Важно

България е с най-мърсен въздух в Европа


Родни градове в топ 5 за най-лошата атмосфера

 

Въздухът в България е по-мръсен, отколкото в останалите европейски страни, сочи проучване, подготвено от европейските екологични регулатори и цитирано от „Ню Йорк Таймс“.

В България са регистрирани най-високите концентрации на двете основни разновидности на прахови частици, които се отделят от комините, ауспусите на превозните средства или други източници. Те могат да доведат до здравословни проблеми – от астма до рак. България има най-висока концентрация на въглероден оксид и серен диоксид, според доклад на Европейската агенция за околна среда.

Замърсяването в столицата на България София е очевидно за всеки, който е прекарал известно време там. „Когато сте облечен с чиста бяла риза и да се разходите за няколко часа в София, след като се върнете можете да видите, че по яката й отпред има жълто-сив оттенък“, заяви 25-годишният студент по икономика Алекс Меламед, който живее в града с население от 1,2 милиона души. „Понякога правя следния експеримент: разхождам се в София и не пипам нищо, а когато се прибера и си измия ръцете, сапунът става мръсен“.

Но България не е единствената европейска страна, която е изправена пред предизвикателството, свързано с качеството на въздуха. В класацията Полша е неин подгласник, не е по-добра ситуацията и в градовете на Северна Италия.

Изследването на въздуха обхваща периода от 2002 до 2011 г. Според Ханс Брюнинкс, изпълнителен директор на Европейската агенция за околна среда, голяма част от населението на Европа не живее в здравословна околна среда. Неговата препоръка е за изработване на закони, които да наложат по-строги мерки срещу замърсяването на околната среда.

България е индустриализирана през комунистическия период – 1944-1989 г., но по време на този процес не беше обърнато достатъчно внимание на проблемите на околната среда, се казва в доклада и сеприпомня, че България е най-бедният член на Европейския съюз. Доклад на ООН от 2011 г. сочи, че България заедно с Румъния и Армения е повела световната класация на смъртните случаи, причинени от замърсен въздух. Нещо повече нивата на замърсяване в България са близки до тези в Пекин, където през януари тази година бяха измерени нива на фини прахови частици 40 пъти над допустимата граница, препоръчвана от Световната здравна организация.

Четирите от петте европейски града с постоянно високи нива на прахови частици са български. Класацията се оглавява от Перник, който се намира недалеч от столицата София. Високата концентрация на прахови частици бяха регистрирани през половината от годината в Перник, докато в Париж и Щутгарт те са измерени около 15 дни.

Ето и топ пет на най-замърсените градове в Европа: 1. Перник; 2. Пловдив; 3. Краков; 4. Плевен; 5. Добрич.

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us