Важно

Глобалното затопляне влияе на презокеанските полети

Полетите от Европа до Северна Америка може да отнемат повече време в едната посока, и по-малко в другата заради промените в климата, съобщи Би Би Си.

Глобалното затопляне ускорява въздушното течение, което духа от запад на изток над Атлантическия океан. Според учените това ще удължи полетите от Европа към Северна Америка и ще намали продължителността им в обратната посока. Учените от Университета на Рединг вярват, че климатичните промени ще увеличат въглеродните емисии и разхода на гориво, което от своя страна ще доведе до повишаване на цените на билетите.

Въздушните течения на голяма надморска височина в северното и южното полукълбо са мощни ветрове, които помагат за движението на климатичните системи по целия свят. Въздушният трафик обикновено се опитва да се възползва от тези бързи потоци, за да намали времето за пътуване по маршрути между Европа и Северна Америка.

Това е един от най-натоварените маршрути в света с около 600 полета на ден.

Предишни изследвания показват, че изменението на климата вероятно ще увеличи турбулентността при тези трансатлантически полети.

В това ново проучване изследователите обясняват как атмосферните ветрове ще се променят, а съдържанието на CO2 ще се увеличи двойно в атмосферата.

Според учените полетите от Лондон до Ню Йорк ще отнемат повече от 7 часа, а обратните полети ще се ускорят и ще отнемат под 5 часа и 20 минути.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us