Важно

Бруклин се обновява с парк


Отдавна европейците нямат право да се присмиват на американците заради това, че културата им все едно е от вчера. И въпреки че и до днес Северна Америка за мнозина европейски интелектуалци е малкият не по-големина, а по-значимост и зрялост брат на Стария континент, никой днес не отрича  завоеванията на Новия свят – и в духовно, и в материално отношение. Да, днес САЩ имат история и тя вече е важна и за останалия свят. А що се отнася до архитектурата и строителството много критици стигат до там, че да описват Америка като развалина – от износена инфраструктура, бледо копие на отминало величия. Наложи се американското правителство да отпусне солидна сума за рехабилитация на пътища благодарение на нов закон за транспорта. Американският съюз на инженерите (ASCE) обаче не спира да критикува правителството и пресметна, че страната губи около 25 милиарда литра питейна вода на ден заради лошото водоснабдяване. Нужна е реконструкция на канализацията, а 186 милиарда долара всяка година трябва да закърпят дупките за поддръжката на магистралите. Всичко това е гарнирано със стара електрическа мрежа, която се нуждае от бързо реновиране. В добавка са и връхлитащите природни стихии, които сякаш през последните години изобщо не жалят Северна Америка, а ожесточено допринасят за все по-големи бедствия. Доказателство за това са ураганът Катрин, бурята Санди и последният полярен вихър, обледенил САЩ.

Но Америка е Америка и днес е страната на неограничените възможности.

Едно от доказателствата е световноизвестният Бруклински – едно от най-старите висящи съоръжения в света. Изграден над Ийст Ривър и свързващ районите на Ню Йорк Бруклин и Манхатън, той е дълъг 1834 м, а най-широкият му проход над водата е 486 м, има ширина 26 м и максимална височина над водата 84 м.

Мостът е вдъхновение на проектанта Джон Рьоблинг от Трентън, докато не умира след нараняване и ампутиране на единия му крак по време на измервания за строителството. След 12 години опити за събиране на документи, изграждането на конструкцията почва на 3 януари 1870 г. и завършва на 24 май 1883 г., срещу сумата от 15 милиона долара. Мостът е завършен, благодарение на сина на Джон – Уошингтън Рьоблинг и след смъртта на повече от 25 човека. През 1977 г. мостът е включен в регистъра на САЩ на обектите с архитектурно историческо значение.

Днес мостът освен наричан Осмото чудо на света е и място за отдих, благодарение на парка, който е изграден в подножието му от едната страна. През 2014 г. след конкурс за облагородяване на мястото, ще бъде реконструиран парка, като ще се създаде пристанище, места за скейтборд и ролери. Ще бъдат разработени и облагородени още пространства в основната част на парка и в северния му край. Бивша административна сграда между две от главните улици ще бъде превърната в 157 935 кв. м парк, с пространства за срещи и разходки. Зоната ще е пешеходна, а в околността ще има място за комплекс от 40 студия на нови артисти, които ще участват в лотария, за да получат привилегията да излагат в тази част на града. Покривите на сградите ще бъдат озеленени. В околността ще има и ресторанти и сладкарници. Освен тях ще има пространства за разходка на домашни любимци и класическа въртележка. Увлечените от водните спортове ще могат да карат канута във водите на Йист ривър.

brooklyn_bridge_park_panorama_1_by_eligit-d5io4xz1000.jpg

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us