Важно

Климатичните промени ще предизвикат потоци от бежанци

Очаква се не само температурите и морското ниво да се покачат вследствие на климатичните промени. Тъй като в някои части на света горещината става все по-екстремна, учени очакват значително увеличаване на климатичните бежанци. Климатолози от института „Макс Планк“ по химия са на мнение, че през следващите няколко десетилетия ще се наблюдава масово преселение на милиони хора от Близкия изток и Северна Африка, тъй като екстремните температури ще са по-често срещани.

От 1970 г. екстремно горещите дни се удвоиха. Очаква се със затоплянето на планетата тази тенденция да продължи. Докато в други региони най-значимо покачване на температурите ще има през зимните месеци, се очаква в Близкия изток и Северна Африка най-драматично да е повишаването на температурите през лятото.

„В бъдеще климатът в обширни райони на Близкия изток и Северна Африка може да се промени така, че животът на местните жители да е застрашен“, заяви Йос Лелиевелд, директор на института „Макс Планк“ по химия и преподавател в Кипърския институт.

Климатични модели навеждат на мисълта, че по обяд температурата в региона редовно ще достига 45,5 градуса Целзий към средата на този век, а към 2100 г. – 50 градуса Целзий.

Към края на този век горещите периоди ще са 10 пъти по-чести. Освен изключително горещи дни, климатичните модели показват увеличаване на проблемите, свързани със замърсяването. Ще зачестят също периодите на суша и пясъчните бури.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us