Важно

Човешката култура е свързана с промените в климата


Технологичните достижения, постигнати от човека през каменната  епоха в Южна Африка, съвпадат с резките климатични промени, създали по-влажна среда в района, сочи проучване на британски учени от университета в Кардиф.

Хомо сапиенс се появява в Африка през средния палеолит, дълъг период, който започва преди около 280 000 и свършва преди около 30 000 г. Археолозите са установили няколко основни технологични напредъка, свързани с обработването на камъка, но причините за рязкото им настъпване не са известни и още са предмет на спорове сред специалистите.

Такъв е и случаят с Южна Африка преди 71 500 г. и в периода преди 64 000 до 59 000 години. Тези времена на прогрес вероятно са съпътствани с развитие на езика и културната идентичност, с поява на гравюри, художествени предмети от кост и бижута от раковини. За да отговорят на въпроса защо първите културни иновации  възникват рязко в Южна Африка и след това също толкова рязко  изчезват след няколко хиляди години, Мартин Зиглър и екипът му  изучават морски седименти край южноафриканския бряг, за да  възстановят промените в климата в района за 100 000 години.

„За пръв път показахме, че настъпването и краят на тези периоди на иновации съвпада с резки промени в климата“ – смята Мартин Зиглър. През периодите на културен прогрес климатът в Южна Африка е бил по-влажен, като в същото време големи зони под Сахара страдат от засушаване. Така Южна Африка вероятно е станала убежище за първите хора. В същото време в северното полукълбо климатът е изключително студен.

„Това съответствие показва, че благоприятният климат има ключова роля за появата на културните иновации“ – каза Зиглър. Изчезването на новите техники също съответства на време, когато климатът се влошава. Това става неколкократно през средния палеолит.

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us