Важно

Изкуството да управляваш дрон

Дроните или т. нар. БЛА – безпилотните летателни апарати стават все по-често срещани и у нас, и в целия свят. Предназначенията им са много – от доставка на пица, през снимки на незаконния имот на кмета на еди кой си град или сватбена фотография от въздуха до помощ по време на бедствия или използването на военни дрони за ликвидиране на противника…

По паркове и сред природата се появяват любители на БЛА, които снимат каквото им падне, а интернет изобилства от красиви кратки филмчета от живописни добре познати места.

Все по-често безпилотните самолети се използват за събиране на геоданни и аерозаснемане. Нееднократно летят над археологически разкопки, обследват редки видове. Те са и по-евтини от самолетите и създаването на карти благодарение на тях е доста по-бързо.

Новите „играчки” набират все повече фенове – както любители, така и професионалисти. В САЩ са изброени 68 професионални организации, които лобират за свободното ползване на БЛА, отбелязват от Центъра за отговорни политики към Блумбърг. Това са създатели на филми, агенти на недвижима собственост, разследващи органи, фермери, които наглеждат културите си. Към тази група се присъединяват и 28 университета и общини, които настояват за гражданската употреба на БЛА. Има предложение да се разреши свободно употребата на дрони до 25 кг.

Използването на БЛА обаче поставя много въпроси, свързани с различни закони и етични норми, както и засягат безопасността и нивото на шумовия фон.

dontflydrone Custom

Карта на забранените за дронове места в САЩ

 

Регулация

Един от основните въпроси е къде и на каква височина да е разрешено да летят безпилотните апарати.

От Американския съюз за граждански свободи (American Civil Liberties Union – ACLU) през 2014 г. съобщиха, че в 36 щата да въведени ограничения, регулиращи използването на БЛА за събиране на данни, предназначени за правосъдието и за правителствени цели. Според данните на ACLU, във Флорида, Айдахо, Индиана, Монтана, Орегон, Тенеси, Тексас, Юта, Вирджиния и Уисконсин вече има местни регулации.

Въвеждането на БЛА за географски цели е спъвано от ограничението на търговските дрони. В момента е разрешено използването на любителски дрони, но не и използването на БЛА за заснемане. Много оператори прескачат забраните, като декларират, че извършват само обработката на данни, набрани с БЛА, а не и самото заснемане.

Запазване на личното пространство на гражданите

Въпросът със запазване на личното пространство на гражданите е най-спорен. Медиите все повече напоследък публикуват снимки и информация за различни известни и не толкова известни личности, които например отпочиват на самотен уж плаж.

Безопасност

Понеже дроните летят на малки височини е много важен и въпросът с безопасността. В САЩ ФАА забранява БЛА да летят в гъсто населени райони, а другото изискване е винаги да има операторът да има визуален контакт със самия дрон. Именно заради безопасността бе забранено ползването на дрони в природните паркове.

Шум

При полети на ниски височини естествено има и шум, който безпокои хората и животните. И шумът е една от причините за забрана на полетите над национални паркове в САЩ – имало е оплакване, че дроните притесняват посетителите на Гранд каньон и дебелорогите овни в Юта.

betabrand-drone 001 Custom

Дроните се ползват вече и на модния подиум

 

Американски опит

Американската Федерална администрация на авиацията (ФАА) пропусна срока за въвеждане на пълна и ясна регулация на безпилотните летателни апарати, който бе даден от Конгреса. ФAA трябваше да е готова с правилата до 30 септември 2015 г. Този срок бе заложен още през 2012 г., когато Конгресът прие закон за модернизиране на ФAA. Експерти отбелязват, че пропускането на срока не е изненада, защото досега ФAA е пропускала всички срокове, които си налага вътрешно или са й наложени от Конгреса.

В момента регулацията за дрони в САЩ е доста неясна, като самите служители на FAA имат различни тълкувания на малкото налични правила. Съществуват много противоречия в нормите. Единственият напредък досега е решението на администрацията да издава разрешение на база на „изключение от правилото“ за някои компании и да им разрешава да използват БЛА в определени райони.

Тъй като изпускането на срока не идва с някакви сериозни последствия, не се очаква ФAA да ускори темпото си на работа. Въвеждането на ясна регулация за дрони, чиято липса в момента спъва търговското развитие на пазара, остава без ясен срок, но най-вероятно ще мине още поне година преди да има някакъв реален напредък. Въпреки това все повече хора си купуват любителски дрони, като от Федералната агенция очаква само до края на тази година да бъдат продадени над 1 милион бройки. Това е сигнал, че бързо е необходима ясна регулация, защото се рискува създаването на сериозен хаос.

