Важно

Чернобил ще става биосферен резерват

В навечерието на 30-ата годишнина от аварията с атомната електроцентрала в Чернобил, украинският президент Петро Порошенко подписа указ за създаване на Чернобилски радиационно-екологичен биосферен резерват. Паркът ще е с площ от 227 000 хектара.

Същевременно тридесет години след аварията в Чернобил на мястото се е увеличила популация на вълци, лосове, елени и други диви животни.
Дългосрочният ефект от радиацията върху животинските популации е предмет на разгорещен дебат, тъй като за учените е трудно да отделят позитивните ефекти от човешкото отсъствие от негативните ефекти от живота в среда с радиоактивно замърсяване.

Същевременно Европейският съюз обеща около 20 милиона евро допълнително финансиране за овладяване на последиците от ядрената катастрофа. Европейският комисар за международното сътрудничество и развитието Невен Мимица коментира, че международната общност отпусна над 2 милиарда евро за почистване и предотвратяване на по-нататъшно заразяване в Чернобил. Сумата включва 730 милиона евро, предоставени от Европейската комисия.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us