Важно

Бедствия за $366 милиарда


Бедствията през миналата година са стрували на света 366 милиарда долара. Такава е равносметката на еврокомисарят по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и действията при кризи Кристалина Георгиева, огласена в края на 2012 г. пред европарламента.

Комисар Георгиева представи идеите на еврокомисията за работата на гражданска защита в ЕС, като се разработят механизми за общо действие и за осигуряването на общи средства за борба с бедствията. Комисарят посочи, че броят на бедствията постоянно расте и те стават все по-мащабни. Щетите от 2005 г. насам са нараснали със 123 млрд. долара. Промените в климата, прирастът на населението, разрастването на икономиката, съчетани с увеличаването на броя и мащаба на природните бедствия, водят до все по-големи щети за хората, коментира Георгиева, позовавайки се на доклад на 220 учени от 60 страни.

Според експертния анализ светът все по-често ще страда от горещини, суша, наводнения и бури. Затова обаче ЕС трябва да работи за създаване и утвърждаване на системи за обща гражданска защита.

Все по-често настъпват бедствия, на които една държава не е в състояние да отговори сама и трябват общи инструменти. Няма страна, която е в състояние да си осигури сама средства срещу всякакви бедствия, коментира Георгиева.

Според нея създаването на общ европейски механизъм за реакция при кризи е не само по-ефективно, но и по-евтино.

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us