Важно

Енергия се пести… без вратовръзки


Министърът на промишлеността на Испания Мигел Себастиан повдигна в големите летни жеги яростен дебат доколко е енергийно ефективно да се носят вратовръзки през лятото. Начело на противниковия лагер беше председателят на парламента Хосе Боно, който смята, че държавниците трябва да служат за пример на гражданите как да се обличат. Изчисленията на промишления министър обаче показват, че намаляването на климатиците с един градус ще спести 7 процента от енергийни разходи на кралството. Себастиан приведе и примера на бившия японски премиер Джуничиро Коидзуми, който призова служителите да разкопчаят яките и да разхлабят вратовръзките си, за да се пести енергия в страната. В Испания има и постановление, което определя, че температурата на климатиците не трябва да пада под 26 градуса в обществените сгради, но този минимум рядко се спазва. Според министъра на отбраната Карме Чикон в парламента е толкова студено през лятото, че се чувстваш като в Сибир.

Испанското правителство обяви серия от мерки за намаляване на консумацията на ток, след като се появиха опасения за евентуален дефицит на петрол заради либийската криза. Някои от мерките като изключване на уличното осветление, не бяха приложени на практика.

Подобна еко инициатива поде и министерството на околната среда в съседна Португалия, начело с министърката Асунсау Крищаш – в нейното министерство мъжете не носят вратовръзки.

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us