ваучер за пътуване до избрана от дестинация на стойност 250 лв.; сертификат от ЕСРИ България за „Esri Map Expert“ и специализиран атлас със съвременни ГИС карти „Esri Map Book“.

{gallery}snimki_novi_broeve/broi69/gis_day:890:593:1:2{/gallery}

{module [180]}

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us