Геодезия

САЩ поръчва последна партида сателити GPS 3

Военновъздушните сили на Съединените американски щати (САЩ) ще поръча нови 22 GPS 3F сателита, които да се присъединят към навигационното съзвездие. От службата съобщиха, че договорът с „Ло̀кхийд Ма̀ртин“ е на стойност 7,2 млрд. щатски долара.

Компанията е производител и на първите 10 сателита от третото поколение GPS. „Ло̀кхийд Ма̀ртин“ получи договора след като през февруари тази година бе открит конкурс за конкурентни оферти. Други потенциални участници, сред които „Боинг“ и „Нортроп Груман“, отказаха да подадат оферти. От Военновъздушните сили на САЩ коментираха, че макар и без конкуренция, договорът с фиксирана цена ще защити данъкоплатеца от потенциални допълнителни разходи, тъй като те биха били за сметка на производителя.

Новите сателити ще включват всички сигнали на Блок 2F, плюс четвърти граждански сигнал на L1 (L1C). Ще се осигури по-добра надеждност на сигнала и точност. Партидата спътници 3F ще бъде оборудвана с лазерни рефлектори и полезен товар за спасителни мисии. Проектният им експлоатационен срок ще бъде 15 години.

Съзвездието GPS в момента се състои от 31 спътника от второ поколение, които ще трябва да бъдат заменени през следващото десетилетие. Първото изстрелване на GPS 3 сателит бе планирано за март 2018 г., но бе отложено. Сателитът е доставен със закъснение в космическия център в Кейп Канаверал на 20 август и е насрочен за изстрелване на 15 декември. Първият GPS 3F сателит се очаква да е готов за изстрелване през 2026 г.

{module [180]}

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us