Важно

Студена война 2.0

В края на 80-те години на миналия век Перестройката променя СССР и глобалния световен ред. След Студената война настъпва затопляне на отношенията. И ако по време на надпреварата между капитализма и социализма (комунизма) част от доказателствата кой строй е по-надежден и

Вашингтон и Москва

намират в космоса – с нестихващата надпревара в усвояването му и бележенето на точки ту за единия, ту за другия лагер, то след падането на Берлинската стена пак в около земна орбита се усеща затоплянето на атмосферата между двата противопоставящи се блока.

atlantisapproach nasa 4288

На 17 юни 1992 г. Русия и САЩ подписват договор за сътрудничество в изследването на космоса, като двете агенции РКА и НАСА заедно започват да разработват програмата Мир — Шатъл. Както си личи от името на проекта, идеята е с американските совалки (shuttles) да се стига до руската космическа станция Мир.

Изграждането на Международната космическа станция (МКС) започва през 1998 г. и се очаква да работи поне до 2020 г. Преди нея са извеждани осем станции около Земята, работили в периода 1971 – 2001 г. Всъщност МКС е своеобразно

обединение и омиротворяване

на допреди непримирими съперници. В едно се съединяват програмите за руската „Мир 2“, американската „Фрийдъм“ и европейската „Кълъмбъс“. Дори и избраното име Международна космическа станция, което днес ни се струва най-нормалното наименование за тази обитаема капсула, обикаляща около Земята, също е плод на компромис. Първоначално е имало спорове да се казва Космическа станция Алфа или Атлант.

1398784793 0580.1000x800

Димитрий Рогозин

NASA-administrator-Charles-Bolden

Чарлз Болдън

В крайна сметка успехът на МКС днес се дължи на съвместната работа на пет космически агенции, всяка със своята национална принадлежност – американската НАСА, руската федерална космическа агенция, японската JAXA, канадската CSA/ASC и може би единствената наддържавна – Европейската космическа агенция ЕКА. С отделни споразумения към работата на МКС понякога се включва Бразилската космическа агенция (AEB), а Китай редовно изявява интерес, особено ако има възможност да работи с руската космическа агенция, макар и Пекин вече да изведе в орбита собствена необитаема до момента космическа станция. От 2 ноември 2000 г. и до днес МКС постоянно приютява земляни без разлика от националността им. Транспортът до там е предимно с руските космически кораби Союз и Прогрес и до 2011 г. – с американските космически совалки. Днес САЩ залагат на частни компании. Само преди няколко дена, на 18 май 2014 г. американският товарен космически кораб Дракон се разкачи от МКС, след успешно изпълнена мисия. Корабът е разработка на частната компания Спейс екс, а бе изведен в космоса от ракетата-носител“Фалкон-9″ от база на военно-въздушните сили на САЩ от Кейп Канаверал. Бъдещето вече е тук – частниците също имат работа в орбита.

В началото на 2014 г. един от символите на световното разбирателство МКС е на път да остане в история заради земни препирни. На Земята,

Русия анексира Крим,

след като в течение на няколко месеца политическа криза в Украйна жителите на полуострова си организираха референдум и гласуваха присъединяване към Москва, а не оставане под шапката на Киев. Това предизвика остра реакция от страна на САЩ и Европейския съюз, заключаваща се главно в икономически санкции на определени кръгове около руския президент Владимир Путин в Русия. Макар евро-американските санкции да са предимно емоционални и знакови като жест, те раздразниха Русия.

Особено лош вкус остави съобщение от началото на април, според което НАСА се отказват от сътрудничеството с Роскосмос по заповед на държавния департамент. По-късно следва опровержение на говорителя на Държавния департамент на САЩ Мари Харф, която определя сведенията като неверни.

Макар в новините да се промъкваше уточнение, че дори и да има вледеняване, то няма да засяга работата на МКС, бъдещето на космическата станция също е поставено под въпрос.

Американците забраниха работа с руски отбранителни предприятия и купуване на руски ракетни двигатели РД-180. В средата на май руският вицепремиер Дмитрий Рогозин заяви, че Русия ще се противопостави на искането на САЩ Международната космическа станция да бъде използвана след 2020 г. освен това руската космическа агенция Роскосмос ще представи на правителството нови разработки за усвояването на близкия и далечния космос след 2020 г., които няма да включват САЩ. Рогозин дори предложи на американците

да се качват на орбита с батут,

ориентирайки се в пространството без GPSа, монтиран иначе на руския сегмент на станцията, и накрая обяви, че след пет години Русия няма да има особена нужда от МКС. Най-добре щяло да бъде, отбеляза Рогозин, парите да се насочват към други проекти. САЩ реагираха като ощипана госпожица и отвърнаха, че ще се справят и без Русия, но после смениха тона и опитаха да придумат Русия да не погребва МКС през 2020 г.

„Създадохме забележителна лаборатория на орбита и се надяваме, че използването на нейните възможности ще бъде достъпно и след 2020 година, за да получим по-добри резултати и да се придвижим по-напред в изследванията на космическото пространство и отработката на нови технологии. Преговорите за използването на МКС след 2020 година продължават“, казва Шон Фулър, шеф на пилотираните космически полети в НАСА.

Русия и останалите участници в международния проект настояваха за продължаване на живота станцията, но преди украинската криза. След анексирането на Крим, бъдещето на МКС се превърна в разменна монета.