Все пак от 27 юли 2014 г. в САЩ има места, където БЛА са забранени. Регулаторът ФАА постановява, че дрони не трябва да приближават военните бази и летищата на разстояние в радиус от 5 мили от очертанията на тези обекти и на височина от 400 фута (120 м). Освен това е забранено дрони да летят, кацат или се пускат в националните паркове. Така още 84 милиона акра на територията на целите САЩ са под забрана. Става дума и за паметници, места, на които са водени бойни действия в миналото, крайбрежия, реки и почивни центрове. Създадена е и карта (https://www.mapbox.com/drone/no-fly/?embed=true#5/38.651/-96.504) на забранените зони от Боби Съдкъм – анализатор от компанията Mapbox.

aerial-drone-photographs-2 Custom

Освен това има и много противоречия в нормите. Единственият напредък досега е решението на администрацията да издава „изключения от правилото“ за някои компании и да им разрешава да използват дронове в определени райони.

Европейски усилия

Само месец по-рано, през август, Европейската комисия натовари Агенцията за авиационна сигурност да разработи общи правила за работа с дрони в Европа. Основните притеснения са свързани с по-малките апарати, които се използват за развлечение и техните собственици не са запознати с авиационните правила.

Предложенията варират от зони, забранени за дрони, през ползването на софтуер за блокиране на полетите им във важните участъци и строги и ясни регистрационни правила.

Вече са регистрирани няколко случаи в Европа, при които дрони преминават в голяма близост до търговски самолети – такъв случай бе регистриран на летището във Варшава със самолет на „Луфтханза“ и във Великобритания. В САЩ от началото на годината инцидентите между дрони и самолети са 650, като вероятно до края на годината ще надхвърлят 1000. Един от последните инциденти е свързан с медицински хеликоптер, който е трябвало да предприеме спасителни маневри, за да избегне сблъсък с дрон, който е летял на 300 метра височина близо до Фресно, Калифорния. Емблематичен е случаят от 2013 г. в Манхантън, когато дрон се удари в няколко сгради и се разби на улицата, а собственикът му бе идентифициран и арестуван благодарение на заснетото видео на самия БЛА. Тогава федералната авиационна администрация глоби мъжа 2000 долара, заради „невнимателен и опасен полет в ограничено пространство без да е получено разрешение от регулаторите”. Така този случай стана първия в историята, който е свързан с наказание за използването на дрон.

AerialPhotographySeattle-8 Custom

Национална инициатива в Русия

В Русия използването на БЛА съвместно с пилотираните апарати се очаква да бъде легализирано до 2020 г. Вероятно дотогава ще се регулира и използването на дрони в населените места, като се говори дори за създаване на т. нар. пътна карта, която се подготвя от експертната група AeroNet в рамките на президентския проект „Национална технологична инициатива” (НТИ).

В работната група по проекта AeroNet участват 55 специалисти, пояснява ръководителят й Сергей Жуков. Те са от бизнеса, големите компании, научните институти. Преди година руският президент Владимир Путин вобяви НТИ като приоритет за държавната политика. Като основни посоки в използването на БЛА в Русия се очертават мониторингът на обекти и дистанционните методи, в селското стопанство, доставка на товари, а в перспектива – реакции при кризи. Според руските анализатори от AeroNet, до 2035 г. пазарът на БЛА в света ще достигне 180 милиарда долара.

В момента обаче в Русия тепърва се създава нов въздушен кодекс, който ще регулира експлоатацията на безпилотни самолети. Възможни са два подхода – крайно ограничителен, неразрешаващ в градовете да се пускат дори малки квадрикоптери, другият е супер либерален, който обаче крие много рискове, коментират експерти от руското министерство на отбраната.

-drone3.jpg201408132 Custom

У нас

В момента у нас единственото ограничение за използване на дрони е свързано с това дали потребителят има достатъчно средства и може да си го позволи да го купи. През април т.г. от Реформаторския блок надигнаха глас срещу използването на БЛА. Аргументите бяха, че дроните може да се използват за контрабанда, подслушвания и всякакви други действия, застрашаващи сигурността. Тогава вътрешният министър Румяна Бъчварова отрече да има постъпили данни за използване на дрони и заяви, че летателните апарати могат да се засекат от постовете за наблюдение на границите ни. Също така поясни и че за разработване на нови закони е необходимо първо да се съгласуват с международните.

2ea69b7e79a74fd90eaa66d74891ed57 Custom

491 1dubai aerial photography dubai skyline dubai drone filming uae drone filming abu dhabi drone filming  Custom

840906 1280x720 Custom

barcelona-thumb Custom

BR-2015-drone-aerial-photography-6 Custom

gray-malin-a-la-plage-photographs151 Custom

В очакване на каквато и да било регулация фотографи от цял свят създадоха ново течение в изкуството си – въздушна фотография, заснета с дрон.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us