Геодезия

Световни награди за българската картография


Теменужка Бандрова, Силвия Маринова

Университет по архитектура, строителство и геодезия

 

 

Лятото е традиционно силен период за Международната картографска асоциация (ICA). Преди година България беше домакин на две важни срещи в Несебър, които издигнаха международното признание към българската картографска общност. Сега гостоприемство показаха френските колеги.

 

Срещи в Орлеан

 

Във френското градче Орлеан, близо до Париж, от 31 юни до 1 юли се преведе Симпозиум  на 5 от комисиите на Международната картографска асоциация (ICA): Комисия по картография и децата, Комисия по образованието, Комисия по карти и Интернет, Комисия по планетарна картография и Комисия по картография и ранно предупреждение и ръководство при кризи. Най-добрите доклади от симпозиума бяха приети за публикуване от известното и престижно издателство Спрингер „Maps for the Future: Children, Education and Internet“. Книгата ще бъде представена следващата година. През двата дена на симпозиума взеха участие 60 учени, бяха изнесени четири ключови доклади, 24 презентации и 8 постера.

 

bandrovaparis1.jpg

Част от участниците в Симпозиума в Орлеан

От българска страна бяха изнесени 2 доклада: Cartographic Response of Changes in Geographical and Historical School Curriculums на Теменужка Бандрова от Университет по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) и Modelling of the Plant Diversity in Biosphere Reserve „Srebarna“ and Related Ecosystem Services на Георги Железов от Национален институт по геофизика, геодезия и география (НИГГГ) при БАН.

Освен споменатия симпозиум в Орлеан, на 2 юли 2011 г. се състоя работна среща на Комисията по повсеместно картографиране към ICA, ръководена до този момент от известния японски картограф проф. Такаши Морита. Всеки от участниците от Япония, Китай, Франция и България изнесе презентация по предварително обявена тема.

 

bandrovaparis2.jpg

Проф. Такаши Морита (втори от ляво на дясно) в работната среща на Комисията по повсеместно картографиране

ХХV Международна картографска конференция

 

Голямото събитие беше 25-ата Международна картографска конференция. От 3 до 8 юли в Париж се в пет поредни дни от 8:30 до 17:00 часа бяха изнесени 500 доклада в 8 паралелни сесии, бяха представени 200 постера пред конферентните зали. 81 от 246 доклада бяха избрани за публикации в изданието Cartographica: The Cartographic Journal и в Springer – „Advances in Cartography and GISience“.

Преди конференцията се проведоха много семинари, симпозиуми, работни срещи.

Конференцията беше съпроводена от техническа изложба на 40 изложители в областта на ГИС и картографията, издатели, асоциации, университети, книжарници.

Проведена бе и традиционна картографска изложба на 500 карти, атласи, глобуси и дигитални картографски продукти, представляващи 35 държави. Тук България бе представена от ДатаМап ООД, Картографско студио „ДавГео“ и НИГГГ при БАН.

В детската изложба за карта на света „Живеем в един глобализиран свят“ взеха участие 190 рисунки от 31 държави.

bandrovaparis3.jpg

Българското участие в международната картографска и детски изложби
bandrovaparis3-1.jpg
 
bandrovaparis3-2.jpgБългарското участие

Българското участие беше в различни направления: участие с доклади в говорими и постерни сесии, в срещи на комисиите към МКА, в редакционната колегия, в журито на детската рисунка, в международната картографска и детска изложби.

Изнесените доклади от българска страна бяха следните:

 

1.         Cartographic Application on the Base of Children’s Understanding of Early Warning And Disaster/ Crisis Management, Теменужка Бандрова, Йоанна Миланова, УАСГ

 

2.         Cross-Border Maps and Disaster Management, Силвия Маринова, УАСГ.

 

3.            Applications of Online Satellite Imagery in Surveying and Assessing Its Reliability Using GNSS Technology, Гинчо Костов, Геоземя ЕООД, Стара Загора

 

България получи световно признание със следните награди: Силвия Маринова, докторант по картография в УАСГ, получи награда за високо качество на доклад си като млад учен, като разходите по участието й в конференцията бяха поети от ICA; Картографско студио „ДавГео“ получи първа награда в категория „Карти за туризъм, ориентиране и паркове“ на Международната картографска изложба в Париж.

 

bandrovaparis4.jpg
Проф. Картрайт, президент на ICA, награждава С. Маринова 
 

bandrovaparisICA_Sertifikat.jpg
 
bandrovaparis5.jpg
 На фигурата – карта на Слънчев бряг: победител в Международната картографска изложба в Париж
 
bandrovaparis5-1.jpg
 
bandrovaparisdipl2-smal.jpg

Млади учени

 

Международната картографска асоциация организира за първи път и среща на младите учени. В нея взеха участие над 60 млади учени от цял свят, като участниците представиха своята научна дейност и имаха възможност да се срещнат с други млади учени и да се запознаят с тяхната работа в областта на картографията (на снимката: част от участниците в Срещата на младите учени).

bandrovaparis6.jpg

Част от участниците в срещата на младите учени 

Българска картографска асоциация заменя СГЗБ

bandrovaparis7.jpg
В средата – проф. Гартнер 

50-годишен юбилей от провеждането на Генерални асамблеи на ICA беше отбелязан в Париж. Един от проблемите, който се гласува с положителен вот, беше новоучредената Българска картографска асоциация да замени Съюза на геодезистите и земеустроителите като национален представител за България в ICA.

Състояха се избори за всички нива на ръководство на МКА. За президент беше избран проф. Георг Гартнер от Австрия, а за генерален секретар – проф. Ласзло Зентай от Унгария. 20-те комисии на ICA ще бъдат представени от Българска картографска асоциация на картографската общност в България, за да могат повече българи професионалисти да вземат участие в тях.

Бразилската перла Рио де Жанейро бе избран за място за провеждане на 27-мата Международна картографска конференция и Генерална асамблея, като Рио бе предпочетен пред Вашингтон. Както е известно 26-ата конференция ще се проведе в гр. Дрезден, Германия. Цялата информация за нея вече е налична в Интернет на адрес: https://www.icc2013.org/.

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us