Русия обаче се обръща на изток – Москва е готова заедно с Пекин да усвоява Марс и Луната, заяви Рогозин пак през май, когато Поднебесната империя прокламира желанието си да колонизира Луната. Рогозин е готов да замени досегашните американски и европейски партньори с Китай. „Ако говорим за пилотирана космонавтика и усвояване на далечния Космос, съвместно усвояване на Слънчевата система, преди всичко Луната и Марс, в това сме готови да се движим заедно с нашите китайски приятели ръка за тъка”, каза руския вицепремиер.

Същевременно Китай и Русия подписаха меморандум за разбирателство, който ще послужи като основа за съвместното разработване на система за сателитна навигация.

Москва и Пекин

планират да изградят станции за наблюдение на своя територия, които ще помогнат за интегрирането на сателитните им системи. Китайската сателитна система Бейдоу работи от декември 2011 г. и е съвместима с големите сателитни системи – руската ГЛОНАС, американската ДжиПиЕс и европейската „Галилео“.

На 1 юни Русия изпълни заканата си и спря работата на разположените на нейна територия наземни станции на GPS. Москва твърдо настоява за преговори и договорки със САЩ за разполагане на станции от руската система за глобално позициониране на територията на САЩ, но Вашингтон бави преговорите. Русия обяви, че разположи свои станции в Куба, но това не решава проблема.

И за Русия, и за САЩ е по-изгодно да останат партньори. Двете стани имат дългосрочни планове за съвместна работа, които рискуват да се провалят само от инат. Ръководителят на НАСА Чарлз Болдън коментира, че Русия не може да преустанови сама работата на Международната космическа станция, като се аргументира, че търканията между САЩ и Русия във връзка с кризата в Украйна няма да сложат край на един от най-престижните научни проекти и той да стане жертва на политическите разногласия. Според него сътрудничеството между НАСА и Роскосмос не се е променило и на йота през последните години. Болдън изтъкна, че ако някоя от страните по една или друга причина се оттегли от проекта, останалите ще продължат осъществяването му. Едва ли обаче американците ще поддържат станцията самостоятелно, дори с подкрепата на ЕС и останалите участници в проекта, дори и да се осъществи една от американските надежди

частната компания Спейс екс

да разработи ракети носители и космически кораби до 2017 г. През последните години НАСА е с намален бюджет.

Soyuz TMA-6 spacecraft

Русия също провежда дълбока реформа на ракетнокосмическия си отрасъл, опитвайки се да навакса изоставането в технологичния прогрес. Един от плановете е след 2020 г. Русия да се насочи към нови, по-перспективни космически проекти.

Интересът към МКС намалява, тъй като на станцията в продължение на години се повтарят едни и същи експерименти, коментират руснаците и се хвалят, че американци и европейци тепърва тръгват по техния път. Според главния редактор на руското списание „Новости космонавтики“ Игор Маринин, тепърва се правят експерименти, които руснаците са извършвали още на станциите Салют и Мир и глобални открития на МКС вече не могат да бъдат направени. Маринин е убеден, че

бъдещето е в Луната

и първото кацане на спътника трябва да бъде осъществено през 2030 г.
Двайсет години след разведряването на атмосферата след Студената война, сега, през 2014 г. светът пак е изправен пред космическо вледеняване. Дали хората ще му се отдадат или ще си спомнят поуките от историята – е въпрос на избор. Ясно е, че едностранна експедиция до Луната може да се осъществи най-рано след 2030 г., а евентуално закриване на дори и изчерпаната МКС обрича на принудителен застой световната космонавтиката в течение на цяло десетилетие. Все пак изглежда има още има време преди Студена война 2.0 – споразумението за сътрудничество на международната космическа станция между Русия и САЩ е сключено до 2024 г.


Къде сме ние

В средата на юни българското правителство одобри проекта за споразумение за присъединяване на България към Европейската космическа агенция и упълномощи министъра на икономиката и енергетиката да го подпише при условията на последваща ратификация. От страните, членки на ЕС, единствено България и Хърватия нямат подписани споразумения с ЕКА.


Бизнесът си е бизнес

Без и нюанс на притеснение или отказ заради вледеняването на отношенията между Роскосмос и НАСА известната британска певица Сара Брайтман започва през август тренировки и подготовка за полета до Международната космическа станция, предвиден за септември 2015 г. Полетът ще се осъществи с руския космически кораб „Союз“. Десет дневният престой на МКС ще й струва 52 милиона долара. Брайтман
е твърдо решена да е първата професионална певица, която ще лети в космоса и ще
изпълни парче там. Така Брайтман ще стане осмият космически турист, посетил МКС.


Интернет до Луната

Earth-Space-space-8071566-1200-900

Независимо от споровете и политическите недоразумения, животът на МКС тече гладко. Космонавтите и астронавтите се забавляват, гледат и дори играят заедно футбол, залагат и не спират да дават пример на добро човешко общуване в нечовешки условия.

За всички земляни извън Земята има една добра новина – в бъдеще астронавтите на Луната ще могат да разполагат с мобилна широколентова интернет връзка чрез лазерен лъч, който ще ги свързва със Земята. Разработката е на Масачузетския технологичен институт за предаване на големи количества данни в космоса. Системата използва двустранна лазерна връзка и може да пренася HD видео сигнали. С новата разработка ъдещите астронавти на Луната ще могат да предават големи масиви от данни и да ползват поточно видео с висока резолюция. Екипът осъществи тестове с предаване на информация от Земята до Луната със специално лазерно оборудване.

Автор

Теодора
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us