Геодезия

Световна среща на картографи и фотограметристи


Ноември 2010,Орландо, САЩ

 

Доц. Т. Бандрова

Катедра „Фотограметрия и картография“, УАСГ

 

 

xbandrovaSisi.jpg

 

Участници в конференцията АутоКарто: в ляво: доц. Т. Бандрова (България) и доц. Сийка Златанова (Холандия)

 

Осемнайсетата международна конференция АутоКарто (AutoCarto 2010) се състоя от 15 до 19 ноември 2010 г. в Орландо, САЩ. Събитието бе в сътрудничество със Симпозиума на Техническа комисия IV, „Гео-база данни и дигитално картографиране“ на ISPRS. Така американският щат Флорида стана събирателна точка за едно голямо събитие, в което заедно работеха, дискутираха и разпространяваха знания и идеи най- изтъкнатите картографи и фотограметристи от Международната картографска асоциация (ICA) и Международното дружество по фотограметрия и дистанционни изследвания (ISPRS). Срещата бе озаглавена Geospatial Data and Geovisualization: Environment, Security, and Society. Наред с конференцията се състояха над 10 работни срещи, симпозиуми и пленарни заседания, в които участваха над 500 специалисти от целия свят.

xU4STNIZITE.jpg

Част от участниците бяха и добрите приятели на България – Милан Конечни и Манфред Елерс.

Участниците бяха поздравени от проф. Уилям Картрайт, президент ICA, проф. Орхан Алтан, президент ISPRS, проф. Роналд Аблер, президент IGU и проф. Клиф Оглеби, Австралия. Ана Руа запозна участниците с подготовката на 25-ата Международна картографска конференция в Париж, която ще се състои през юли тази година.

За младите картографи и фотограметристи бе организирана богата научно-приложна програма.

Конференцията беше подкрепена от голяма техническа изложба с участие на най-големите фирми в областта на ГИС, дистанционните изследвания, картографията и управлението на пространствени гео-база данни.

По време на конференцията бе организиран Симпозиум на ICA, работната група по картография и ранно предупреждение и ръководство в кризи в сътрудничество с ICA комисията по картография и децата. България бе представена с доклад на тема: „Cartographic Application on the Base of Children’s Understanding of Early Warning and Disaster/ Crisis Management“.

Комисията по картни проекции проведе своето годишно заседание, а Комисията по Мениджмънт на географска информация и картографска продукция – своята работна среща. Изпълнителното бюро на ICA проведе множество заседания преди конференцията и генералната асамблея в Париж.

xPB170308.jpg

За повече информация, може да бъде разгледан сайта на конференцията https://www.asprs.org/orlando2010.

Флорида – земя на съвместно съжителство на високите технологии и дивата природа

На територията на Флорида се намира космическият център на Националната космическа агенция на САЩ – NASA, както и известните атракциони на Орландо – Disney World, Universal Studios, Sea World.

Там се намират и резерватите Everglades, Miami Seaquarium, The Parrot Jungle и в най-южната точка на САЩ – Key West, където заедно с къщата на писателя Ърнест Хемингуей са най-атрактивните места за посещение. Най-известните и най-красиви места за почивка са разположени във всеизвестния курорт Miami Beach.

xPB170314.jpg
 
xPB170320.jpg
 
xPB170349.jpg
 
xPB140243.jpg
 
xIMG_2953.jpg
 
xPB140249.jpg
 
xPB140203.jpg

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us