Геодезия

Точки и репери в Лихтенщайн


За всеки геодезист е ясно, че цялата ни професия се крепи на система от трайно стабилизирани геодезически точки върху физическата земна повърхност, и то така, че с течение на годините те да бъдат достатъчно надеждни и полезни. Навсякъде по света целта на знаците е една и съща, логиката на поставянето – еднаква, но в различните страни оформянето им е специфично.

Идеята на поредицата „Геодезическите знаци по света“ е да покаже чрез снимки как изглеждат стабилизираните точки по други държави и континенти. Призоваваме всички читатели да участват със собствен материал в тази колекция. Вашите снимки и истории може да изпращате на email: geomedia@abv.bg.

Първият брой на Албума ще ни отведе до геодезическата практика в Нова Зеландия, най-отдалечената от България страна, част от континента Австралия и Океания.

 

Борислав Александров 

 

            Княжество Лихтенщайн е разположено в сърцето на Централна Европа, сгушено в планините между Швейцария и Австрия. На територия колкото град София, княжеството изобилства от внушителни тежки замъци, чиито силуети на фона на острите планински върхове създават неповторимата му атмосфера. Зеленият цвят на тревата е постоянен декор за вековните каменните стени, а най-впечатляващо е усещането за чистота, спокойствие и ред.

edin_ot_mn_zamaci.jpg ulica_vav_vaduc.jpg                 

            Един от многото замъци                                        Улица във Вадуц

 

            Както навсякъде по света, и тук геодезическите знаци са неразделна част от ландшафта. Прави впечатление дискретното им поставяне, както и безупречното им състояние. Ако човек не си е поставил за цел да ги види, те никога няма да му се натрапят пред погледа.

 lihtenst1.jpg

lihtenst2.jpg
  lihtenst3.jpg

lihtenst4.jpg

lihtenst5.jpg
 
lihtenst6.jpg
 

Лихтенщайн – една бегло позната на света страна, събрала на малката си площ стара архитектура, високо образовано и културно съвременно общество, хармонизиращи с уникалната природа, обединила в един образ величието на Алпите и долината на Рейн.

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us