Геодезия

Топ десет от най-добрите за всички времена


Като във всеки занаят, така и в ландшафтната архитектура всеки е

marthaswartz.jpg

ксперт има своя любим парк за пример. Всеки сам е определил какви професионални принципи да следва, но все пак съществуват и образци, които никой не би могъл да отрече или да зачеркне. Опит за припомняне на десетима от големите ландшафтни архитекти в света е този списък, който обаче не държи да изчерпва темата, а само да загатне за някои насоки в полето на тази вълнуваща професия.

10. Марта Шварц

Американката Марта Шварц е сред знаковите имена на ХХ век, а създадените по неин план паркове понякога не съдържат нищо от обичайното, а са изградени от камък и пластмаса, като характерни за нейното творчество са ярките цветове. Най-известната й работа са Сплайс гардън в Кембридж, Дъблинските докове и паркът Джейкъб Джейвиц в Ню Йорк.

9. Антони Гауди

antoniogaudi.jpg

Каталунският архитект Антони Гауди, роден през 1852 г., може да бъде определен само с една дума – визионер. И този избор не е случаен, защото всичко, създавано след него в архитектурата и ландшафта, винаги се съотнася по някакъв начин с работата на Гауди. Неоготика, ориенталски елементи и модернизъм са характеристиките на неговите творби, а паркът Гюел в Барселона е може би шедьовър до голяма степен заради архитектурните умения на създателя му.

8. Томас Доливър Чърч

thomaschurch.jpg

Роденият в началото на миналия век в Бостън Томас Доливър Чърч е емблематичен с това, че спазва всички правила на ландшафтната архитектура и същевременно угажда на желанията на клиентите. Работата му е модерна, проста и функционална, но винаги вдъхновена от съвременното изкуство. Знаков негов проект е El Novillero в Калифорния, както и американското посолство в Хавана. Чърч е автор и на основополагащата книга Gardens are for People (Парковете са за хората).

7. Сър Джефри Джелико

jeoffrey.jpg

Сър Джефри Джелико е сред най-големите ландшафтни архитекти в Англия. Роден е в Челси през 1900 г., а днес със сигурност може да се каже, че е най-известният английски ландшафтен архитект от неговото време. Освен автор на много книги за това изкуство, той е и сред основателите на Международната федерация на ландшафтните архитекти (IFLA). Сред работите му са мемориалът на Кенеди, паркът Сътън плейс и  

 

6. Роберту Бурл Маркс

robertumarks.jpg

Бразилският архитект Роберту Бурл Маркс въвежда модернизма в Бразилия. Роден е в началото на миналия век в Сао Пауло, голям познавач на местната бразилска Флора, Маркс използва наличното естествено и създава картини от цветове. За него ландшафтът е като абстрактна картина. Негово дело са крайбрежният парк в Копакабана, паркът Фламенго в Рио, както и централният градски парк в Куала Лумпур.

5. Гертруд Джекил

gertrudejeckil.jpg

Вдъхновение за жените ландшафтни архитекти по света е родената през средата на ХІХ век в Лондон Гертруд Джекил. От дете тя изучава изкуствата, цветовете, оптиката и ботаниката. Впоследствие създава редица градини, които и до днес впечатляват с изискаността и естествеността си.

4. Петер Йосиф Лене

peterjosif.jpg

Пруският ландшафтен архитект Петер Йосиф Лене е роден в годината на Френската революция, а през живота си създава 250 парка. Емблематичен за неговото творчество е Сансуси в Потсдам, както и Тиергартен в Берлин. Има паркове из цяла Германия,  като много от тях са обявени за световно културно наследство от ЮНЕСКО.

3. Фредерик Лоу Олмстед

frederickolmsted.jpg

Американският принос към световният ландшафт безспорно принадлежи на Фредерик Лоу Олмстед. Той е основоположникът на идеята, че всеки човек, независимо от неговия социален произход и занимания, има право на удоволствието да се разхожда в парк. Точно Олмстед създава т. нар. градски паркове, които да са отворени за всички хора, а не само за избрани. Олмстед е и теоретик, написал много трудове, които са базата за съвременния ландшафт.

2. Андре льо Нотр

andrelesnort.jpg

През 1613 г. в Париж се ражда Андре льо Нотр – ландшафтният архитект с най-голямо влияние в бароковите градини на Европа. В началото работи само за аристократи, когато е забелязан от краля слънце Луи ХІV и се заема със създаването на градините на  Версай. Известността му преминава още тогава границите на родната Франция и той е поканен да направи паркът Гринуич в Лондон.

1. Ланселот Капабилити Браун

lancelotbrown.jpg

Британският Ланселот Браун по прякор Капабилити е роден в началото на ХVІІІ век и е гордостта на Англия. Той създава и преработва повече от 170 парка в родината си, като старанието му е да копира в максимален размер природата. Въпреки разбирането му за претворяване на природата в изкуствени условия той е критикуван дълго след смъртта си, че е разрушил много от неподправените истински английски паркове с човешката си намеса. Същевременно благодарение на него и до днес съществува понятието английска градина, като синоним на парк, наподобяващ в най-голяма степен природата.

Автор

Super User

И все пак тя се върти…
Rotating_earth
Rotating_earth
От категорията
 • Аерофото помага за планиране на кризи в Австралия
  Аерофото помага за планиране на кризи в Австралия

  Нов инструмент помага на властите в Австралия да се справят с тежки метеорологични условия, съобщава GIM International. Платформата за въздушни снимки и анализ на местоположението

 • Пуснаха джобни версии на важни закони
  Пуснаха джобни версии на важни закони

  Пуснаха джобни издания на закона за кадастъра и имотния регистър и на закона за устройство на територията.

 • МРРБ: 4000 дка свлачища са картирани с аерофото
  МРРБ: 4000 дка свлачища са картирани с аерофото

  В изпълнение на проект BG16M1OP002-4.003-0003-C03 „Превантивни дейности чрез изграждане/възстановяване на контролно-измервателни системи в регистрирани свлачищни райони”, Министерството на регионалното развитие и благоустройството е извършило аерофото

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us