Важно

Канадци селектират суперпчели


Канадски учени селектират нов вид суперпчели, устойчиви на вируси и студ, които ще подобрят опрашването на културите и ще спасят човечеството от глад.

Изследователите от университета Манитоба в град Уинипег започнаха да разпращат на пчеларите из цяла Канада пчели-кралици, които са показали резистентност на бацили и паразити.

Всяка генерация от оцелелите видове ще бъде размножена за следващия сезон, като учените се надяват по този начин да се създаде супер поколение, което да надживее болестите по кошерите, които напоследък силно поразиха популациите. Синдромът на разрушената пчелна колония, при който медоносните пчели-работнички изчезват, за пръв път се появи в САЩ през 2006 г. Вследствие на тази опасна епидемия в Северна Америка се констатираха най-ниските добиви на мед през последните 35 години. Според последни данни на ООН, вирусите и паразитите убиват годишно 85% от пчелните популации в Близкия изток, от 10 до 30 на сто от европейските и 30% от американските. Това води до огромни щети, оценени на 83 милиарда долара. По данни на същата статистика 70% от хранителните култури в света се опрашват от пчелите. Според канадските учени бъдещето на човечеството е пряко свързано с бъдещето на пчелите.

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us