Важно

Артисти срещу фракинга


Вдовицата на Джон Ленън Йоко Оно и нейният син Шон Ленън създадоха организация срещу метода на хидравличния фракинг при добиването на шистов газ. Движението се нарича „Творци срещу фракинга“ и обединява артисти от цял свят.

При този метод се използват милиони литри химически обработена вода, които се инжектират подпочвено за освобождаването на природен газ от шистовите залежи. Конкретният повод за тази инициатива на Йоко и Шон е намерението на властите в щата Ню Йорк да разрешат подобен добив.

Сред артистите, обявили се против замърсяването, са Лейди Гага, Пол Маккартни и Алек Болдуин. Губернаторът на щата Ню Йорк Марио Куомо трябва да реши дали да позволи хидрофракинга на територията на щата след 4-годишно проучване на екологичните и здравни последствия от сондажния метод.

Енергийният свят преживява мини-революция. В САЩ тя е нещо повече: добивът на шистов газ в Америка е голям икономически и стратегически скок. Европейските подпочвени пластове без съмнение не са толкова богати, но Старият континент не може да не си зададе въпроса: наистина ли трябва априори да се откаже от този източник. Със сигурност след кризата през 2008 г., Америка възстанови преди Европа надеждността на банките си. Сега, когато е в зората на благоприятен период, Америка дължи това на добива на неконвенционални петрол и газ. И това е напук на природозащитниците, но с помощта на федералното правителство. Защото американските петролни компании усвоиха до съвършенство техниката за хидравлично разбиване. Те позволяват добива на шистов газ, който коренно промени енергийния баланс на страната.

За няколко години САЩ се превърнаха в един от най-големите производители на газ в света. До 2020 г. те ще бъдат нетни износители на енергия. Зависимостта им от вносния петрол не спира да намалява, както и цените на електроенергия. Редица промишлени предприятия започнаха да се местят в Америка, за да се възползват от ниските цени на енергията. Американският търговски баланс се подобрява, а доларът се засилва. Много научни проучвания дават предупредителен сигнал.

Хидравличното разбиване е опасно за природата и човека. Всъщност Вашингтон подготвя по-строги правила за добиване на шистов газ.

Барак Обама изтъква, че САЩ са лидери в тази сфера и затова ще успеят да намерят „подходящи“ техники за разбиване.

Европейският съюз няма категорична позиция. Някои от страните членки, особено онези, които са се освободили от влиянието на СССР през 1989 г., искат да се освободят от зависимостта си от руския газ, като Унгария и Полша.

Други, като Франция, имат принципна позиция: хидравличното разбиване е забранено, защото се смята за много опасно.

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us