Важно

Извличат злато от отпадни води


Фабриката на Магпи Полимерс

Извличане и на най-малката следа от злато или друг благороден метал от водата, изхвърляна от промишлеността е целта на новата френска компания Магпи Полимерс.

Инсталациите се помещават в старата фабрика Сен Гобен в Сен-Пиер-ле-Немур, на около 80 км от Париж, като цялото оборудване е съобразено с последните разработки на Политехническото училище в Париж.

Технологията е с микроскопични капчици пластична смола да извлича ценните метали, докато водата преминава през тях. Златото, платината, паладият, родият – най-скъпите метали в света – постепенно се залепват за капчиците и този начин са отделени от водата. Само един литър от тези патентовани смоли позволява да се обработят 5-10 кубически метра промишлена вода и да се извлекат от 50 до 100 грама от благородните метали, което се равнява на между 3000 до 5000 евро. Технологията позволява също да се премахват от водата токсични метали като олово, живак, кобалт, уран.

Контекстът е благоприятен, движено от спекулации, подхранвано от кризата търсенето на злато се покачи, съчетано с недостига на средства за платина и подобни, цените на тези метали се вдигнаха. Изправени пред изчерпването на залежите 50% от платината, използвана на планетата вече е от вторично рециклиран произход, убедени са собствениците на фирмата холандецът Стив ван Зютфен и френски партньор Етиен Алморик.

Малката фирма, която има 6 души персонал има оборот от почти един милион евро през миналата година.

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us