Важно

Екологичния доклад на WWF за българите:

Популациите на около 3000 животински видове в дивата природа са намалели с над 50% през последните години. Това показва докладът за Жива планета на Световния фонд за дивата природа WWF „Живата планета“ от 2014 г.Постоянно растящото търсене на природни ресурси и високи нива на въглероден диоксид в атмосферата от все по-многобройното световно население оказват огромен натиск върху биоразнообразието на планетата, се казва в документа.

Преди две години същият доклад изчисли че намаляването на популациите на животинските видове е 28%. Най-бързо изчезват сладководните обитатели – 76%, а морските и сухоземните видове – 39%.

До голяма степен човекът е виновен за драстичното изчезване на биоразнообразието.

Любопитно е, че според един от индикаторите в доклада – т. нар. екологичен отпечатък – страните от ЕС живеят на широко и ползват ресурси все едно, че имаме 2,6 планети, а не една. По този показател българите все пак са скромни, в сравнение с останалите европейци – те живеят само с ресурсите на планета и половина (или по-точно с 1,7 планета). Веселина Кавръкова от WWF България коментира, че в България например почти не са останали реки, защото те са преградени, безпланово застроени, изправени и силно замърсени. Най-неекологично живеят белгийците, които изразходват 4,3 планети.

Автор

Теодора
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us