Геодезия

Трагедията в Япония


 

528340main_pia13915-full_full.jpg

 

 

Ужасът от 9 по Рихтер

 

Земетресение с магнитуд 9 по Рихтер разтърси Япония на 11 март 2011 г. Последваха приливни вълни цунами с височина от над 10 метра, които заляха цялото крайбрежие. Днес е ясен броят на жертвите – над 25 000 души. АЕЦ „Фукушима 1″ се превръща в атомна бомба със закъснител.

 

Предречено

 

Редица сеизмолози предричат земетресението още през 1997 г. в статия в сп. „Трудове на професорския клуб на ЮНЕСКО“ („Труды профессорского клуба ЮНЕСКО“). През пролетта на 2006 г. генералното консулство на Япония във Владивосток иска резултатите от изследванията на руснаците. Прогнозата за земетресението е направена въз основа на огромна база данни за сеизмичната активност в Далечния  изток и с помощта на специална формула учените са установили цикличността на подобни събития. Япония беше предупредена преди повече от две години от МААЕ, че нейните ядрени централи не са способни да устоят на мощно земетресение, става ясно пък от изтеклите в сайта „Уикилийкс“ грами. Преди труса на брега излизат десетки китове, наблюдава се масова смърт на пчели, в Калифорния са намерени милиони мъртви сардини на 8 март тази година.

 

Тихоокеанският огнен пръстен

 

Тихоокеанският огнен пръстен е известен на геолозите и сеизмолозите. В него има около 350 активни вулкана. Пръстенът почва от Камчатка и Курилите, минава през Япония, Тайван, Филипините, о. Целебес, Молукските острови, Нова Гвинея, Нова Зеландия и стига до Антарктида.

 

Самурайско спокойствие

 

Японците демонстрираха сила на духа и твърд характер при овладяването на катастрофата. Примерите за това са много – там нямаше мародери, които да грабят изоставеното имущество, за броени дни напълно разрушените пътища бяха възстановени. Операторите в АЕЦ „Фукушима 1″ продължиха работата си, въпреки че са обречени на скорошна смърт заради високата радиация.

 

Вторични трусове с месеци

 

Вторичните трусове могат да продължат седмици и дори месеци наред, но честотота и силата им ще намалеят с времето. Сеизмологът Робърт Гелър от Токийския университет съжалява, че учените от японското правителство са фокусирали вниманието си върху риска от голямо земетресение на южното тихоокеанско крайбрежие на Япония и са пренебрегнали рисковете, свързани със североизточното  крайбрежие на страната. Гелър критикува вижданията, които битуват от десетилетия, че има риск от голямо земетресение на южното крайбрежие на Япония. Карти с рисковете в „сеизмичните зони“ Токай, Тонанкай и Нанкай са базирани върху теории от 60-те и 70-те години на миналия век.

 

Радиация

 

Японското правителство евакуира жителите от 20-километровата зона около претърпялата авария АЕЦ „Фукушима 1″, а радиацията стигна рекордни нива. Случилото се в Япония повдигна въпроса за сигурността на атомната енергия. Дебатът стигна и у нас, и в Европейския съюз. Много европейски държави обаче са напълно зависими от ядрената енергетика. Всеизвестен факт е, че Франция разполага с 59 реактора, като най-старите са на почти 50 години. Мощности, които не отговарят на изискванията за безопасност, има в Белгия и Германия. Проблемът обтегна нервите на евробюрократите, които засега обаче не заклеймиха атомната енергетика, защото не е изгодно на техните страни. Атомната енергия е без конкуренция от екологична гледна точка, стига да няма човешка грешка, е всеизвестната максима.

Единствената държава в ЕС, която може да се справи без атомна енергия, е Австрия, а нейната 723-мегаватовата АЕЦ „Цвентендорф“, построена през 1978 г. и до днес не работи като друго освен като музей след като с референдум австрийците отхвърлят атомната енергия.

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us