Важно

Древният град Палмира все пак оцеля

9-sana-ap

На 27 март сирийската армия, подчинена на президента на страната Башар Асад, отвоюва град Палмира от ръцете на терористичната групировка „Ислямска държава” (ИД), която го завладя през миналото лято. За по-малко от година от паметника от списъка на световното културно наследство не остана много.

Възход и падение на Палмирската империя

В града има останки от неолита, но се установява като град, център на търговия и занаяти, през IIвек пр. Хр. През Iвек попада в ръцете на Римската империя, когато настъпва и разцвет, благодарение на местоположението му на Пътя на коприната и известността на палмирците като добри търговци. Населението е смесица от аморити, арамейци и араби, но всички говорят палмирски – диалект на арамейския, а гръцкията е използван за търговия и дипломация. През IIIвек вече е проспериращ център, а Юлия Септимия Зенобия установява Палмирската империя. Зенобия повежда военна кампания и завладява голяма част от Сирия и Мала Азия, като се надява да задържи тези територии лавирайки между Римската империя и Сасанидското царство. През 269 г. тя разгромява римското управление в Египет и се обявява за царица и на Египет. Тя претендира, че произлиза от Клеопатра VII и Марк Антоний, както и от Дидона, митичната основателка на Картаген. Римският император Аврелиан повежда военна кампания и завладява царството ѝ през 272 г. и Зеновия е пленена и показана окована в златни вериги през 274 г. Аврелиан разрушава частично Палмира, но Диоклециан го възстановява. Палмирците стават християни през IVвек, а през 634 г. е първият „джихад” срещу Палмира, когато пълководецът мюсюлманин Халед Ибн Валид „Сайфулах” завладява града. Прозвището Сайфулах означава Мечът на аллах. Тогава арабският език замества палмирския и гръцкия. По време на френското управление през 1932 г. палмирците се преселват в новото селце Тадмор, а старият град е предоставен на археолозите.

44295157

Градът пази монументални останки от големия античен град и е образец на изкуството и архитектурата от I и II век, комбинирайки гръко-римски техники на строителство с местните традиции и персийски влияния. На мястото са открити повече от 1000 колони, римски акведукт и некропол с над 500 гробници. Най-известните забележителности са Храмът на Бел, Амфитеатърът, Кардо Максимус.

An-aerial-view-taken-on-J-009 Custom

Повече от 150 000 туристи всяка година посещават Палмира. Преди ИД да завладеят „Невестата на пустинята”, както наричат всички древния град. И да настане вторият джихад срещу Палмира…

Най-голямото поражение на ИД

Градът, наричан „невестата на пустинята”, и днес е от особено значение за офанзивата срещу „Ислямска държава”. За правителствените сили на Асад възвръщането на контрола върху Палмира след триседмична офанзива, подкрепена от интензивни руски въздушни удари, отваря голям фронт за настъпление към сирийската пустиня на изток, както и на юг чак до иракската граница, както и към крепостите на ИД в провинциите Дейр Зор и Ракка. Писачите на съвременната история отбелязват, че възвръщането на Палмира е най-голямото единично поражение на ИД, откакто терористите обявиха халифат в области от Сирия и Ирак през 2014 г.

1432 експлозиви в древния град

В момента руските инженерни войски продължават с разминирането на летището и жилищните части на Палмира. Проверени са 367 сгради, 40 хектара и 9,5 километра пътища. Руските сапьори са обезвредили 1432 експлозивни устройства в античния град, но остават да бъдат проверени още 560 хектара от града. ИД са разположили около Палмира 4500 самоделни взривни устройства, свързани с телефонната централа чрез мобилни телефони. Близо 45 на сто от модерната част от Палмира са били унищожени, според руските сили, разположени там.

