Важно

Копенхаген е най-зеленият европейски град


Списание „Еколъджист“ определи Копенхаген като най-зеленият европейски зелен град, който е витрина на опазващата околната среда Дания. Градът предлага щадящ природата транспорт, ресторанти с еколочигно чиста храна, въглеродно неутрална бира, еко пазаруване, екологични хотели и зелени пространства в сърцето на столицата.

Всеки ден в датската столица се изминават 1 200 000 километра с велосипеди. Почти 40 процента от жителите на Копенхаген отиват на работа или училище с велосипеди, а градските власти планират процентът да достигне 50 до 2015 г.

За посетителите на столицата или за жителите, които нямат собствени велосипеди, Копенхаген предлага система за вземане под наем на велосипеди, като само в центъра има над 100 велосипедни депа. Срещу депозит от 20 датски крони можете да карате колело цял ден.

Ако не сте велосипедист, също можете да пътувате с щадящ околната среда малък жълт градски автобус. Той е електрически, няма изгорели газове и пътува по тесните улички в центъра на града до всички класически забележителности. Храненето и пиенето в Копенхаген също са начин за местните жители да подкрепят опазването на околната среда. Градът е най-големият европейски потребител на органично отгледана храна, като акцентът е върху местното производство, когато това е възможно. За утоляване на жаждата по един природосъобразен начин може да потърсите първата датска въглеродно неутрална бира Globe Ale.

В Копенхаген можете също така да спите с чиста съвест, когато става дума за екологията. Въглеродно неутралният хотел Crowne Plaza Copenhagen Towers е сочен за най-зеления хотел в света. Във фасадата на сградата е вграден най-големият в Северна Европа слънчев панел. Отоплителната и охладителната система работят с подпочвена вода, като сградата използва с 90 процента по-малко енергия от подобни хотели в града.

Датската столица има чудесни паркове и градини с обширни поляни, гори, пътеки за бягане и много възможност за прекарване на свободното време сред природата.

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us