Важно

Крайбрежната площ на Земята се е увеличила с размера на Ямайка за 30 години

Крайбрежната площ на Земята се е увеличила с размера на Ямайка за последните 30 години, защото строителството изпреварва покачването на морското равнище. Това сочи изследване на холандската научна група „Делтарес”.
Методът е бил прост – учените използвали сателитни данни от Google Earth и ги сравнявали. Така открили, че крайбрежните региони са се увеличили с 13 565 кв. км земя от 1985 г. насам, което е горе-долу колкото площта на Ямайка или пък на американския щат Кънектикът.
Всъщност бреговете са се увеличили общо с 33 700 кв. км земя, а сме загубили 20 135 кв. км. от предишната суша, затова резултат е толкова „малък”.
„Очаквахме бреговата площ да е намаляла, заради покачването на надморското равнище“, каза Федор Баарт от „Делтарес“ и автор на проучването. „Но с изненада открихме, че тя всъщност е нараснала“.
Разширяването на пристанищата в Китай, строенето на луксозни курорти в Дубай и култивирането на земи в Холандия са сред главните причини за увеличаването на крайбрежната площ.

Забелязва се свиване на големи езера като Аралско море в Централна Азия и се наблюдават промени в речните корита на реките, включително на Амазонка и Ганг. Има региони, като Мианмар например, в които са се появили много повече язовири отпреди. Северна Корея също се е сдобила с голям язовир, който досега не е бил известен.

Група експерти по климатичните промени от ООН твърдят, че надморското равнище се е покачило с около 20 см през миналия век, като свързват промяната с топенето на ледове от Гренландия до Антарктида.

Изследването може да подпомогне различни инициативи за предпазване от наводнения, отбелязват от „Делтарес”.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us