Важно

Еквадор разреши добив на петрол в Амазония


Президентът на Еквадор Рафаел Кореа поиска Конгресът да разреши добива на петрол в голям екологичен резерват в Амазония след провала на международен план против такива разработки.

„С дълбока тъга, но и с абсолютна отговорност към нашия народ и към историята, бях принуден да взема едно от най-трудните решения през цялото ми управление“ и да сложа край на инициативата за избягване на добива на петрол в парка Ясуни, изтъкна президентът социалист в послание до народа.

През 2007 г. Кореа предложи на ООН страната да не разработва няколко блока в басейна на река Амазонка, чиито петролни запаси се оценяват на 20 процента от резервите на Еквадор, и поде инициатива в защита на района на Ясуни. В замяна поиска от международната общност компенсация от 3,6 милиарда долара за 12 години като част от мерките за борба с глобалното затопляне. През последните години обаче Еквадор получи едва 13,3 милиона долара или 0,37 процента от очакваните средства, отбеляза Кореа. Фондовете, преведени от частни компании или страни като Белгия, Чили, Франция, Италия и Индонезия, бяха внесени в сметка, управлявана от Програмата на ООН за развитие, която гарантира връщането на парите на донорите. „Светът ни изостави“, коментира Кореа.

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us