Важно

Как да спасим Земята от сблъсък с астероид

Експерти от Американската космическа агенция НАСА, от Европейската космическа агенция (ЕКА) и от Федералната агенция за управление при извънредни ситуации (FEMA) се събраха за седмица в края на април, за да тестват уменията и идеите си по избегването на евентуален сблъсък на Земята на астероид. Тестът във Вашингтон е под егидата на IAA Planetary Defense Conference 2019 – всъщност петата подобна конференция, но размерът и същността на събитието бе безпрецедентно.

Сега за злодей бе набелязан астероидът PDC 2019, който за щастие бе имагинерен, за да служи на научните цели на конференцията.

Армагедон

Събитията наподобяваха силно сюжета на филма „Арамагедон“. Размерът на опасния астероид в учението е около 300 метра. Според предварителните изчисления, за най-вероятната дата на потенциален сблъсък е определен 29 април 2027 г., т.е. след осем години. Астероидът е „открит“ само преди месец, в края на март, а траекторията му непрекъснато се уточнява. Ако първоначално учените са изчислявали шансовете за сблъсък на PDC 2019 с Земята на 1/500000, сега вероятността за катастрофален сценарий вече е 1/100.

Списъкът на потенциално опасните небесни тела днес включва 74 космически обекта, които заплашват Земята с възможен сблъсък, като тази листа непрестанно се актуализира.

Директорът на НАСА Джим Брайдънстайн коментира, че потенциален сблъсък с астероид, насочен към Земята, не е просто филмов сценарии. „Хората трябва да разберат, че това не е Холивуд“, заяви той на конференцията.

Първа стъпка

„Първата стъпка в защитата на нашата планета е да дадем най-точна представа за това какво може да я застраши”, казва Рюдигер Йен, който ръководи програмата за защита на планетата в ЕКА.”Само ако имаме достатъчно време да се подготвим, ще можем да вземем необходимите мерки, за да избегнем сблъсък с астероид или да сведем до минимум последствията от удара.“

Инциденти

След инцидента на 15 февруари 2013 г. в Челябинск, при който пострадаха над 1 600 души, стана ясно, че Земята има нужда от защита срещу астероиди. За последните 100 години има три такива случая, изтъкна Брайдънстайн. „Иска ми се да кажа, че тези събития са изключения, но не мога“, заключава той.

Интерес за учените са астероидите, чиято орбита доближава Земята на по-малко от 50 000 милиона километра от Земята и са в размер от 140 метра в диаметър и по-големи. Сблъсъци с космически тела са се случвали в историята на Земята – един от тях е причинил масовото изчезване на динозаврите преди 66 милиона години.

Астрономите откриват подобни обекти постоянно: само през тази година са засечени 700. Общият им брой надхвърля 20 000, казва Линдли Джонсън, експерт по планетарна защита от НАСА.

Реакции

Възможните реакции са също като на филм. Първата възможност е да се промени траекторията на астероида с директен удар по него с космически апарат. НАСА планира да разработи тази версия с проекта DART (Double Asteroid Redirection Test) трябва да удари с пълна сила 160-метровия спътник, който обикаля около астероида Дидим. Устройството ще бъде разбито – но това ще позволи на учените да разберат доколко е възможно да бъде променена орбитата на подобно небесно тяло. Проектът ще се осъществи през юни 2021, като целта му е да се сблъска нарочно с приближаващ се астероид, отклонявайки пътя му.

Очаква се апаратът на DART да достигне целта си през октомври 2022 г., когано тя се намира на 11 млн. км от Земята и е 800 метра в диаметър.

Втората възможност е да се взриви астероидън при приближаване към Земята. Тази опция досега е била разработвана само в киното.

Третият вариант е астероидът да бъде „изтеглен” по-далеч от Земята чрез привличането му от масивен космически апарат. Това е възможно, само ако заплахата бъде открита достатъчно рано: изкуственият спътник ще трябва да лети в близост до астероида в продължение на няколко години или дори десетилетия, като играе ролята на „гравитационен трактор“.

Провал и още нещо

Самият тест не беше особено успешен, признават учените пред медиите. По хипотетичния сценарий, в симулацията до 2021 г. НАСА  изпраща разузнавателна мисия, за да разбере повече за размера, орбитата и състава на астероида. След това, през 2024 г., три сонди се опитват да избутат астероида. Въпреки че основното тяло е отклонено, фрагмент от 50-80 метра се откъсва и все пак е на път да се сблъска със Земята. В този момент Вашингтон решава да използва ядрена бомба, за да отклони скалата, но идеята не се възприема от света поради политически разногласия. И така, хората са евакуирани, а астероидът се сблъсква със Земята на 29 април 2027 година.

Ефектът от удара опустошава територия с радиус от 15 километра, напълно унищожавайки Манхатън. Такъв взрив означава, че няма да има оцелели в рамките на 83 квадратни километра, като щетите се простират до 68 километра от точката на сблъсъка, показват моделите. За сравнение, атентатите от 11 септември 2001 г. унищожиха 65 хиляди квадратни метра, което струва общо 2 трилиона долара икономически щети.

Управлението на такова бедствие изисква много повече от просто експерти, занимаващи се с космически сценарии, са заключенията от експеримента. Изпълнението на тези симулации ще помогне да се проучат потенциалните отговори на многото логистични проблеми на място. Например, как биха се държали гражданите по време на такова бедствие?

„Ако знаехте, че домът ви ще бъде унищожен след шест месеца и че няма да се върнете отново, ще продължите ли да плащате ипотеката си?”, пита Виктория Андрюс, експерт по планетарна защита на НАСА.

Надежда

Все пак опитите в планетарната защита си струват. Според коментар на представители на ЕКА, астероидните удари са единственото природно бедствие, което имаме силата да предотвратим, и което можем да открием години или десетилетия предварително.

Съвременните технологии – като мощните телескопи по целия свят и Центърът за координация на обектите, преминаващи в близост до Земята – помагат за откриването на потенциално проблематични астероиди, докато бъдещите технологии – като космическия кораб DART на НАСА – ще бъдат от ключово значение за защитата на планетата.

Настроения: Инвестиции в сигурност

Американците предпочитат космическа програма, фокусирана върху потенциалните сблъсъци с астероиди, научните изследвания и използването на роботи за космически проучвания, отколкото върху връщането на хора на Луната или изпращането им на Марс.
Допитване на агенцията и Центъра за изследване на общественото мнение, публикувано месец преди 50-годишнината от кацането на Луната на мисията „Аполо 11“, показва, че според американците главен приоритет в космическата програма на САЩ трябва да бъде наблюдението на астероиди и комети. Около две трети от участниците определят тази цел като „много“ или „крайно“ важна. Приблизително една трета я окачествяват като „умерено“ важна.

След наблюдението на астероиди и комети, научните изследвания за увеличаване на познанието за Земята и останалата част от Слънчевата система и Вселената са следващи в списъка на американските космически приоритети – около 6 на 10 американци смятат, че това е „много“ или „изключително“ важно. Близо половината споделят същото мнение относно изпращането на роботизирани сонди вместо астронавти, за да изследват космическото пространството. Около четирима от десет души казват същото за продължаващото финансиране на Международната космическа станция (МКС).
Сред общо девет изброени цели американците поставят на пето място търсенето на живот на други планети, оценено като „много“ важно от 34% от участниците в допитването, човешките експедиции до Марс (27%), връщането на хора на Луната (23%), заселването на други планети (21%) и установяването на американско военно присъствие в космоса (19%).

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us