Все още има бежанци от Сирия, които бягат от боевете около Ракка и Палмира. Т

Копие в Лондон

article-doc-9s0bv-4fZwcsD55y9c4bdb1c7c6fcb2df0-874 634x422

Копие на знаменитата Триумфална арка от сирийския град Палмира бе представено на 19 април на лондонския площад Трафалгар. То бе акцент в седмицата на световното културно наследство. Паметникът е пресъздаден в най-малки детайли, но е три пъти по-малък от оригинала – неговата височина е само 6 метра.

”Гордея, че Институтът по цифрова археология (IDA) представи в Лондон първата грандиозна по своя мащаб реконструкция на Триумфалната арка в Палмира. Подобни паметници от древността принадлежат на цялото човечество“, отбеляза лондонският кмет Борис Джонсън. Той добави, че копието е доказателство за решителността на човечеството да запазят Палмира напук на варварите.

Palmyre - théâtre pano Custom

Копието ще пътува в различни градове, след като напусне Лондон. Засега е ясно, че ще бъде изложено в Ню Йорк и в Дубай.
Шефът на Института по цифрова археология Роджър Майкъл сподели, че идеята на създателите е копието да намери постоянен дом близо до оригиналната арка.

Майкъл коментира още, че самият Лондон е бил вдигнат от руините след Втората световна война, затова лондончани оценяват възстановяването на арката. „Никой не може да върне мъртвите, но можете да се подобри животът на живите”, каза още Майкъл и подчерта, че унищожението на исторически паметници е своеобразна цензура, затова хората, които уважаваме свободата на словото, трябва да се противопоставим на това разрушение. „Това не е по-различно от изгаряне на книги, Това е опит на хора да заличат части от историята“, завърши Майкъл.
„Никога не може да имаме едно и също изображение, както и преди ИД, но това, което искаме да направим, е да уважим научния подход и да запазим Палмира като исторически обект“, коментира шефът на музеите и културното наследство на Сирия Мамун Аблдул Карим, който бе на откриването на арката в Лондон.
Проф. Бил Файналсън от Британския съвет за изследвания в Леванта обърна внимание на факта, че все пак не трябва да си мислим как всичко може да възстановим, а по-скоро трябва да пазим самите обекти.

Копието струва около 100 000 лири.

Технологията

Моделът на Триумфалната арка е направена от египетски мрамор от Института по дигитална археология (IDA), използвайки 3D технология, на базата на снимки на оригиналната арка.
Копието на паметника бе осъществено от Института по дигитална археология в сътрудничество с Оксфордския и Харвардския университет, фондацията за бъдеще в Дубай и ЮНЕСКО.

Когато древният град Палмира е бил нападнат от терористите на Ислямска държава от Института за дигитална археология решават да направят проект, който да събере снимки от Палмира, благодарение на които да се изгради отново 3D модел на загубеното наследство. Проектът се казва Million Images Database, в който се включват хора от целия свят.

Всъщност от Института за дигитална археология предоставят 3D камери на доброволци от различни държави – Сирия, Афганистан, Ирак, които да запечатват местата, изложени на опасната лудост на екстремистите. Снимките са качвани на уебсайта на проекта. Изображенията ще бъдат използвани за изследователска работа, възстановяване на културното наследство, за образователни програми. Основен акцент е и това 3D възпроизвеждане – включително и за създаване на 3D реплики в мащаб 1:1, като ще се ползва разработената от института собствена техники за 3D печат на циментова основа.

Заснемането на с 3Dкамери е подобно на лазерно сканиране на обектите. А хилядите събрани снимки по-късно служат за създаване на триизмерни точни модели на заснетото. Те пък са материализирани с технология, подобна на 3Dпринтирането.

Програмата е първата по рода си в целия свят, но напомня опита на друга организация – CyArk, която се зае с опазването на световното културно наследство именно с дигитализиране на обектите, чрез 3D лазерно сканиране (вж. Лазерно сканиране опазва световното културно наследство, Геомедия, брой 6, 2013 г.)

Докато има хора, които се стремят да се опитат да забравим миналото и общата история, която ни обединява, ние сме длъжни да я запазим и визуалните изображения ще напомнят, че историята остава, казват от Института по дигитална археология.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us