Важно

Антарктическото езеро Восток е стерилно


Анализ на първите проби от водата от антарктическото езеро Восток показва, че в него не са открити местни микроорганизми. Проучванията са на Петербургския институт за ядрена физика и на френския Национален център за научни изследвания в Гренобъл.

Експертите са анализирали леда, замръзнал върху сондата по време на проникването в езерото през февруари 2012 г. Общата концентрация на микроорганизмите в образеца е по-малко от 10 бройки на милилитър, което, според учените, съответства на фона в стерилна лаборатория.

Учените все още не са получили пълноценни образци от вода от езерото, тъй като процесът е сложен.

Сондажните работи в района на станцията Восток започват през 70-те години на миналия век, когато още не е било ясно, че водоемът съществува. Първоначалната цел на учените са били палеоклиматични изследвания.  Езерото Восток е открито през 1996 г. През 1998 г. сондирането е спряно до разработването на нови технологии, предотвратяващи замърсяването на водите на уникалното езеро. През 2006 г., след 8-годишно прекъсване, сондирането започва отново.

В началото на февруари 2012 г., след 30 години работа, руски изследователски екип успява да достигне реликтовото подледно езеро Восток, което се намира на близо 4 км дълбочина под ледовете в Антарктида. В продължение на около 15-20 милиона години водоемът е бил изолиран от външния свят, недокосван от светлина и вятър. Изследователите приключват сондажните работи, след като достигат повърхността на езерото на 3768 метра дълбочина под ледниковата покривка. Доставена е и първата проба.

Водата от „водната леща“, открита при сондирането до самата граница с повърхността на езерото, пристига в Русия през май 2012 г. и оттогава се изследва.

Езерото Восток е най-голямото от подледните антарктически езера. За сравнение: то е около 30 пъти по-голямо от Женевското езеро. Ако в езерото Восток има микроби, това ще илюстрира още веднъж, че животът някак си намира начин да оцелее и на най-странните и сурови места.

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us