Важно

Екосрещата Рио+20 – говорене и малко свършено


Конференцията на ООН за устойчиво развитие Рио+20 завърши с бледо споразумение, което отлага във времето изпълнението на много предложения за опазване на природните ресурси на Земята от климатичните промени и глобализацията. Близо 100 държавни и правителствени ръководители участваха в тридневната конференция в средата на юни в Рио с намерението да определят цели за устойчиво развитие.

Зелената икономика не е нещо, което се случва за един ден. Това е промяна, която според някои ще отнеме 50 години, предупреди представител на Африканската банка за развитие. Рио не е краят, а началото на един процес, допълни той. Работна група от представители на 30 страни ще формулира и представи в доклад целите за устойчиво развитие пред Общото

събрание на ООН през септември 2013 г. Работата по определянето на необходимото финансиране на устойчивото развитие трябва да приключи със среща на ООН през септември 2014 г., предвижда заключителният документ от срещата Рио+20.

В рамките на форума компании и местни правителства представиха множество проекти, мултинационални банки обещаха финансиране, което накара кмета на Ню Йорк Майкъл Блумбърг да коментира, че може би най-важната работа, която бе свършена на Рио+20, бяха съпътстващите събития – партньорствата между частния сектор, учените, неправителствените организации и местните власти. Заключителната декларация от 53 страници под наслов „Бъдещето, което желаем“, бе одобрена с консенсус от 188-те участвали страни.

Над 50 000 души взеха участие в Рио+20 – правителствени делегации и представители на най-различни сектори, от туземни латиноамерикански групи до защитници на правата на азиатските жени и корпорации.

Активистите заявиха, че участниците твърде много са говорили, но така и не се е стигнало до действия и че правителствата не осигуряват водачеството, от което отчаяно се нуждае светът, а официалните преговори са били огромно разочарование.

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us