Важно

Холандия пионер в екотехнологиите


Астердам става „зелен“, след като започна да предлага таксиметрови услуги, извършвани с електрически скутери. Компанията Хопър въведе през октомври първа в Европа тази услуга. Старите канали на Амстердам и калдъръмените улички правят шофирането на автомобил, включително и на такситата в центъра на града много трудно и отнемащо време заради разтоварването на камиони, задръстванията и блокирането на пътищата. Това е и причина много жители на Амстердам да предпочетат карането на велосипед в центъра на града.

Холандският градски транспорт, включително трамваи, влакове и автобуси, се смята за надежден и ефективен. Той достига до най-далечните точки на града, но не е на разположение в най-старите части на Амстердам. Основателят на Хопър Рубен Бюхълс се надява, че точно тези части от града ще станат запазената територия за новата услуга.

Максималната скорост на електрическите скутери е 25 километра в час и те могат да изминат до 130 километра с напълно заредена електрическа батерия. Основният гараж на Хопър е пълен със 100 скутера като начало.

Същевременно холандски инженери предложиха велоалеите в страната да се подгряват през зимата с геотермална енергия. Така държава ще спечели дори и от това, че ще намалеят инцидентите с колоездачи. Идеята е под велоалеята да се монтира инсталация, която да предпазва настилката от заледяване. Засега изчисленията сочат, че разходите за начинанието ще са около 20-40 хил. евро на километър. За сметка на това местните власти ще икономисат от разходи за лечение на пострадали велосипедисти, от солта и лугата, която се разхвърля на пътя, и от по-малкото автомобили, защото хората ще предпочитат да останат на две колела, коментират авторите на идеята.

Холандският Съюз на велосипедистите изчисли, че всяко заледяване за 4 седмици увеличава броя на пострадалите колоездачи със 7 хил. души.

Статистиката сочи, че на 16.5 млн. жители в Холандия се падат 18 млн. колелета и над 35 хил. км велоалеи. Безопасността обаче става все по-важна след като през миналата година около 200 колоездачи загинаха на пътя, с 28% повече, отколкото през 2010 г.

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us