Геодезия

Триангулачните точки в Нова Зеландия


За всеки геодезист е ясно, че цялата ни професия се крепи на система от трайно стабилизирани геодезически точки върху физическата земна повърхност, и то така, че с течение на годините те да бъдат достатъчно надеждни и полезни. Навсякъде по света целта на знаците е една и съща, логиката на поставянето – еднаква, но в различните страни оформянето им е специфично.

Идеята на поредицата „Геодезическите знаци по света“ е да покаже чрез снимки как изглеждат стабилизираните точки по други държави и континенти. Призоваваме всички читатели да участват със собствен материал в тази колекция. Вашите снимки и истории може да изпращате на email: geomedia@abv.bg.

Първият брой на Албума ще ни отведе до геодезическата практика в Нова Зеландия, най-отдалечената от България страна, част от континента Австралия и Океания.

 

Борислав Александров

 

Разказаха ми, че из тези най-отдалечени за света земи първите геодезически измервания датират от средата на XIX век, но когато геодезистите избирали местата на точките, винаги се натъквали на следи от предишно присъствие…

nachalo_edno.jpg  nachalo_dve.jpg  nachalo_tri.jpg

Така изглежда една точка от триангулачната мрежа на Северния остров. Всички пирамиди в Нова Зеландия за четирикраки, както метални, така и дървени. Всяка точка е обозначена в непосредствена близост с табелка, на която е написана нужната информация, и то задължително освен на английски, и на местния маорски език! А на този език „хе тоху кайруру“ означава геодезическа точка! Всички точки, които срещнахме по пътя си бяха в безупречно състояние, надписани, номерирани и идеално поддържани!

dottAFHG.jpg  kratkasavmrab.jpg                             

До триангулачна точка AFHG                       Кратка съвместна работа с новозеландски колеги

 

 

Точките са именувани с поредица от четири букви, а до тях е точното разстояние до самия център. Предупредителните табелки са и репераж.

Интересни са и триангулачните точки, намиращи се в близост до големия брой вулкани, димящи из острова. Една такава е на върха на най-скоро изгасналия вулкан на Северния остров, носещ името Таравера, с височина 1111 метра. От последното му  изригване са изминали повече от 100 години, което в геоложки аспект е все едно преди секунда…

vulkanytTaravera.jpg 

Вулканът Таравера                                                      

 

Тук пирамидите са изцяло метални, а наименованието е от четири цифри.

pyramidontop.jpg inadzemniqcentyr.jpg

ТТ с код 1284..                                                  …и надземния й център

 

Някои от триангулачните точки са с принудително центриране, с плочка и специална адаптация за триножна глава На зидания стълб са изписани географските координати и височината над средно морско ниво. Такава е тази на брега на езерото Таупо, с надморска височина 1205 фута.

И геодезическите точки, стабилизирани в населените места.

stabilizvbeton.jpg  trevniploshti.jpg

Стабилизиране в бетон                                       и в тревни площи

Общото впечатление от геодезическите точки в Нова Зеландия съответства и на цялостното възприятие от страната – чисто, спретнато, подредено и спокойно.

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us